Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Svěcený: Prosadit změny je pro Haška velmi složité

Praha - Český fotbal měl po loňském zvolení Ivana Haška předsedou ČMFS nastoupit cestu změn. Již první měsíce jeho vlády však ukázaly, že fotbalové hnutí je složitý organismus a výměna jeho nejužšího vedení je pouze začátkem dlouhé cesty. Úroveň krajských a okresních svazů zůstává nadále zkostnatělá a bez podpory zezdola může vedení svazu prosazovat pozitivní změny jen velmi pozvolna.

Složitost celého procesu potvrzuje i odstupující ředitel PR a mluvčí ČMFS Petr Svěcený: "Je velmi těžké cokoliv prosazovat. Věci, které by se normálně vyřešily za týden, se řeší třeba rok, a mě osobně to hodně unavovalo. Obdivuji Ivana Haška, že to nevzdává, je to velký bojovník a dokáže strhnout lidi. Ale asi ani on nečekal, že prosadit změny bude takhle zdlouhavé a těžké."

Svěcený o zmizelém Křížovi:

"Už před volbami panovaly jisté pochybnosti ohledně jeho finanční situace, byť pravdu nejspíš nikdo nezná. Ivan Hašek a jeho lidé však nemohli ovlivnit, koho valná hromada zvolí do VV."

Svěcený hájí i roli Haška ve výkonném výboru (VV) ČMFS: "Je to občanské sdružení, ale příliš demokracie v tomto případě škodí. Ivan Hašek je jen jedním ze třinácti hlasů a nemůže ovlivnit to, že s ním ve VV sedí pravomocně odsouzený člověk (Milan Haškovec). On ani VV mu nemohou nařídit, aby odstoupil, to je možné jen na valné hromadě."

Dlouhodobé nářky nad nízkou návštěvností první ligy se snaží vnímat střízlivě. "Nejsme Anglie ani Německo a nastavení fanoušků je tu prostě jiné. Když se daří a vyhrává, jsou schopni zaplňovat náměstí, běžný fanoušek ale v masovém měřítku neobětuje víkend na chalupě nebo víkendové nákupy fotbalu. Samozřejmě je to ale i o kvalitě nabízeného produktu," je si vědom Svěcený.

Jednu z cest k zatraktivnění nejvyšší soutěže vidí Svěcený i ve snížení počtu jejích účastníků. "Bylo by to jedině ku prospěchu věci. Ale tato debata se měla vést už dávno. Jsme malá země, v této ekonomické situaci a při těchto návštěvách by bylo optimální dvanáct týmů," vysvětluje Svěcený.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články