Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Švédky na úvod MS nečekaně ztratily, Japonky ani USA nezaváhaly

Winnipeg – Očekávalo se, že na úvod turnaje potvrdí roli favoritek a zvítězí. Fotbalistky Švédska si však hned na startu mistrovství světa připsaly nečekanou ztrátu. V zápase s Nigérií sice vedly 2:0 a 3:2, ale africké šampionky vždy dokázaly odpovědět a nakonec si zaslouženě vybojovaly bod za remízu 3:3. Další favorizované celky už nezaváhaly. Japonské obhájkyně titulu zdolaly gólem z penalty Švýcarsko 1:0 a Američanky porazily Austrálii 3:1.

Slavící fotbalistky Nigérie
zdroj: USA TODAY Sports autor: Bruce Fedyck

Ač jasným papírovým favoritem utkání bylo Švédsko, úvod zápasu s Nigérií nabízel vyrovnanou podívanou. V jednadvacáté minutě ale evropský tým udeřil. Po rohovém kopu a prodloužení na přední tyči se míč dostal k Oparanzieové a od ní nešťastně zamířil do vlastní branky.

Švédky se po gólu zatáhly a nechybělo mnoho, aby Afričanky vyrovnaly. Jenže nezadařilo se jim a naopak po půlhodině podruhé inkasovaly. Po sérii odrazů se balón dostal až k Fischerové a ta neměla problém trefit odkrytou branku. Nigerijky se ale nevzdaly a během osmi minut ve druhém poločase vyrovnaly. Nejprve se po pěkném uvolnění prosadila z hranice vápna Okobiová a o chvilku později po rychlé akci také Oshoalová.

Nerozhodný stav ovšem vydržel pouze do šedesáté minuty. Švédky předvedly krásnou kombinaci, díky níž se dostaly až do pokutového území, kde se štěstím prosadila střídající Sembrantová. Africké šampiónky ani další inkasovaná branka nezlomila, znovu si vytvořily několik nadějných pozic a čtyři minuty před závěrečným hvizdem se prosadila po rychlé akci Ordegaová.

Utkání tak skončilo 3:3 a oba celky si do tabulky skupiny D, která je považována za skupinu smrti a hrají v ní ještě superfavoritky z USA a Austrálie, připsaly po bodu. Jejich vzájemný duel ovládly Severoameričanky, olympijské vítězky z USA ale rozhodly zápas až v závěrečné půlhodině, kdy Austrálii, která do té doby držela remízu 1:1, nasázely dvě branky.

Japonkám zajistila tři body Aja Mijamaová, která v 29. minutě proměnila pokutový kop. Debutantky na MS Švýcarky už další gól nedostaly, a tak skupinu C vede Kamerun, který rozstřílel Ekvádor 6:0. V předvečer 23. narozenin třikrát skórovala útočnice Gaëlle Enganamouitová, tři góly daly kamerunské hráčky z penalt. 

Výsledky mistrovství světa ve fotbale žen

Skupina C (Vancouver):

Kamerun - Ekvádor 6:0 (3:0), Japonsko - Švýcarsko 1:0 (1:0).

Skupina D (Winnipeg):

Švédsko - Nigérie 3:3 (2:0), USA - Austrálie 3:1 (1:1). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články