Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Suárez řídil demolici Realu hattrickem. Barcelona ovládla El Clásico i bez Messiho

Nejslavnější fotbalový zápas na světě se změnil v destrukci Realu Madrid. Na ikonickém stadionu Camp Nou totiž kralovala domácí Barcelona, která soupeře zostudila výsledkem 5:1. Hattrickem se blýskl Luis Suárez, jenž dokonale nahradil zraněného kapitána Lionela Messiho. Katalánský velkoklub proto poskočil do čela La Ligy před Atlético Madrid. "Los Colchoneros" porazili San Sebastian 2:0. Jejich městský rival naopak klesl na deváté místo.  

Luis Suárez se raduje z gólu proti Realu Madrid
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

Pozice trenéra Julena Lopeteguie, o jehož odvolání se v posledních týdnech spekuluje, je proto ještě více v ohrožení. "Je těžké přijmout takovou prohru, zvláště s Barcelonou. Ale výsledek neodpovídá tomu, co se dělo na hřišti. Mohli jsme srovnat, než to šťastný gól na 1:3 rozhodl. Ale stále věřím, že to dokážeme zlomit. Jen je třeba zvednout morálku hráčů," prohlásil Lopetegui. Podle španělských a italských médií ho ale zřejmě v pondělí nahradí italský kouč Antonio Conte, který naposledy vedl Chelsea.

Z posledních čtyř vzájemných soubojů na Camp Nou se dvakrát radoval Real a dvakrát se body dělily. Situace před zápasem nicméně nahrávala spíše Barceloně, která se po několika zaváháních zvedla, zatímco Real se trápí a nic na tom nezměnila ani vydřená výhra 2:1 nad Plzní v Lize mistrů.

"Blaugranas" také brzy roli mírného favorita potvrdili. Z levé strany potáhl míč do vápna Alba a přihrávkou na penaltový puntík našel zcela osamoceného Coutinha, jenž snadno usměrnil míč do odkryté branky. Domácí mohli jít následně i do dvougólového vedení, ale Arthurovu technickou střelu do pravého horního rohu vyrazil tygřím skokem Courtois.

O chvíli později však Varane ve vápně fauloval nabíhajícího Suáreze a rozhodčí Sánchez ve spolupráci s videem nařídil penaltu, kterou bezpečně proměnil sám "postižený".

Po změně stran začal Real velmi aktivně a brzy snížil zásluhou Marcela. Brazilský obránce se dostal na hranici malého vápna k odraženému míči a bez váhání ho poslal do sítě. 

Suárez mohl okamžitě odpovědět, ale jeho volej orazítkoval tyč. O čtvrthodinu později se ovšem radoval, když nenápadný centr Roberta pohotově uklidil hlavičkou k pravé tyči. Hattrick pak uruguayský útočník dokonal po Ramosově chybě a nezištné přihrávce velmi dobře hrajícího Roberta. Byla to už jeho devátá branka proti Realu ve španělské lize. Pátou trefu přidal těsně před koncem zápasu střídající Vidal.

"Jsme hrdí na to, že máme ve svém středu nejlepšího hráče světa (Messiho), ale dnes jsme ukázali, že i bez něj jsme skvělý tým se skvělým trenérem," prohlásil Suárez.

Hráči Atlética Madrid slaví vstřelený gól
zdroj: REUTERS autor: Juan Medina

Atlético poslal do vedení v poslední minutě prvního poločasu kapitán Godín. Domácí stoper se dostal ke zblokovanému centru Correy a poslal míč k levé tyči Moyovy svatyně. Také druhou branku svěřenců trenéra Diega Simeoneho vstřelil obránce. Po hodině hry se trefil svou slabší pravou nohou prudkou střelou pod břevno střídající levý bek Filipe Luís. I v šestém vzájemném duelu těchto dvou klubů v řadě zvítězil domácí tým.

Největší šanci utkání Bilbao - Valencia měl hostující útočník Rodrigo, jehož hlavičku ze 78. minuty brankář Herrerín vyrazil na břevno. Bilbao nevyhrálo už devět utkání za sebu, Valencia jako třetí klub v historii La Ligy remizovala v osmi z úvodních deseti zápasů.

První zisk plného počtu bodů po šesti střetnutích zařídil Vigu útočník Aspas, který vstřelil tři góly. V páté minutě chytře přehodil brankáře Riesga a v 36. minutě zvýšil podobným způsobem na rozdíl dvou branek. Hattrick pak završil v 82. minutě - kanonýr Celty se posunul s osmi trefami do čela tabulky střelců společně se Stuanim z Girony.

Vítěznou branku v souboji Levante s Leganés zaznamenal ve 14. minutě domácí útočník Roger. Pojistku přidal v 90. minutě Rochina. Od nástupu trenéra Paca Lópeze uhrálo Levante ve 20 zápasech 41 bodů, pouze Barcelona získala v lize víc (42).

Reprezentační brankář Tomáš Vaclík zvítězil se Sevillou doma 2:1 nad Huescou, když o vychytanou nulu přišel až v nastavení. Výhru zařídil dvěma góly Sarabia. O snížení se postaral Pulido efektní patičkou. Sevilla na třetím místě ztrácí dva body na Barcelonu.

Španělská fotbalová liga - 10. kolo:

FC Barcelona - Real Madrid 5:1 (30. z pen., 75. a 83. Suárez, 11. Coutinho, 87. Vidal - 50. Marcelo), Valladolid - Espaňol 1:1 (90.+1 Verde - 20. Iglesias), Girona - Vallecano 2:1 (34. z pen. a 45. Portu - 61. Gálvez), Bilbao - Valencie 0:0, Levante - Leganés 2:0 (14. Roger, 90.+1 Rochina), Vigo - Eibar 4:0 (5., 36. a 82. Aspas, 56. Méndez), Atlético - San Sebastian 2:0 (45. Godín, 60. Filipe Luís), Getafe - Betis 2:0 (60. Molina, 62. Foulquier), Alavés - Villarreal 2:1 (51. Calleri, 90.+4 Baston - 10. Moreno), FC Sevilla - Huesca 2:1 (65. a 78. Sarabia - 90.+3 Pulido).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články