Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Suchopárek: Chtěl jsem Euro vyhrát. Ale když kluci nebudou nervózní, mají ještě na mnohem víc

Tbilisi – Porážka v semifinále Eura byla pro českou devatenáctku zdrcující, když inkasovala v posledních vteřinách nastavení vyrovnaného zápasu s Anglií. Trenér Jan Suchopárek byl proto po utkání emotivní, ale rozhodně ne pesimistický. I když chtěl, aby jeho svěřenci turnaj vyhráli, na šampionátu podle něj ukázali, že se v nich skrývá obrovský potenciál.

Jan Suchopárek
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Čeští fotbalisté do devatenácti let nakonec na vysněný postup do finále Eura a historicky první triumf na šampionátu této věkové kategorie nedosáhli. A to po poměrně krutém vývoji zápasu. Angličané sice měli zřejmě větší šance, jenže přesto česká reprezentace podala velice sympatický výkon a sama mohla zvítězit.

Nakonec ale rozhodl gól Lukase Nmechy na 1:0 pro Anglii jen několik vteřin před vypršením normální hrací doby. "Samozřejmě prohrát takovýto zápas je hrozné, to si nepřeje nikdo. Ani hráči, ani trenér," přemítal Suchopárek po utkání.

Reprezentační trenér ale měl pro svůj tým jen slova chvály. "Musím ale poděkovat hráčům za předvedený výkon, protože hráli až za hranicemi svých možností. Ale bylo to dané tím, že hráli semifinále mistrovství Evropy a já věděl, že je v nich ještě daleko víc, než jsme předváděli do současné doby. Bylo to ale vyvrcholení celé práce nejen hráčů, ale i celého realizačního týmu," prohlásil Suchopárek.

Suchopárek přitom věří, že technické limity jeho týmu jsou způsobené především nižším sebevědomím. A stojí si za tím, že jeho svěřenci ještě mohou jít daleko za hranice výkonu, který podali na celém šampionátu.

"My jsme ty technické nedostatky, které asi máme, nahradili nasazením, plněním taktických pokynů a řekl bych i takovou uvolněností v závěrečné části utkání," soudí Suchopárek. "A myslím si, že ti hráči jsou někdy zbytečně nervózní, zbytečně se bojí chyb. Ti soupeři tohle vůbec neřeší. A my jsme se snažili, aby to hráči pochopili, protože tu kvalitu mají."

A svým hráčům totéž oznámil i po utkání v kabině. "Řekl jsem hráčům, že jejich výkon je odrazový můstek do profesionálního fotbalu a třeba i do reprezentace," prozradil Suchopárek.

Mrzí ho však to, že se nevyplnil jeho primární a utajovaný cíl před šampionátem. "Nikdy jsem nepochyboval o tom, že tito hráči mohou prezentovat naši zemi na této úrovni. Vždycky jsem tomu týmu věřil, což dnes potvrdil, i když se nám nepovedl můj cíl vyhrát mistrovství Evropy. Teď už to můžu říct," řekl s úsměvem Suchopárek.

Na celý turnaj ale bude ještě dlouho vzpomínat a pořadatelské zemi poslal velmi přívětivá děkovná slova. "Pro nás tento turnaj dnes skončil, ale neskončil nám v hlavách. My budeme vždycky vzpomínat na krásnou zemi, Gruzii, na skvělou organizaci a na super podmínky, které jsme tady k předvádění naší hry měli," vzkázal organizátorům turnaje.

Hořkosladké pocity měl po zápase i brankář Jedlička. "Jsme na sebe strašně pyšní, protože jsme to dotáhli do semifinále a máme bronz. Na druhou stranu je to velká škoda, když vás dělí deset vteřin do prodloužení. A věřím tomu, že kdybychom to dotáhli do prodloužení, tak my to hrajeme srdíčkem a že bychom ten postup urvali," uvedl gólman české devatenáctky.

Zdroj
ČT sport, fotbal.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články