Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Střelec Slavie Bílek: Bod je pro nás povzbuzením

Praha - Téměř na den přesně po sedmi letech ve fotbalové lize zase skóroval stoper Jiří Bílek. Vyrovnávacím gólem v poslední minutě první půle zařídil fotbalistům Slavie domácí remízu 1:1 s Jabloncem a ukončení série pěti porážek v nejvyšší soutěži. "Už jsme byli v takové situaci, kdy nálada byla špatná, tak jsme to chtěli zvednout. Tenhle bod je pro nás malý krůček dopředu, na kterém se dá stavět," řekl Bílek. "Bod je asi zasloužený. Oni měli šance, my ale taky, takže ho bereme," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Bílek po zápase s Jabloncem: Byl to vydřené

Prosadil se ve 45. minutě, kdy si naskočil na dlouhý nákop z poloviny hřiště od Martina Juhara. "Někdo to tam odclonil. Viděl jsem, že je tam Romera, že je menší a couval. Tak jsem udělal takový krok dopředu a přeskočil ho," líčil Bílek.

Byl to jeho první ligový gól od letního příchodu do Slavie, naposledy v nejvyšší soutěži skóroval v roce 2007 ještě v barvách Liberce. "Jsem rád. Cíl mám dva góly za sezonu, tak ještě jeden," uvedl. Co ho bude přesná trefa stát, zatím ještě nevěděl. "Kasu mám totiž já. Ale něco si tam asi šoupnu," smál se.

Doufá, že slávisté se nyní odrazí k lepším výkonům. "Dnes tam určitě bylo víc bojovnosti než proti Jihlavě. Na tom to musíme založit. Dobrá obrana a bojovnost, prostě strhnout ty fanoušky. Tak můžeme hrát, jako proti Plzni nebo Liberci. To je recept," dodal Bílek.

Novákovi pomohly k trefě sprej i finta z mládí

Obránce Filip Novák na Slavii potvrdil, že zažívá životní období. Nejlepší jablonecký střelec precizně provedeným přímým kopem se radoval už z šesté branky v sezoně. Při trefě mu pomohly sprej na vyměřování vzdálenosti míče od zdi i finta, kterou ho naučil už trenér v žácích.

"Neříkám, že bychom to měli nacvičené, ale už zamlada mě jeden trenér v žácích učil, že si mám při přímém kopu počkat na pohyb gólmana. Ten se mi hnul, pak jsem to kopnul. Nechci říkat, že neměl šanci, ale udělal první pohyb a už to nešlo zpátky," řekl Novák.

Při přímých kopech se snaží co nejdéle čekat jako při penaltě. "Samozřejmě, ale zase kdyby se brankář nepohnul, kopl bych to stejně na stejnou stranu, protože jsem byl rozhodnutý, že to tam dám," podotkl Novák. Pomohli mu i spoluhráči ve zdi a sprej, který při přímých kopech nově používají ligoví rozhodčí. "Měl jsem víc prostoru. Je to určitě výhoda pro exekutory oproti brankářům," konstatoval Novák.

Čtyřiadvacetiletý obránce prožívá nejlepší období v kariéře. Za jedenáct kol dal šest ze svých devíti ligových gólů. "Cítím sebevědomí, jsem rád, že se mi daří," podotkl Novák. Výborná forma by mu mohla vynést třeba i pozvánku do reprezentace. "Budu furt makat, a když přijde pozvánka, samozřejmě budu rád. Je to můj sen se někdy do reprezentace dostat. Ale teď to zatím neřeším," doplnil bývalý zlínský obránce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články