Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Světový fotbal přišel o legendu. Zemřel Diego Maradona

Fotbalový svět truchlí, legendární Diego Maradona zemřel. Stalo se tak jen několik dní poté, co byl po operaci mozku propuštěn z nemocnice. Jednomu z nejlepších hráčů historie a mistrovi světa z roku 1986 bylo 60 let. V zápasech Ligy mistrů a Evropské ligy se bude dnes a zítra na počest Maradony držet minuta ticha, prezident Argentiny Alberto Fernández vyhlásil třídenní státní smutek.

Diego Maradona na MS 1986
zdroj: imago sportfotodienst

Maradona v posledních týdnech už poněkolikáté bojoval s vážnými zdravotními problémy. Začátkem listopadu se musel podrobit náhlé operaci kvůli krvácení do mozku a po propuštění z nemocnice před dvěma týdny měl nastoupit odvykací kúru kvůli dlouhodobé závislosti na alkoholu.

Slavný fotbalista utrpěl infarkt ve svém domě v Tigre poblíž metropole Buenos Aires. Zemřel shodou okolností přesně na den 15 let po jiném talentovaném, ale problémovém fotbalistovi Georgi Bestovi, a přesně čtyři roky po svém politickém idolu Fidelu Castrovi. Portrét bývalého kubánského lídra měl Maradona vytetován na levém lýtku.

Po zprávě o Maradonově úmrtí začali do ulic Buenos Aires proudit lidé, aby jednu z nejslavnějších postav argentinské historie uctili. Lidé si legendu připomínali i ve městě La Plata, kde až do své hospitalizace trénoval místní prvoligový tým Gimnasia y Esgrima.

Maradonovo tělo bude podle agentury AFP podrobeno pitvě, která má potvrdit příčinu úmrtí. Fotbalistovy pozůstatky pak budou tři dny vystaveny v prezidentském paláci v Buenos Aires.

Míčový kouzelník, jenž je považován za nejlepšího fotbalistu historie spolu s Brazilcem Pelém, měl vážné zdravotní potíže opakovaně kvůli svému životnímu stylu. 

Maradona byl závislý na drogách, bojoval s nadváhou a srdečními problémy, kvůli nimž byl často hospitalizován.

Smutní Argentina i Pelé

Kondolence přichází od fotbalových osobností a klubů z celého světa. "Maradona byl a navždy bude hrdinou našeho fotbalu. Symbolem, jenž dokázal přenést barvy argentinské vlajky do každého koutu planety. Diego díky svému nepopsatelnému a nepřekonatelnému talentu definoval jednu éru. Fotbalová planeta si tě bude pamatovat navždy," uvedli v prohlášení s titulkem "Sbohem, Diego" představitelé Argentinské fotbalové federace.

"Smutná zpráva. Ztratil jsem skvělého přítele a svět ztratil legendu. Je třeba říct mnoho dalších věcí, ale prozatím - Bůh dej sílu tvé rodině. Doufám, že jednoho dne si spolu zahrajeme fotbal v nebi," uvedl legendární osmdesátiletý Brazilec Pelé.

"Cítíme se jako boxer po knokautu, je to zničující rána pro klub i celé město," komentovala např. fotbalová Neapol úmrtí Maradony.

Tamní stadion San Paolo má na hráčovu počest dnes večer rozsvícena všechna světla.

Ronaldo: Byl to kouzelník

"Zdaleka nejlepší hráč mé generace a možná největší všech dob. Po požehnaném, ale utrápeném životě, doufejme, nakonec najde útěchu v rukou božích," uvedl někdejší anglický reprezentant Gary Lineker.

S Maradonou se rozloučil i hvězdný portugalský útočník Cristiano Ronaldo. "Dnes jsem řekl sbohem příteli a svět řekl sbohem nesmrtelnému géniovi. Jeden z nejlepších hráčů všech dob, bezkonkurenční kouzelník. Odchází příliš brzy, ale zanechává po sobě nekonečný odkaz a díru, která nebude nikdy zaplněna. Odpočívej v pokoji. Nikdy na tebe nezapomeneme," uvedl kanonýr Juventusu Turín.

A kondolenci přidal i Leo Messi: "Hodně smutný den pro všechny Argentince a fotbal. Opustil nás, ale není pryč, protože Diego je věčný. Zůstanou mi všechny krásné momenty, které jsem s ním prožil. Rád bych poslal kondolence jeho rodině a přátelům."

Maradonova "boží" ruka

Maradona dovedl Argentinu k titulu na mistrovství světa roce 1986 v Mexiku, kde se rodák z Lanúsu zapsal do historie především ve čtvrtfinálovém duelu proti Anglii.

K prestižnímu vítězství 2:1 nad týmem ze země, s níž měla Argentina kvůli předchozí válce o Falklandy napjaté vztahy, pomohl Maradona dvěma památnými góly.

Nejprve překonal brankáře Petera Shiltona rukou, kterou později označil za "boží", a druhý gól vstřelil po úchvatném sólu ze své poloviny hřiště.

Za Argentinu odehrál Maradona 91 zápasů a vstřelil 34 gólů. Zahrál si s ní také ve finále MS 1990. V letech 2008-2010 národní tým rovněž trénoval.

Kromě rodné země je Maradona obrovsky uctívaným hrdinou také v Neapoli, kam přišel v roce 1984 z Barcelony.

Průměrný tým z jihu Itálie pouze 165 cm vysoký Argentinec pozvedl a vyhrál s ním dvakrát ligu, jednou domácí pohár a také Pohár UEFA.

Pád

Období Maradonovy fotbalové slávy skončilo v roce 1991, kdy po pozitivním testu na kokain dostal patnáctiměsíční distanc.

Po odchodu z Neapole hrál ještě za Sevillu a doma v Argentině nastupoval za Newell's Old Boys a Bocu Juniors, kde definitivně v roce 1997 ukončil kariéru. Jeho pokus o comeback zbrzdil na MS 1994 v USA další pozitivní dopingový nález, po němž opět dostal dlouhý distanc.

Mezinárodní federace FIFA Maradonu označila v roce 2000 společně s Pelém za nejlepšího fotbalistu 20. století.

Maradona vyhrál v anketě internetové hlasování, o dvacet let starší Brazilec si zase cenu FIFA vysloužil díky hlasům fotbalových funkcionářů, novinářů a trenérů.

Vatikán oznámil, že se za Maradonu modlí papež František. Rodák z Buenos Aires a dlouholetý fanoušek argentinského klubu San Lorenzo se se slavným hráčem několikrát setkal.

"S láskou vzpomíná na chvíle, kdy se v minulých letech viděli a vzpomíná na něj ve svých modlitbách, stejně jako v minulých dnech, kdy byl informován o jeho stavu," řekl vatikánský mluvčí Matteo Bruni.

Zdroj
ČT sport, ČTK, AFP, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články