Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Sporná penalta Altintopa nakonec rozhodla, Slavia udolala Teplice

Praha - Po hubeném vítězství nad běloruským Borisovem ve 3. předkole Ligy mistrů vstoupila Slavia totožným výsledkem i do domácí soutěže. Ambiciózního soupeře z Teplic porazila 1:0. Jediný gól vstřelil už v 9. minutě Halil Altintop, který s přehledem proměnil pokutový kop nařízený za údajnou ruku Tomáše Vondráška. 

Slávistická radost
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Trenér mistrovského celku Jaroslav Šilhavý výrazně zamíchal základní sestavou a do hry poslal oproti úternímu duelu sedm nových tváří. Zejména ofenziva měla naprosto odlišný "kabát" - příležitost dostali například Mingazov, Mešanovič, Zmrhal nebo Altintop. 

V obraně nahradil Bílek nepostradatelného Deliho, který nebyl stejně jako další z letních akvizic Rotaň ani mezi náhradníky. Na lavičce začali Danny, Hušbauer či kanonýr Škoda. Teplice naopak nastoupily v očekávané sestavě.

Slavia i v pozměněném složení začala aktivně a v 9. minutě se ujala vedení. Mingazovův centr trefil Frydrych do bránícího Vondráška, za což rozhodčí Orel po chvíli váhání nařídil pokutový kop. Ten bezpečně zužitkoval Altintop - 1:0.

"Nechci být za blbečka, ale míč mě trefil do hlavy a do nohy, ruku mi ani neškrtl. Nechápu, proč si to rozhodčí musel nechat projít 15 vteřin v hlavě. Kdyby si byl jistý, pískne to přece hned. Furt se volá po videu a pak podobné okamžiky rozhodnou zápas a třeba nás okradou o nějaký bodový zisk," prohlásil Vondrášek.

O devět minut později si hostující brankář Grigar poradil s Mešanovičovou střelou. Poté začaly hrozit Teplice. Kučerova tečovaná střela skončila těsně vedle, Jeřábkovu gólovou šanci zmařil Laštůvka a Vaněčkovi chyběl na zadní tyči ke skórování krok. 

Ve 38. minutě se dostal do brejku Zmrhal, jenže Grigara v tísni nepropálil a Altintop se následně po Jeřábkově nebezpečném skluzu marně dožadoval penalty. Jinak ale obhájce titulu nikterak nedominoval.

Po změně stran zastavil Fillovu hlavičku na brankové čáře Bořil. Domácí následně mohli zvýšit z brejku, ale Zmrhalův "dloubák" přes Grigara odvrátila obrana středočeského celku. Teplice se v závěru mocně tlačily za vyrovnáním a v 86. minutě ho měl na noze Kučera.

Jeho tečovaná střela nicméně v síti neskončila. Slavia proto tři body s vypětím všech sil udržela a bodovala i ve 27. ligovém utkání pod vedením kouče Šilhavého.

1. kolo první fotbalové ligy:

Slavia Praha - FK Teplice 1:0 (1:0)

Branka: 9. Altintop z pen. Rozhodčí: Orel - Paták, Hájek. ŽK: Ščuk, Bílek - Vondrášek, Rezek, Červenka, Jeřábek. Diváci: 11.097.

Slavia: Laštůvka - Frydrych, Bílek, Jugas, Bořil - Souček, Ščuk (80. Ngadeu) - Mingazov (59. Van Buren), Altintop (71. Hušbauer), Zmrhal - Mešanovič. Trenér: Šilhavý.

Teplice: Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob (89. Král) - Ljevakovič, Kučera - Fillo, Rezek, Vošahlík (82. Haljeta) - Vaněček (68. Červenka). Trenér: Šmejkal.

Jaroslav Šilhavý (trenér Slavie): "Jsem rád, že jsme do nového ročníku vstoupili vítězně, nicméně se to nerodilo lehce a Teplice potvrdily pověst silného týmu zkušených hráčů. Vstoupili jsme do utkání výborně a vyústila z toho i branka. Ale po 20 minutách jsme z toho ustoupili, soupeř přebral iniciativu a my jsme tahali za kratší konec. I když vyložených šancí jsme měli asi víc, Teplice hrozily spíš z centrů. Jsem rád, že jsme to ubránili, i když to bylo drama až do konce. Ti hráči, co dnes nastoupili, se s námi normálně připravovali. Když jsme střídali po poločasech dvě jedenáctky, tak to bylo naprosto vyrovnané. Určitě hrálo v potaz i utkání v Borisově. Věřili jsme, že to zvládneme. Výsledkově jsme to zvládli, možná ve hře některé pasáže nebyly úplně dobré. Co se týče penaltových situací, tak mi připadalo, že obě byly penalty. Ruka i zákrok na Altintopa, ale ještě jsem to neviděl ze záznamu."

Daniel Šmejkal (trenér Teplic): "Nemluví se mi dobře, protože nevezeme ani bod. V úvodu jsme trošku dostali za vyučenou. Slavia na nás nastoupila, protože věděla, že jsme ještě nehráli soutěžní zápas. Chvíli nám trvalo, než jsme získali tempo a inkasovali jsme bohužel branku. Pak jsme se zvedli a myslím, že od 20. až 25. minuty už jsme zase hráli zajímavý fotbal. Některé situace jsme si vytvořili, Červenka a Vaněček měli vyložené šance, ale bohužel jsme nedokázali vstřelit branku. Některé změny v sestavě Slavie jsme čekali, sedm bylo hodně, ale nemyslím si, že by to mělo zásadní vliv na náš výkon."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články