Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Suchý si zahraje Bundesligu. V Augsburgu se dohodl na dvouleté smlouvě

Po konci v Basileji dlouho hledal angažmá, nakonec se rozhodl pro německou Bundesligu. Reprezentační obránce Marek Suchý podepsal s vedením Augsburgu dvouletý kontrakt s roční opcí. V bavorském celku se jednatřicetiletý bek potká s krajanem a záložníkem Janem Morávkem.

Marek Suchý (uprostřed) s dresem Augsburgu
zdroj: FC Augsburg

Suchý po uplynulé sezoně po pěti a půl letech skončil v Basileji, kde dělal kapitána a získal čtyři švýcarské ligové tituly. Slávistický odchovanec se rozhodl neprodloužit smlouvu a chtěl si zahrát jednu z pěti největších evropských lig, což se mu nyní splní.

"Jsem naprosto spokojený. Už v momentě ukončení mého angažmá v Basileji jsem říkal, že bych si rád vyzkoušel angažmá v jedné z top pěti evropských soutěží. Navíc samozřejmě nebylo jednoduché najít takové místo, které také kvalitou života bude Basileji konkurovat. Každopádně Augsburg v mých očích splňuje všechno," uvedl Suchý.

Měl ještě nabídky z Itálie, Turecka a dalšího bundesligového týmu. "Augsburg mi však dával jednoduše největší smysl, osobní setkání s lidmi z klubu mi správnost rozhodnutí pouze potvrdilo. Pevně věřím, že mě čeká zajímavé a především sportovně úspěšné angažmá," řekl Suchý.

"Augsburg hraje bundesligu nepřetržitě od roku 2011 a na tom samozřejmě nechtějí nic měnit. Líbí se mi jejich filozofie postupných cílů. Nyní probíhají investice do hlavního stadionu i mládežnické akademie, klub se chce dlouhodobě zařadit mezi tradiční a vážené bundesligové týmy," dodal.

Svůj příchod probíral s Morávkem, který je v Augsburgu už od roku 2012. "S Honzou jsem byl v poslední době v živém kontaktu. Klub mi po všech stránkách doporučil. Už v Basileji jsem si s Tomášem Vaclíkem vyzkoušel, jak je super mít k sobě českého parťáka, na společné angažmá s Honzou se moc těším. Je skvělé, že nedávno opět prodloužil smlouvu - pomůže mi určitě ve startu angažmá v kabině i na hřišti," řekl Suchý.

V klubu o něj hodně stáli. "Lidé ve vedení mě překvapili svou srdečností, ještě před sportovními otázkami mi doporučovali školy pro děti či dávali tipy na rodinné výlety. Znali veškeré mé statistiky, mluvili s lidmi v Basileji i v Rusku. Neřešili jen sportovní stránku mého angažmá, ale také moje začlenění do kabiny nebo vstřícnost k médiím. Jsem rád, že očividně dostali všude pozitivní reference," prohlásil Suchý.

"Také trenér (Martin Schmidt) měl o mně velmi podrobné informace, původem je totiž Švýcar. Ačkoliv svoji trenérskou dráhu prožil převážně v Německu, o švýcarském fotbale si udržuje podrobný přehled," dodal.

V červnových zápasech evropské kvalifikace s Bulharskem a Černou Horou dělal Suchý kapitána českého týmu místo zraněných Bořka Dočkala a Vladimíra Daridy. Stoper, který v minulosti hrával i za Spartak Moskva, má na kontě za reprezentační A-tým 42 utkání a jednu vstřelenou branku. V roce 2007 získal stříbro na světovém šampionátu dvacítek.

"Marek Suchý je zkušený obránce, který bude díky svým sportovním a lidským kvalitám pro náš tým obohacením. Jeho zkušenosti z reprezentace, zhruba stovka zápasů v evropských pohárech a působení v klubech v různých zemích našemu mužstvu prospějí," uvedl sportovní ředitel Augsburgu Stefan Reuter, bývalý mistr světa a Evropy.

Zdroj
Sport Invest, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články