Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Střelecký zabiják Schick o gólu na Euru: Buď to bylo, že budu hrdina, nebo pako

Patrik Schick válí na všech stranách. Pěti brankami pomohl během Eura reprezentaci do čtvrtfinále, po podzimní část bundesligy stihl nastřílet za Bayer Leverkusen už 16 gólů. Velmi ho tak těší, že se drží v tabulce kanonýrů hned za supermanem Robertem Lewandowským z Bayernu Mnichov. Pětadvacetiletý Schick se navíc umístil na sedmé příčce Sportovce roku jako jediný zástupce kolektivních sportů.

"Očekávání bylo takové, že se mi povedlo Euro a teď jsou všichni zvědaví, jak to bude vypadat v bundeslize. Jestli to na Euru nebylo štěstí, jestli to budu dokazovat. Pod nějakým tlakem jsem byl. To Euro mi samozřejmě dodalo velké sebevědomí a chuť do práce," řekl český útočník.

"Abych byl upřímný, se svou první sezonou v Bayeru jsem úplně spokojen nebyl. Špatná nebyla, ale sám jsem věděl, že umím hrát líp a i očekávání byla větší. Pak se to všechno otočilo na Euru, které mě osobně vyšlo a i celému nároďáku. Tam přišel největší zlom. Naštěstí jsem si formu přenesl i do bundesligy a nepřestával jsem dávat góly. Přál bych si, aby tenhle rok pokračoval dýl, nechce se mi zastavovat, když jsem úplně rozjetej, ale věřím, že to bude pokračovat," doplnil bývalý hráč Lipska, AS Řím, Sampdorie Janov, Bohemians 1905 a Sparty.

Šestnácti brankami už vyrovnal nejlepší český střelecký výkon za sezonu v pěti největších evropských ligách.

"Úplně jsem nečekal, že bych měl těch gólů po první půlce sezony až 16. Po Euru jsem měl velkou chuť a byl jsem připravený na to, že góly chci dávat, že je budu dávat. Že jich bude 16, to jsem nečekal, ale můj cíl před sezonou byl pohybovat se kolem 20 branek," prohlásil Schick.

Ve střelecké tabulce bundesligy má o tři góly méně než vedoucí Lewandowski, naopak před třetím Erlingem Haalandem má k dobru tři branky. "Samozřejmě tabulku střelců sleduji. Rozhodně vím, jak bude těžké držet s Lewandowským a Haalandem krok. Zatím je to příjemné, že jsem na dostřel, že jsem okolo nich. Sezona je ale ještě hrozně dlouhá a bude strašně moc zápasů. Uvidíme, jak se to všechno vyvine."

Patrik Schick o ose reprezentace:

"V bráně by to byl jednoznačně Tomáš Vaclík, pak co všichni známe, základ je jasnej: Vladimír Coufal, Tomáš Souček, Tonda Barák a já patříme ke stabilnímu jádru. O nás se to nejvíc opíralo."

Necítí, že by si na něj nyní soupeři dávali výrazně větší pozor. "Neřekl bych úplně něco speciálního. Ty týmy si asi před zápasem, který je, ukazují, v jakých prostorech se pohybuji, z jakých pozic dávám góly. Možná se potom ti obránci snaží být na mě více připravení než normálně. Trošku větší příprava možná bude, ale neřekl bych, že něco speciálního," uvedl Schick.

V uplynulém roce se blýskl také gólem z poloviny hřiště v úvodním utkání na mistrovství Evropy proti Skotsku. "Když jsme byli na tom šampionátu, viděl jsem ho dostkrát. Pořád se ten gól někde objevuje, takže jsem ho viděl fakt hodněkrát," uvedl Schick.

"Občas to v tréninku zkouším, ale v zápase je situace vždycky jiná, rychlejší, jste pod tlakem a je to jen jedna šance. Buď to bylo, že budu hrdina, nebo pako, které kopne z padesáti metrů bůhvíkam. Ta situace vypadala nadějně, ale problesklo mi hlavou, že bych to mohl zkusit, tak jsem to tam švihnul," vzpomíná v rozhovoru pro ČT sport.

Patrik Schick o baráži se Švédskem:

"Klíčové bude, aby byli všichni zdraví, ti co tvoří jádro reprezentace a tým, který byl na Euru. A aby měli hráči co nejlepší formu. Pak věřím, že máme šanci, ale snadné to rozhodně nebude. Na druhou stranu ten los, na to, co nám hrozilo, je ještě dobrý."

"Během zápasu v první půli jsem si kolikrát všimnul, že brankář stojí vysoko, napadlo mě, že bych to mohl zkusit. Na začátku druhé půle jsem jen periferně viděl, že stojí venku, ani přesně jsem nekoukal kde, v hlavě jsem měl jen jednu myšlenku, co chci udělat a zapadlo to tam perfektně. Bylo mi ho upřímně trochu líto, když jsem viděl různé reakce a obrázky na sítích. Měl jsem radost z gólu, ale když člověk viděl, jak je tam chudák zamotán v síti, bylo mi ho trochu líto," dodal Schick.

V březnu ho s reprezentací čeká play-off o mistrovství světa. V semifinále Češi nastoupí ve Švédsku a v případě výhry pak ve finále proti lepšímu z dvojice Rusko - Polsko.

"Jsou to dva zápasy, když vše vyjde dobře. Bude to velmi obtížné, Švédové mají kvalitní mančaft. Je to jeden zápas, bude rozhodovat momentální forma a hlavně zdravotní stav. Bude hrozně důležité, jak se všechny tyhle věci sejdou v daný den dohromady. Když tyhle všechny okolnosti budou hrát pro nás, máme celkem velkou šanci Švédy porazit," mínil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články