Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Straka povolal na Maltu devět hráčů z ciziny a jedenáct nováčků

Praha - Dvacet hráčů povolal nový trenér fotbalové reprezentace František Straka pro přípravný zápas s Maltou. Ve výběru je pouze devět hráčů působících v zahraničí, zbývající fotbalisté hrají českou první ligu. Jedenáct hráčů z jeho výběru nemá na svém kontě dokonce ani jeden reprezentační start. Nejzkušenějším hráčem výběru bude navrátivší se Tomáš Hübschman, hráč Šachťoru Doněck. Novými asistenty Straky jsou Radim Nečas a trenér brankářů Milan Veselý.

V nominaci tak chybí naprostá většina obvyklých reprezentačních opor, které prý není potřeba zkoušet. "Nominace byla závislá na tom, jaký je zdravotní stav hráčů. Většina z nich má po těžké sezoně, potřebují odpočívat a mimo byli také hráči, kteří byli suspendováni po minulém utkání," vysvětloval svoji volbu Straka, jenž prý dával přednost tomu, aby vyzkoušel hráče, kteří by měli naskočit do národního týmu v nejbližší budoucnosti.

Ještě horší manévrovací pozici měl Straka ohledně výběru svých asistentů. "Původně jsem chtěl k sobě Jakuba Dovalila a Petra Koubu, ale protože mají ve stejné době povinnosti u jednadvacítky, vrátil jsem se k dřívějšímu návrhu s Massimem Moralesem a Karlem Váchou. Byla to jména k diskuzi, nakonec došlo na Radima Nečase," řekl Straka. Zbytek realizačního týmu s výjimkou trenérů zůstal stejný jako pod bývalým koučem Petrem Radou. Straka dnes rovněž potvrdil, že se svazem už má uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou. "Asistenti budou u mužstva bez náhrady," dodal nový reprezentační trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominace Františka Straky

S Jarošíkem ani Jiránkem Straka počítat nemůže

Současně oznámil, že definitivně odmítli účast v národním týmu někdejší reprezentanti Jiří Jarošík a Martin Jiránek. "Oba mi oznámili, že se do budoucna už hodlají věnovat pouze klubovým povinnostem. Podobný případ je Jan Koller, který znovu zopakoval, že je ochoten vypomoci jen v krajním případě," dodal kouč.

Dorazit nemohou ani další, které trenér zval, což platí především o Tomáši Rosickém, jehož start si nepřeje Arsenal kvůli jeho rehabilitačnímu programu v rámci klubové přípravy. Nedorazí ani Pavel Nedvěd, který byl zván jako host, z důvodů doléčení zdravotních neduhů nepřijede ani Tomáš Sivok, jenž má velké problémy se zády. Brankář Antonín Kinský zase požádal, aby mohl nyní v těžkém období být nablízku svému klubu.

Nejzkušenějším hráčem je Hübschman

Z obvyklých reprezentačních stálic jsou ve výběru pouze Michal Kadlec, Zdeněk Pospěch, Radek Šírl a Tomáš Necid, po kratší či delší době hlásí návrat Tomáš Hübschman, Daniel Pudil, David Lafata a Michal Papadopulos. Ostatní jména jsou vesměs nová. Výjimkou je Erich Brabec, který si připsal jediný reprezentační start na turnaji v Hongkongu před devíti lety.

Samostatnou kapitolou je Tomáš Ujfaluši, v jehož případě trenéra mrzí, k jaké došlo dezinformaci. "Já jsem se mu nikdy nedovolal, proto mě udivilo, že některá média uvedla moje slova o vzájemné komunikaci. Proto se možná Tomáš cítil, jako bych nerespektoval jeho rozhodnutí v reprezentaci skončit," řekl trenér. 

Nominace fotbalové reprezentace pro přípravný zápas s Maltou:

Brankáři: Tomáš Grygar, FK Teplice, 0 startů, 0 gólů

Zdeněk Zlámal, Slovan Liberec, 0, 0

Obránci: Erich Brabec, Slavia Praha, 1, 0

Roman Hubník, Sparta Praha, 0, 0

Michal Kadlec, Bayer Leverkusen, 10, 1

David Limberský, Viktoria Plzeň, 0, 0

Martin Klein, FK Teplice, 0, 0

Zdeněk Pospěch, FC Kodaň, 15, 1

Jan Šimůnek, Wolfsburg, 0, 0

Záložníci: Petr Benát, České Budějovice, 0, 0

Jaroslav Černý, Slavia Praha, 0, 0

Martin Fillo, Viking Stavanger, 0, 0

Tomáš Hübschman, Šachtar Doněck, 20, 0

Daniel Kolář, Viktoria Plzeň, 0, 0

Daniel Pudil, Genk, 3, 1

Radek Šírl, Petrohrad, 7, 0

Útočníci: David Lafata, Jablonec, 5, 2

Lukáš Magera, Temešvár, 0, 0

Tomáš Necid, CSKA Moskva, 4, 1

Michal Papadopulos, Mladá Boleslav, 1, 0

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články