Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Střídající "žolík" Krmenčík spasil Plzeň v duelu s Příbramí

Plzeň - V koncovce se trápili, přesto získali důležité tři body. Úřadující šampioni z Plzně totiž dlouho hledali recept na výborně chytajícího Aleše Hrušku. Kouzlo příbramského brankáře ukončil až dvacet minut před koncem Michael Krmenčík, který přišel z lavičky náhradníků a rozhodl o vítězství Západočechů. Viktoria tak i nadále drží bodový náskok před druhou Slavií.

V základní sestavě Plzně nastoupila i největší zimní akvizice Ivanschitz. Na hrotu pak dostal místo Krmenčíka příležitost Poznar, který byl nejlepším střelcem přípravy. Příbram nasadila i čerstvou posilu Kukece a celkem čtyři nové hráče oproti podzimní části.

Zápas od začátku potvrzoval, že se potkaly první a poslední tým tabulky. Plzeň jednoznačně dominovala, ale postrádala větší efektivitu. Už ve třetí minutě hlavičkoval po rohu stoper Hejda, příbramský gólman Hruška však reflexivně zasáhl. Před dobíhajícím Poznarem zachraňoval vzápětí obránce Chaluš.

"Exzlínský" útočník mohl otevřít skóre ve 28. minutě, jenže milimetrově přesný centr Řezníka uklidil z malého vápna pouze do náruče připraveného Hrušky. Neprosadil se ani zkušený Ivanschitz, který v ideální pozici netrefil branku.

Bývalý kapitán rakouské reprezentace mohl oslavit domácí debut gólem i na startu druhé půle, jeho rána nicméně orazítkovala jen břevno.

Příbram se do útoku dostávala sporadicky. Největším nebezpečím pro Kozáčika tak byla dlouhé minuty jen nepovedená "malá domů" v podání Řezníka. Slovenský gólman ovšem stihl nebezpečí zažehnat. Hrušku na druhé straně protáhl technickou střelou Kovařík.

Střelecké trápení domácích ukončil až reprezentant Krmenčík, jenž v 65. minutě nahradil Ivanschitze a o pět minut později vstřelil svůj šestý ligový gól v sezoně. Příbrami nevyšel pokus vystavit soupeře do ofsajdu, stopeři za svými zády nechali tři plzeňské hráče a Krmenčík poslal míč za bezmocného Hrušku.

Příbram mohla bleskově odpovědět. Dvakrát v rychlém sledu střílel Rezek, ale gólman Kozáčik odolal. Plzeň tak protáhla sérii bez ligové porážky na dvanáct zápasů a dala dárek trenérovi Pivarníkovi k pátečním padesátinám. Navíc popáté z posledních šesti duelů udržela čisté konto.

17. kolo první fotbalové ligy:

Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 1:0 (0:0)

Branka: 70. Krmenčík. Rozhodčí: Franěk - Wilczek, Koval. ŽK: Ivanschitz - Tregler, Bazal, Ayong. Diváci: 8876.  

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (74. Kopic), Ivanschitz (65. Krmenčík), Kovařík - Poznar (86. Hromada). Trenér: Pivarník.

Příbram: Hruška - Lupták, Chaluš, Jiránek, Divíšek - Tregler, Rezek - Bazal (82. P. Pilík), T. Pilík, Kukec (85. Ayong) - Linhart (71. Krameš). Trenér: K. Tobiáš.

Roman Pivarník (trenér Plzně): "Odehráli jsme výborný zápas. Vyšel nám vstup, měli jsme krásné šance, ale jediným minusem bylo, že jsme nedali více gólů. Nevyužili jsme své šance. Příbram hrála aktivně. Poctivý fotbal a nedala nám body zadarmo. V poločase jsme si říkali, abychom byli trpěliví. Těžko se mi řešila střídání, protože jsem byl spokojený s výkonem hráčů v ofenzivě. Poznar pracoval dobře, jediná možnost proto bylo přejít na rozestavení 4-4-2, proto šel dolů Ivanschitz a poslal jsem tam dalšího útočníka, což přineslo gól. Jsem rád, že jsme si vytvořili tolik šancí, protože pak je předpoklad, že gól padne. Situace byly řešeny dobře, ale gólman chytal výborně a neměli jsme štěstí. Ale taková výhra 1:0 po dobrém výkonu může být pro tým cennější než výhra 5:0."

Kamil Tobiáš (trenér Příbrami): "Dnešní utkání nám ukázalo, že jsme nastoupili správnou cestu. Podali jsme zodpovědný a kvalitní výkon. Musím si však přiznat, že Plzeň je velice kvalitní tým a jednu svou šanci proměnila. Ta obdržená branka mě samozřejmě mrzí a musíme si to rozebrat u videa. Plzeň nicméně měla šancí víc a ta jedna branka bohužel padla. Mohli jsme ale odpovědět, měli jsme tam jednu šanci, která brankou zaváněla. Tu jsme potřebovali proměnit, abychom mohli pomýšlet na bodový zisk."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články