Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Suárez s Cavanim vystříleli Uruguayi výhru nad Českem

Uruguay vyrukovala na české fotbalisty s hvězdnou dvojicí ostrostřelců Luisem Suárezem a Edinsonem Cavanim a velmi brzy se ukázalo, proč tihle dva patří mezi nejlepší útočníky současnosti. Suárez už v 10. minutě utkání zařídil pokutový kop, který sám suverénně proměnil, a Cavani se předvedl o půlhodinu později, když krásnými nůžkami zvýšil na 2:0. Další branka už v utkání nepadla a Uruguay dokráčela k pohodlné výhře. Česko tak v pondělí na China Cupu čeká v duelu poražených Čína, která prohrála s Walesem 0:6. 

Cavani se Suárezem rozhodli o vítězství nad Českem
zdroj: ČTK/AP

Kouč Karel Jarolím se proti Uruguayi vrátil k rozestavení se třemi středními obránci, které použil v zářijových zápasech kvalifikace. Na stoperu netradičně hrál Gebre Selassie. Mezi tyčemi dostal šanci Pavlenka a v útoku operovala dvojice Krmenčík, Schick.

Uruguay se na ze třetiny zaplněném stadionu pro 60 tisíc lidí rychle ujala vedení. Reprezentanti si chtěli dát pozor hlavně na útočníka Suáreze, ale barcelonský kanonýr se hned v deváté minutě rozběhl za přihrávkou do vápna, kde přepadl přes Pavlenku, a katarský sudí nařídil penaltu. Suárez ji s přehledem proměnil střelou nahoru a dal 50. gól v národním dresu.

Karel Jarolím (trenér ČR): "Mrzí mě, že oba góly byly takové nešťastné. První z penalty, otázka byla, nebyla? Myslím, že jsme na to ale měli zareagovat rychleji. Druhý gól nešťastný v tom, že tam někdo zůstal u postranní čáry, jinak by to byl ofsajd. Kdybychom Suáreze s Cavanim měli na své straně, třeba by výsledek byl opačný. Jen potvrdili, že jsou rozdíloví hráči. Navíc spolu hrají dlouho, takže pomalu mohou hrát poslepu. Na druhou stranu tam od nás nebyly špatné pasáže. Bohužel ve finální fázi nám chyběla větší údernost a možná někdy i rozhodnost. Mohli jsme se snažit hru ještě rychleji přenášet, využívat prostory po stranách, aby tam chodily centry. Je škoda, že jsme v druhém poločase aspoň nedali kontaktní branku, závěr mohl být zajímavější."

Další mohl přidat v 17. minutě, ale tentokrát Pavlenka proti jeho hlavičce zasáhl. O chvíli později Suárez mířil mimo. Češi proti čtvrtému týmu ze světového šampionátu v roce 2010 vyrovnali hru v polovině úvodního dějství. Ve 23. minutě pálil Barák, ale Muslera jeho přízemní pokus kryl.

V 37. minutě udeřil i druhý z obávaných útočníků Cavani. Nández mu přiťukl míč hlavou a hráč Paris St. Germain nůžkami překonal Pavlenku. Čechům se kvůli Kadeřábkovi nepovedlo vystavit soupeře do ofsajdu.

Po přestávce po rohu minul Vecino a v 56. minutě měl dosud největší šanci českého týmu Schick, který hlavičkoval zády k brance vedle. Navíc byl v té chvíli v ofsajdu. Pak opět zahrozil vítěz jihoamerického mistrovství z roku 2011, ale Ramírez v 65. minutě mířil kousek vedle.

Schickovi v zakončení nebylo přáno a v 77. minutě v další velké příležitosti napálil zblízka jen břevno. Češi, kteří do Nan-ningu kvůli poruše letadla odcestovali s denním zpožděním, tak teprve podruhé za posledních 13 utkání neskórovali.

Reprezentanti tak neprodloužili šňůru čtyř vítězství, kterou si připsali v závěru minulého roku. Předtím neúspěšně bojovali v kvalifikaci o mistrovství světa a další soutěžní zápasy je čekají až na podzim v nově vzniklé Lize národů.

Česko - Uruguay 0:2 (0:2)

Branky: 10. Suárez z pen., 37. Cavani. Rozhodčí: Al-Adba - Dharman, Al-Buršaíd (všichni Katar).

Česko: Pavlenka - Gebre Selassie, Suchý, Novák - Kadeřábek, Barák, Darida, Souček (76. Trávník), Bořil (38. Frýdek) - Schick, Krmenčík (61. Kopic). Trenér: Jarolím.

Uruguay: Muslera - Varela, Godín, Gimenéz, Laxalt - Nández (60. Sánchez), Bentancur (79. Rodríguez), Vecino (68. Torreira), De Arrascaeta (61. Ramírez) - Suárez (79. Gómez), Cavani (79. Stuani). Trenér: Tabárez.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články