Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Stejné podmínky a odměny pro muže i ženy. Americké fotbalistky se po letech dočkají rovného zacházení

Americké fotbalistky dosáhly po několikaletém sporu s národním svazem dohody v otázce rovného odměňování. Reprezentantky tak budou mít nárok na stejné podmínky, zázemí i finanční ohodnocení, jako jejich mužští kolegové, a to ve všech soutěžích včetně mistrovství světa v příští kolektivní smlouvě. Podle informací amerických médií dostanou v rámci vyrovnání 24 milionů dolarů (518 milionů korun).

Americké fotbalistky v utkání proti českým reprezentantkám
zdroj: ČTK/AP autor: Marcio Jose Sanchez, MS

Z přiznaného odškodnění inkasují hráčky 22 milionů jako kompenzaci v rámci dlouholetého sporu, který se táhne už od první stížnosti podané k americké komisi pro rovné příležitosti v roce 2016. Na Mezinárodní den žen v roce 2019 pak podal tým mistryň světa z šampionátu 2015 žalobu na fotbalovou federaci u soudu v Los Angeles, v níž fotbalistky požadovaly narovnání podmínek pro muže a ženy a odškodné 66 milionů dolarů.

Hráčky svazu vyčítaly především to, že od něj dostávají méně peněz než muži a mají horší podmínky na přípravu, při cestování i zápasech, přestože dosahují výrazně lepších výsledků. Část sporu týkající se podmínek skončila už v roce 2020, kdy se svaz před soudem zavázal, že ženský národní tým bude mít stejné možnosti jako mužský ohledně počtu členů realizačního týmu, kvality ubytování a dopravy na zápasy. Spor ohledně odměn se táhl až doteď.

"Cesta k tomuto dni nebyla snadná. Hráčky národního týmu dosáhly mimořádného úspěchu v boji o rovné odměny pro sebe a všechny budoucí sportovkyně," uvedly zástupkyně reprezentace ve společném prohlášení se svazem.

Reprezentační útočnice Megan Rapinoeová, jež patřila mezi hlavní kritičky nerovných podmínek a odměňování, označila dohodu za obrovskou výhru. "Když vyhrajeme, vyhraje každý," napsala na Twitteru. Kauze se pak věnovala i jako host televizního pořadu Good Morning America. "Je to úžasný den. Myslím, že tohle je okamžik, o kterém budeme později říkat, že změnil americký fotbal k lepšímu," prohlásila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články