Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Statistické postřehy a zajímavosti: Češi Albánce otupili, Chorý napodobil Sionka

Výsledek Česko – Albánie 2:0, to vůbec nejdůležitější. Tomáš Chorý dvěma trefami zdvojnásobil svůj gólový účet u reprezentace. Češi díky němu potřinácté v řadě skórovali. Naposledy vyšli Češi naprázdno loni – právě v Albánii, kde prohráli 0:3. Češi předvedli soustředěný výkon a nad svým soupeřem ve většině statistik dominovali. Poprvé pod Ivanem Haškem udrželi na osmý pokus Češi čisté konto.

Lukáš Provod v utkání s Albánií
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Češi na Letné na svého soupeře vlétli. Ve třetí minutě po prvním kontaktu s balonem zamířil přesně k tyči Chorý. Nejrychlejší gólový zápis národního týmu od trefy Ladislava Krejčího do polské sítě v kvalifikaci na Euro.

Chorý se v té chvíli radoval v reprezentaci potřetí. Pokaždé se trefil při jiné příležitosti – předtím v kvalifikaci na Euro v listopadu 2023 proti Moldavsku a v přátelském utkání v březnu 2024 proti Arménii.

Tomáš Chorý v zápase s Albánií
zdroj: Opta

Svěřenci Ivana Haška soupeře zatlačili aktivní hrou i presinkem, jen v úvodních 15 minutách utkání měli Češi držení míče 66 procent a tohle číslo si drželi po celý první poločas.

Albánci se osmělili později. Ve 24. minutě Nedim Bajrami zkoušel zatočit střelu na zadní míč, Kovář jen kontroloval.

"Když si stoupneme do hlubokého bloku, měli bychom být zajištění, ale paradoxně z toho máme nejvíc problémů," uvedl spolukomentátor ČT Karel Poborský. "Přestaneme být aktivní, jsou tam velké mezery a soupeř má prostor pro střely," dodal.

Takových situací však v utkáním mnoho nenastalo. Albánie ani jednou v prvním poločase nevystřelila na branku. A připsala si jen dva pokusy.

Hosté nastoupili do druhé poloviny aktivněji, za sedm minut vyrovnali svou bilanci z celé první pětačtyřicetiminutovky, ale úspěch byl relativně daleko.

Češi hráli spolehlivě. Méně viditelným, přesto výrazným důkazem budiž Tomáš Holeš. Jen v prvním poločase zaznamenal nejvíce úspěšných přihrávek (41) a zisků míče (5) ze všech fotbalistů na hřišti a nechyboval ani ve druhé polovině zápasu.

Útočná aktivita českého týmu v utkání s Albánií
zdroj: Opta

Češi byli aktivní směrem dopředu především na své levé straně, kudy táhli téměř polovinu všech útočných aktivit. Klíčový centr však přišel zprava od Vladimíra Coufala.

Klid na české kopačky přinesl přesnou hlavičkou v 63. minutě opět Tomáš Chorý. Ve věku 29 let a 259 dní se stal nejstarším hráčem, který dal dva góly v jednom zápase od Libora Sionka a utkání proti Skotsku v květnu 2008 (31 let 119 dní).

Tomáš Chorý v zápase s Albánií
zdroj: Opta

Zajímavý je pohled právě na vzdušné souboje. Češi sice v důležitých prostorech vítězili – i díky skvěle hrajícímu Chorému, ale v celkovém počtu v tomto ukazateli vyšli s Albánci vyrovnaně.

Chorý byl hráčem zápasu. Řečí čísel. Očekávané góly 0,39, sečteno podtrženo dva góly, 32 doteků s míčem, 24 přihrávek, 13 soubojů, čtyři vyhrál, čtyřikráte fauloval.

Češi měli v utkání s Albánii jasnou převahu
zdroj: Opta

Celkově český tým vyprodukoval 526 přihrávek a 19 střel – dle obou ukazatelů to byl nejlepší zápas v letošní Lize národů. Naopak Albánii toho Češi příliš mnoho nedovolili, hosté vystřelili jen sedmkrát. Jediný nebezpečný moment vyřešil báječným zákrokem Matěj Kovář.

"Díky intenzitě jsme vyhráli, byli jsme nahoře, presovali jsme, byli jsme aktivní," shrnul trenér Ivan Hašek.

Zdroj
ČT sport, Opta

Hlavní zprávy

Nejčtenější články