Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stát chce zpět pozemky pod stadionem Sparty

Praha – Sparta by mohla přijít o lukrativní pozemky na Letné, na nichž stojí její stadion. Stát se jich vehementně domáhá, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových kvůli tomu v červnu podal žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 7. Parcely v roce 2002 prodala Spartě bývalá předsedkyně výkonného výboru Pozemkového fondu Jiřina Böhmová, za nevýhodnou transakci jí soud pravomocně uložil podmíněný trest. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Stadion Sparty na Letné
zdroj: Isifa/LN autor: Viktor Chlad

Žaloba úřadu míří proti firmě ACS Properties, což je dceřiná společnost Sparty. Je také zapsána jako vlastník pozemků pod fotbalovým stadionem. "Žalobu jsme obdrželi. Stanovisko Sparty se v této věci nemění: Jsme vlastníkem pozemků na základě platných smluv. V katastru jsme uvedeni jako jejich vlastník, opět na základě všech náležitých dokumentů," řekl deníku Insider ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík. Obvodní soud pro Prahu 7 zatím jednání ve věci tohoto sporu nenařídil.

Klub se vrácení pozemků neobává. "Situace, že by se na Letné nehrál fotbal, nebo že by se fanoušci museli s klubem přesouvat například do jiné městské části, je pro nás naprosto nepředstavitelná. Tyto pozemky vlastní Sparta," řekl už v lednu televizi Nova Kasík.

Böhmová podle rozsudku ještě jako úřednice ministerstva financí před deseti lety podepsala smlouvu o prodeji pozemků pod stadionem Sparty za desetinu skutečné ceny. Prodala je za 20 milionů korun. Sumu vyčíslil posudek, který dodal kupec, tedy Sparta, kterou spravoval jako prezident klubu Vlastimil Košťál. Podle znaleckého posudku měly přitom pozemky hodnotu asi 198 milionů korun.

O tom, jaká je skutečná hodnota pozemků, rovněž může svědčit, že s nimi Sparta svázala úvěrový rámec, který si nasmlouvala s J&T Bankou, a to ve výši 450 milionů korun. Finanční skupina J&T je většinovým vlastníkem fotbalové Sparty.

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil posléze Böhmové za porušování povinnosti při správě cizího majetku desetiměsíční trest vězení s podmíněným odkladem 20 měsíců. Zároveň jí uložil povinnost uhradit škodu 178 milionů korun. Městský soud loni potvrdil pouze podmínku a s nárokem na náhradu škody odkázal stát na civilní řízení. Böhmová před nedávnem podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

Zdroj
ČTK, aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články