Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Švancarova exhibice nadchla ve světě, z Madridu veze cenu

Madrid/Brno - Pohádkový příběh legendárního brněnského stadionu za Lužánkami vyhrál cenu v celosvětové soutěži Stadium Business Awards. Organizátoři monstrózní rozlučky Petra Švancary s fotbalovou kariérou získali v Madridu ocenění v kategorii Udržitelnost a komunita. "Jsme za to neskutečně šťastni," řekl Švancara.

Exhibiční zápas, v němž se Švancara loučil v červnu 2015 s fotbalem, vidělo přímo na stadionu za Lužánkami třicet tisíc diváků. Mezinárodní porotu soutěže, jejíž výsledky byly vyhlášeny na stadionu Realu Madrid Santiago Bernabeu, uchvátil natolik, že mu přiřkla jednu z cen, o niž soutěžil třeba londýnský Arsenal, nebo hala Staples Center basketbalového klubu Los Angeles Lakers.

"Jde o opravdový příklad komunity sportovních příznivců, kteří při této akci společně vzkřísili zchátralý, ale milovaný stadion. Jejich úsilí, které získalo celostátní mediální pokrytí, se stalo příkladem pro další iniciativy různých společenství ve sportovní infrastruktuře," vysvětlila porota, proč zvolila brněnské dílo dobrovolníků.

Ocenění Stadium Business Awards
zdroj: Facebook - Fotbalový stadion za Lužánkami v Brně autor: Marek Fišer

Cena by nyní mohla napomoci projektu, který plánuje ze zašlé slávy brněnského stadionu vytěžit maximum  postavit novou arénu. "Minimálně to vzbudí ještě větší celosvětový zájem. Když to půjde dobře, na konci roku 2018 by se mohlo začít stavět," řekl hlavní organizátor rozlučkové akce Marek Fišer, jenž je zároveň členem projektového týmu, který pracuje na výstavbě nového stadionu.

Je nám líto, video expirovalo.
Příběh fotbalových Lužánek získal ocenění v Madridu

Plánovaný stadion nových Lužánek už má svou maketu, podle brněnského primátora Petra Vokřála by měl být hotov do konce roku 2020.

Na těch původních by se mezitím měla odehrát exhibice s Wembley United, Švancara navíc chystá show automobilových veteránů a motorek, plánuje se také divadelní představení.

Zdroj
ČT sport, MF Dnes, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články