Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Švédky nedaly Argentinkám šanci a na MS jsou stoprocentní, Brazilky se senzačně loučí

Fotbalistky Jihoafrické republiky porazily na mistrovství světa v Austrálii a na Novém Zélandu v přímém souboji o druhé postupové místo ze skupiny G díky gólu v nastavení 3:2 Itálii a poprvé v historii jsou v osmifinále. O překvapení se postarala ve skupině F také Jamajka, jež v posledním duelu uhrála bezgólovou remízu s Brazílií a na úkor jihoamerické velmoci i ona prošla poprvé mezi nejlepších šestnáct týmů světa.

Italkám, kterým stačila k postupu mezi nejlepších šestnáct remíza, nebyly nic platné dva góly Arianny Carusové. Jednu branku darovala v prvním poločase Jihoafričankám italská obránkyně Benedetta Orsiová, jež si nevšimla, kde stojí brankářka, a zahrála míč z otočky z dvaceti metrů do vlastní branky.

Utkání rozhodla střelou z malého vápna v druhé minutě nastavení kapitánka JAR Thembi Kgatlanavá a postarala se o první výhru svého týmu na MS či OH. V nedělním osmifinále se Jihoafričanky střetnou s Nizozemskem.

Bez ztráty bodu vyhrálo skupinu Švédsko, které již s jistotou postupu porazilo v závěrečném duelu základní části 2:0 Argentinu. V neděli čeká skandinávský tým duel s úřadujícími šampionkami z USA, jenž bude reprízou olympijského čtvrtfinále z roku 2021, které Švédsko na cestě do finále vyhrálo 3:0.

Jamajka v posledním kole skupiny F ubránila potřebnou remízu s Brazílií a s pěti body postoupila do osmifinále. Brazilky skončily už ve skupině poprvé od roku 1995. Ani letos se tak nedočkají vysněného zlata. Na svém šestém a pravděpodobně posledním šampionátu byla poprvé v základní sestavě šestinásobná nejlepší fotbalistka světa Marta, ale rekordní sbírku 17 gólů na MS nerozšířila.

Z prvního místa ve skupině postoupila Francie, která porazila divokým výsledkem 6:3 Panamu. Hattrickem, k němuž jí pomohly dvě penalty, se blýskla Kadidiatou Dianiová. Francie a Jamajka se utkají s nejlepšími celky ze skupiny H, jež se bude dohrávat ve čtvrtek.

Výsledky:

Jamajka – Brazílie 0:0, Panama – Francie 3:6 (1:4), Argentina – Švédsko 0:2 (0:0), JAR – Itálie 3:2 (1:1).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články