Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Studená sprcha: Češi prohráli se Slovenskem 1:2

Praha - Porážka 1:2 v prvním ze dvou měření sil mezi českými a slovenskými fotbalisty v kvalifikaci mistrovství světa značně zkomplikovala domácímu týmu postupové plány. Hosté se v Praze ujali vedení v 22. minutě po trefě Šestáka, vyrovnáno bylo o osm minut později po Škrtelově vlastním gólu. Češi měli v druhém poločase převahu, nastřelili tyč, ale výhru na stranu hostů strhl sedm minut před koncem Jendrišek.

Zatímco česká jedenáctka vyběhla v očekávaném složení s Necidem na hrotu, hosté překvapili: do základní sestavy se dostal brankář Mucha a vypadl z ní útočník Vittek. Slováci v úvodu hodně těžili ze svého nabuzení. Bylo jich plné hřiště a už v první minutě musel brankář Čech poprvé zasahovat po rychlé kombinaci soupeře.

Slováci hýřili aktivitou, Češi zaostávali

Český stroj se rozjížděl pomalu, jako by hráči měli v mysli ještě sobotní remízu ve Slovinsku. V třetí minutě sice po Muchově zaváhání musel zachraňovat Zabavník před Barošem, Slováci ale byli nadále aktivnější - Hološko pálil zleva do Čechovy náruče. I další akce hostů byly hodně nebezpečné a jedna z nich také skončila brankou. V 22. minutě Rozehnal prohrál souboj před šestnáctkou, Hološko našel Šestáka a ten po otočce uvnitř šestnáctky střelou k tyči otevřel skóre.


Až branka v české síti domácí hráče probudila. Vyrovnat se jim podařilo už po osmi minutách a s velkou dávkou štěstí. Po rohu tečoval míč u přední tyče Jankulovski a Škrtel ve snaze odvrátit nebezpečí poslal míč hlavou za Muchova záda. Češi se sice zvedli, ale nepřesná hra středové řady domácí snahu kazila. Polák pokračoval v nepřesnostech z Mariboru, jeho nový parťák Jarolím zase zaujal spíše častými pády a také zbytečnými fauly. Nedovolených zákroků přibývalo, za poločas jich hráči obou týmů stačili udělat padesát.


Oboustranně neurovnaná hra pokračovala i po přestávce, nervozity na obou stranách bylo stále dost. Slováci už hráli opatrněji než v první půli, stále častěji také faulovali a Češi měli opakovaně možnost k ohrožení jejich branky ze standardních situací, ale nevedli si přesně. Nejblíž ke gólu byli v 69. minutě, kdy se po Plašilově centru dostal k technické střele Jarolím a trefil tyč.

Slovenský celek se v druhém poločase soustředil na defenzivu, ale sedm minut před koncem zničehonic udeřil. Po rychle kolmé akci Jendrišek sice nejdříve narazil na zasahujícího Čecha, ale vyražený míč doklepl do sítě a hosté slavili senzační výhru, která jim přiblížila postup na světový šampionát. Domácím se naopak velmi výrazně vzdálil; pokud na něj ještě budou chtít pomýšlet, musejí vyhrát zbývající zápasy včetně zářijové odvety v Bratislavě.

Naposledy Češi prohráli v kvalifikačním utkání na vlastní půdě téměř přesně před dvěma lety - tehdy si výhru 2:1 odvezli Němci. Se Slováky český celek prohrál po dvanácti letech, poprvé v domácím prostředí.

Základní sestavy:

ČR: Čech - Grygera, Kováč, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Polák, Jarolím, Plašil - Baroš, Necid. Trenér: Rada. 

Slovensko: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník - Karhan, Štrba - Šesták, Hamšík, Jendrišek - Hološko. Trenér: Weiss.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články