Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Startuje Bundesliga. Vrátí se Bayern na trůn?

Praha – Jubilejní 50. ročník německé fotbalové Bundesligy začíná a zápletka je jasná: Dokáže mnichovský Bayern po dvou letech přemoci Burussii Dortmund a získat ligový primát? Nebo do souboje o titul zasáhne ještě někdo další? Nejvíce peněz za posily před začínající sezonou utratily bavorský velkoklub a černý kůň soutěže Mönchengladbach. Do letošního ročníku by mělo také zasáhnout dvanáct českých fotbalistů, většinu z nich však budou patrně zaměstnávat spíše snaha vyhnout se sestupu.

Zpět na ligový trůn chce po dvou letech Bayern. Na mezinárodní scéně je sice mnichovský klub jednoznačnou německou jedničkou, doma ale již dvakrát v řadě nestačil na Dortmund. Přesto je před touto sezonou největším favoritem na zisk ligového primátu.

Hlavní předsezonní změnu připravil Bayern na pozici sportovního ředitele. Po třech letech skončil Christian Nerlinger. Nahradil ho Matthias Sammer, který jako trenér dovedl k mistrovskému titulu v roce 2002 konkurenční Dortmund. "Jsme s jeho prací velmi spokojení. Věřím, že nám pomůže, aby nám na konci sezony přibyla trofej či trofeje do naší sbírky," řekl předseda klubu Karl-Heinz Rummenigge.

Nejdražší posilou se může stát Martinez 

Do nových hráčů už vedení bavorského klubu investovalo 30 milionů eur, ale všemu ještě nemusí být konec. Největší posilou bavorského klubu by se mohl stát Javi Martinez, za kterého Bayern nabízí Athleticu Bilbao 40 milionů eur. Přestup by z baskického defenzivního záložníka učinil nejdražšího hráče bundesligové historie, Bilbao však s transferem stále váhá.

Zatím nejvýznamnějším přestupem je tak příchod Maria Mandžukiče z Wolfsburgu, který zazářil na mistrovství Evropy. Do Bayernu se vrací po pěti letech další útočník Claudio Pizarro.

Radost hráčů Dortmundu
zdroj: isifa.com autor: Andreas Gebert

Kádr obhájce titulu neprošel před sezonou výraznější proměnou, Dortmund ovšem ztratil jeden z pilířů zálohy - Japonce Šindžiho Kagawu, který odešel do Manchesteru United. Borussii se ale na jeho místo podařilo přivést adekvátní náhradu. Z Mönchengladbachu přichází nejlepší hráč loňského ročníku Bundesligy i německý fotbalista loňského roku Marco Reus. "Příchod Reuse znamená, že Dortmund bude ještě silnější. Bayern to bude mít těžké, jestli chce Dortmund sesadit," míní legendární Franz Beckenbauer.

Do boje o přední příčky se touží zapojit i další týmy z německé špičky Schalke, Leverkusen a vysoké ambice má také Mönchengladbach, který ale po loňské nad očekávání povedené sezoně prodal hned trojici klíčových hráčů. Utržené peníze ale obratem investoval do nových posil. Přivedl především největší hvězdu nizozemské ligy Luuka de Jonga z Twente či švýcarského tvůrce hry Granita Xhaku z Basileje.

Z hráče trenérem

Leverkusenu má pomoct vylepšit páté místo nový trenér Sami Hyypiä, který ještě před 15 měsíci řídil v týmu obranu z pozice stopera. "Je to trochu nezvyklé, když jsem s ním dva roky hrál. Sami ale zůstává stejný, jako když byl s námi na hřišti. Udělal pár změn v naší hře, ale neměl by to být problém," řekl český reprezentant Michal Kadlec.

Po dvou nevydařených sezonách se chce vrátit mezi německou elitu také Wolfsburg hned s trojicí Čechů. Otázkou je, zda si alespoň jeden z nich zahraje. Posila z Plzně Václav Pilař si hned na úvod sezony poranil koleno a musí na operaci, která ho vyřadí na několik měsíců. Jan Polák s Petrem Jiráčkem nedostávali v přípravě příliš prostoru a je možné, že odejdou. O Petra Jiráčka stojí především bundesligový Hamburk, který za něj údajně nabízí 87 milionů korun.

Zatímco o titul se zřejmě poperou dva týmy, boj o záchranu bude zřejmě dramatičtější. Kromě nováčků Düsseldorfu, Frankfurtu a Fürthu, který se vrací do nejvyšší soutěže po 49 letech, jsou za kandidáty sestupu považovány také Freiburg, Augsburg, Mohuč a Hamburk. Ten sice ještě nikdy z Bundesligy nesestoupil, ale v minulé sezoně skončil jen těsně nad sestupovými příčkami a zatím příliš neposílil. Přivedl sice brankáře René Adlera, který zřejmě vystrnadí z pozice jedničky Jaroslava Drobného, ale jeho forma je po dlouhodobém zranění nejistá.

Bundesliga startuje v pátek předehrávkou mezi Dortmundem a Brémami, v jejichž dresu by se měl představit český reprezentant Theoder Gebre Selassie. "Brémy na poháry čekají už docela dlouho, ta chuť napravit poslední dva nepříliš povedené roky je obrovská. Ale máme úplně překopaný tým, uvidíme, jak si všechno sedne," uvedl Gebre Selassie.

Bývalý liberecký obránce je spolu s Pilařem a Milanem Petrželou z Augsburgu jedním ze tří nových Čechů v Bundeslize.

Čeští fotbalisté v Bundeslize:

Augsburg: Milan Petržela, Jan Morávek
Brémy: Theo Gebre Selassie
Freiburg: Pavel Krmaš
Hamburk: Jaroslav Drobný
Leverkusen: Michal Kadlec
Mohuč: Zdeněk Pospěch
Norimberk: Tomáš Pekhart, Adam Hloušek
Wolfsburg: Petr Jiráček, Václav Pilař, Jan Polák

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články