Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Superpohár UEFA v Pireu rozhodl až penaltový rozstřel, hru nervů zvládl lépe Manchester City

Z cenné trofeje pro vítěze Superpoháru UEFA se radují fotbalisté Manchesteru City. Ve vyrovnaném utkání v Pireu totiž udolali Sevillu po penaltách. V základní hrací době skončil zápas nerozhodně 1:1, o oslavách v táboře anglického mužstva rozhodlo zaváhání Nemanji Gudelje v páté sérii rozstřelu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Manchester City – Sevilla

Na stadionu Jorgose Karaiskakise v Pireu poslal španělský celek do vedení ve 25. minutě útočník Youssef En-Nesyri, ale v 63. minutě srovnal na 1:1 záložník Cole Palmer. Po remíze v základní hrací době následoval ihned rozstřel, v němž Gudelj orazítkoval v páté sérii břevno.

Úřadující šampioni Ligy mistrů proměnili v zisk Superpoháru hned svou první účast. "Citizens" vystřídali na trůnu Real Madrid. Hráči FC Sevilla si jakožto vítězové Evropské ligy zahráli o tradiční trofej posedmé, uspěli však pouze při prvním pokusu v roce 2006.

Svěřenci kouče Pepa Guardioly si částečně vynahradili zklamání ze souboje o anglický Superpohár, ve kterém minulý týden podlehli rovněž po penaltách londýnskému Arsenalu. "Samozřejmě to pro nás byla těžká porážka, ale dnes jsme si připsali velké vítězství. Je stále teprve začátek sezony, tahle trofej nás povzbudí," hodnotil Palmer.

Favorizovaný Manchester začal náporem a brankář Bono se v úvodní čtvrthodině musel blýsknout při Akého hlavičce a Grealishově obstřelu. První ale udeřila Sevilla. Acuña nacentroval z levé strany před branku, vysoký míč si našel ve vzduchu hlavičkující En-Nesyri a o tyč ho poslal do sítě. Marocký útočník navázal na trefu z pátečního úvodního kola španělské ligy proti Valencii (1:2).

En-Nesyri mohl přidat další zásah v 50. minutě, po Ocamposově přihrávce ovšem sám před bránou nastřelil jen gólmana Edersona. Manchester se dočkal vyrovnání v 63. minutě. Palmer si naběhl na Rodriho centr na zadní tyč a hlavou překonal Bonoa. Jednadvacetiletý anglický záložník potvrdil vydařený vstup do sezony, prosadil se totiž i v duelu o anglický Superpohár.

Střelci obou branek byli vidět i v dalších minutách. En-Nesyri šel krátce po vyrovnání znovu sám na Edersona, který opět předvedl skvělý zákrok. Druhý zásah nepřidal ani Palmer, jehož technickou střelu vytáhl Bono na roh.

Navzdory převaze favorita už základní hrací doba gól nenabídla a Sevilla v pátém vzájemném utkání v soutěžích UEFA poprvé neprohrála. Po dvou letech tak musely o držiteli Superpoháru opět rozhodnout pokutové kopy, ale nově se nehrálo prodloužení.

Sevilla si zopakovala rozstřel z finále Evropské ligy proti AS Řím, brankář Bono však tentokrát ani jeden ze soupeřových pokusů nechytil. Nejblíže byl v páté sérii, kdy vystihl Walkerovu střelu po pravé ruce, ale kapitán City přesto dostal míč se štěstím do sítě. "Všichni spoluhráči ví, že nerad kopu penalty. Trenér mě napsal na páté místo, sám jsem chtěl jít jako kapitán příkladem. Naštěstí to vyšlo," popsal Walker.

Gudelj následně nastřelil jen břevno a Manchester City se stal šestým anglickým vítězem Superpoháru UEFA.

Manchester City – Sevilla FC 1:1 (0:1), na pen. 5:4

Branky: 63. Palmer – 25. En-Nesyri. Penaltu proměnili: Haaland, Álvarez, Kovačič, Grealish, Walker – Ocampos, Mir, Rakitič, Montiel. Neproměnil: Gudelj (Sevilla). Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Badé, Lamela, Juanlu (všichni Sevilla). Diváci: 33 000.

Manchester: Ederson – Walker, Akanji, Aké, Gvardiol – Kovačič, Rodri – Palmer (85. Álvarez), Foden, Grealish – Haaland. Trenér: Guardiola.

Sevilla: Bono – Navas (83. Montiel), Badé, Gudelj, Acuña – Jordán, Rakitič – Ocampos, Torres (74. Juanlu), Lamela (90.+3 Suso) – En-Nesyri (90.+3 Mir). Trenér: Mendilibar.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články