Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

"Stydím se za to, co se děje v Evropě." Šéf UEFA vyzval sudí k odvaze v boji s rasismem

K odvaze rozhodčích v boji s rasismem vybídl šéf UEFA Aleksander Čeferin. Chtěl by, aby se sudí nebáli přerušit utkání v případě, že hráči budou čelit projevům rasové nesnášenlivosti. Za poslední dva měsíce se takových situací na evropských stadionech vyskytla celá řada. "Stydím se za to, co se děje v Evropě. Neuplyne týden, aniž by na stadionech nedošlo k diskriminačnímu chování, ať už na amatérské nebo profesionální úrovni," uvedl Čeferin.

Předseda evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin
zdroj: ČTK/AP/ autor: Laurent Gillieron

"S rozhodčími si promluvíme a řekneme jim, aby byli sebevědomí a nebáli se jednat," řekl šéf Evropské fotbalové unie na stadionu Wembley na konferenci věnované rasismu ve fotbale. "Je mi trapně, když vidím, že extremistická hnutí využívají náš sport jako nástroj pro šíření nenávisti," dodal jenapadesátiletý Slovinec Čeferin, který vede organizaci od září 2016.

Předseda anglické Fotbalové asociace Greg Clarke se poté vyslovil pro nulovou toleranci rasismu. Pro rozhodčí by pak podle něj bylo snazší jednat, než aby posuzovali, zda už projevy překročily určitou mez.

Několik rasistických incidentů se událo v únoru během osmifinálových soubojů Evropské ligy. Příznivci Šachtaru Doněck vyvěsili během domácího zápasu proti Eintrachtu Frankfurt plakát s ultrapravicovým heslem.

Fanoušci Lazia zase hajlovali při utkání v Seville. Osmnáctiletý fotbalista tmavé pleti Callum Hudson-Odoi z Chelsea se stal na hřišti Dynama Kyjev terčem opičích skřeků od domácích příznivců.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články