Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Stařecké papuče vyměnily za kopačky. Teď je obdivuje celý jih Afriky

Johannesburg – Kopaná je v Jihoafrické republice momentálně fenoménem, který probouzí vášně i síly napříč všemi zdejšími generacemi. Skupina stařenek proto spojila příjemné s mimořádně užitečným. Nechaly se přemluvit jednou ze svých kolegyň, která již odmítala sledovat fronty u lékaře a poslouchat neustále stěžování si na bolesti. Sympatické babičky tak začaly ztuhlé kosti rozhýbávat stylově, hraním fotbalu. Ve srovnání s fotbalovými profesionály mají srovnatelné odhodlání a navíc výrazně větší zkušenosti - alespoň ty životní. Jejich nadšení se stalo jedním z hitů fotbalového mistrovství v Jižní Africe.

Vitální dámy se k hře pravidelně scházejí. Dohromady jim je přes tisíc let, nejstarší hráčka se chlubí věkem 83 let. Říkají si vakhegula, vakhegula, což v místním jazyce znamená "babičky". Většinu z nich přivedly k fotbaly ryze praktické důvody – potřeba hýbat se. "Měla jsem problémy s nohama, tak jsem začala hrát - a jsem úplně zdravá. Nic mě od fotbalu nedostane," říká fotbalistka Nora Kavasa Makhubela.

Dámy hrají pravidelně na prašném hřišti ve slumu Nkowankowa, což je několik hodin jízdy na sever od Johannesburgu. Pořadatelé nejvýznamnější jihoafrické akce od zrušení apartheidu dokonce uvažovali, že by zápas fotbalových stařenek mohl být součástí slavnostního zahájení. Nápad sice nevyšel, přesto stařenky svůj sport milují a mistrovství prožívají stejně jako všichni ostatní. "Náš národní tým pozorně sledujeme a nějaké triky se od nich naučíme. Troufly bychom si proti nim hrát," říká Angelika Sope. Minimálně způsob oslavy gólu už babičky od svých vzorů dobře odkoukaly (viz reportáž).

Tradiční týmová vazba mladý hráč - starší trenér tady nefunguje. Tým babiček vedou chlapci, kteří by mohli být jejich vnuky. "Nejdřív jsem se styděl, ale teď jsem hrdý, že je můžu trénovat," přiznal kouč David Maake. Sportovní stařenky jsou teď v Jižní Africe obrovským hitem. Nejenže každý obdivuje, že jsou schopné se v tomto věku pravidelně scházet a hrát fotbal, ale také fakt, že drží pohromadě komunity často rozvrácené virem HIV.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články