Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Straka se stal trenérem na dobu neurčitou

Praha - Předseda Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý dnes uvedl do funkce nového trenéra české reprezentace Františka Straku. Současně na tiskové konferenci potvrdil, že nový kouč dostane smlouvu na dobu neurčitou, v níž bude zakotvena možnost jednostranného vypovězení ze strany svazu. Straka byl prý zvolen především kvůli tomu, že nejlépe nastartuje mužstvo. Nový trenér by rád oslovil více hráčů z domácí ligy, o asistentech ještě mluvit nechtěl.

S jednodenním odstupem Mokrý uvedl, že výkonný výbor při svém úterním jednání zhodnotil všechny výstupy a připomínky odborných komisí. "Přijali jsme dvě doporučení ohledně toho, že by neměl být angažován zahraniční kouč či trenér se závazky u klubu první ligy," řekl Mokrý. Doplnil, že expertní skupina, jež doporučila na post trenéra Dušana Uhrina staršího, má jen poradní hlas. "Poslední slovo a koneckonců i zodpovědnost je na straně výkonného výboru," vysvětlil, proč většina výboru včetně jeho samotného doporučení odmítla.

Ve hře byl také Hřebík

Mokrý potvrdil, že dalším kandidátem byl vedle Dušana Uhrina, který prohrál v druhém hlasovacím kole se Strakou 5:7, Jaroslav Hřebík, současný kouč reprezentace do 18 let. "Jeho jméno doporučil ráno před volbou předseda Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička," sdělil funkcionář, jak se do výběru dostal někdejší trenér Sparty Praha.

František Straka:

"Jsem přesvědčený o tom, že můj tým můžu dotáhnout až do Jižní Afriky."

Šéf svazu za Strakou plně stojí. "Má k tomu nejlepší předpoklady. Mužstvo má své vnitřní problémy s morálkou i výkonností. On podle nás splňoval ze všech možností nejvíce podmínku, aby došlo k rychlému obrození," doplnil Mokrý.

Nový kouč se staví k návratu provinilých vstřícně

František Straka má již konkrétní představy, jak atmosféru v reprezentaci okysličit. Nový kouč plánuje oslovit třeba i šestici - Tomáš Ujfaluši, Milan Baroš, Radoslav Kováč, Martin Fenin, Marek Matějovský a Václav Svěrkoš, která byla v dubnu vyřazena z národního týmu poté, co v noci hýřila v jedné z pražských restaurací po posledním prohraném kvalifikačnímu utkání se Slovenskem.

"Odpouštět je lidské a do reprezentace nezavírám dveře nikomu, ani těm suspendovaným. Ale budu od nich chtít slyšet, jestli opravdu chtějí reprezentovat. Jediný si zatím popel na hlavu nasypal jen Kováč. Když se k tomu postaví kladně a uvědomí si chybu a to, co udělali, tak to bude pozitivní signál. A pokud přidají i výkon na hřišti, může jim být odpuštěno," řekl Straka. "Trenér bude mít volnou ruku. Je na něm, koho povolá," podotkl předseda svazu Pavel Mokrý.

Straka se nevzdává naděje, že by se do reprezentace mohl vrátit i Ujfaluši. Stoper Atlétika Madrid se národního týmu vzdal už předtím, než byl vyřazen výkonným výborem. Straka ale také upozornil, že nikoho k reprezentování přemlouvat nehodlá. "Mám v úmyslu s ním promluvit, chci znát jeho názor na celou věc a proč skončil. Ale pokud chtěl skončit sám ze své vůle a nebude chtít pokračovat, tak prosím," reagoval Straka.

Větší šanci dostanou hráči z domácí ligy

"Touha chtít reprezentovat je základ pro všechny hráče," zdůraznil Straka, který hodlá dát větší šanci i hráčům z české ligy. Straka namátkou uvedl třeba jména sparťanského zadáka Tomáše Řepky či slávistického obránce Ericha Brabce. "Hráči s takovými zkušenostmi mohou pomoci. Stejně jako nadějní mladí kluci z naší ligy. S kluby chci navázat úzkou spolupráci," nastínil jeden ze svých plánů Straka.

Straka chce využít i Nedvěda

"Nemám v úmyslu ho přemlouvat, aby zase hrál, ale nebránil bych se nějakým konzultacím. Takových osobností jako on je málo a měli bychom jej u národního týmu zase přivítat. Už jen svojí přítomností zvedne respekt celého nároďáku a dokáže udělat i skvělou atmosféru uvnitř týmu," vysvětlil Straka, který si prý dokáže představit, že by Nedvědův dres s číslem 11 mohl být na počest šestatřicetiletého záložníka navždy vyřazen z reprezentační kolekce.

Straka v nejbližších dnech hodlá také představit svůj realizační tým. Dnes o jménech asistentů, trenéra brankářů, kondičního trenéra, lékařů, kustodů či masérů ještě hovořit nechtěl s tím, že je představí v nejbližších dnech.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články