Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Švédky a Španělky slaví postup do semifinále fotbalového šampionátu

Švédky si od startu čtvrtfinálového utkání proti Japonsku šly sebevědomě za výhrou a postupně si vypracovaly zasloužený dvougólový náskok. V závěru Japonky dokázaly snížit a vytvořit si i několik dalších šancí včetně pokutového kopu, který ale neproměnily. Švédky tak udržely výhru 2:1, potažmo i postup do semifinále světového šampionátu. V tom narazí na Španělky které si poradily ve svém čtvrtfinálovém zápase s Nizozemskem 2:1 po prodloužení.

Po pátečních zápasech na Novém Zélandu je jisté, že na trůn usednou příští neděli nové královny. Japonská reprezentace totiž vypadla jako poslední z dosavadních mistryň světa, před nimi skončili další favorité: výběry USA, Německa i Norska. Čtyřnásobné šampionky Američanky ztroskotaly již v osmifinále právě na Švédsku.

O postupu Seveřanek do bojů o medaile rozhodly úspěšné střelkyně Amanda Ilestedtová a Filippa Angeldahlová. První se trefila ve 32. minutě, Angeldahlová zvýšila šest minut po poločasové pauze z penalty. Japonky, zlaté medailistky z roku 2011, v závěru už jen snížily, předtím pokutový kop neproměnily.

"Zápas měl úplně všechno, a co se týče výkonu, předvedli jsme ten nejlepší na turnaji. Bylo to drama až do poslední chvíle," uvedl kouč Peter Gerhardsson. Z předchozích mistrovství světa už má Švédsko stříbro (2003) a tři bronzy.

Španělské fotbalistky se po vítězství 2:1 po prodloužení nad Nizozemskem poprvé probojovaly do semifinále mistrovství světa. Vítězný gól vstřelila ve 111. minutě devatenáctiletá Salma Paralluelová po rychlém protiútoku. 

Španělské hráčky měly od začátku proti úřadujícím vicemistryním světa Nizozemkám převahu. Jejich první gól v 37. minutě odvolal videorozhodčí kvůli ofsajdu, s bezbrankovým skóre tak pohnuly až v 81. minutě. Po ruce kapitánky Stefanie van der Gragtové proměnila penaltu Mariona Caldenteyová.

V nastavení základní hrací doby ale Van der Gragtová chybu odčinila a po přesné střele ke vzdálenější tyči poslala zápas do prodloužení. "Nepřestávali jsme věřit. Zápas přinesl spoustu emotivních rozhodnutí a gól od Salmy, to byla čirá radost," uvedl kouč Jorge Vilda.

Mistrovství světa fotbalistek - čtvrtfinále:

Španělsko – Nizozemsko 2:1 po prodl. (0:0, 1:1)
Branky: 81. Caldenteyová z pen., 111. Paralluelová – 90.+1 Van der Gragtová.

Švédsko – Japonsko 2:1 (1:0)
Branky: 32. Ilestedtová, 51. Angeldahlová z pen. – 88. Hajašiová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články