Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Spor tří "Bohemek" se chýlí ke konci, FAČR bude na dohodě tratit

Praha - Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR schválil dohodu o koupi akcií FC Bohemians Praha a jeho pohledávek v konkurzním řízení. Zároveň bude podepsána dohoda mezi FAČR a Bohemians Praha 1905, na jejímž základě přejdou akcie a konkurzní pohledávky do vlastnictví Bohemians Praha 1905. Měl by tak být vyřešen dlouholetý spor kolem tří "Bohemek". Kauze má být konec do 14. listopadu.

"Jedná se o kompromisní řešení a hodnota transakce nebude po dohodě zúčastněných stran zveřejněna. Jsme především rádi, že se nám podařilo najít východisko v jedné z priorit, kterou jsme slíbili vyřešit," řekl Pelta, který si dal vyřešení kauzy za jeden z hlavních cílů při svém zvolení v roce 2011. "Chtěl bych věřit tomu, že tímto je kauza definitivně vyřešena. Situace by se měla uklidnit," uvedl generální sekretář Rudolf Řepka.

O mimosoudním vyrovnání s šéfem FC Bohemians Michalem Vejsadou a střížkovským klubem Bohemians Praha v čele s Karlem Kaprem se jednalo už v únoru. "Pan Pelta dal mně a panu Kaprovi konkrétní nabídku 20 milionů korun s tím, že se o ně máme rozdělit. To nepovažuji za nabídku, protože to zavání hochštaplerstvím, a zajisté jsme s tím nesouhlasili," řekl tehdy Vejsada.

Michal Vejsada: "Nemohu říct, že mám z dohody velkou radost, ale ani nebrečím. Hlavní je, že došlo k nějaké dohodě. Soudní cestou by to mohlo při současném stavu soudnictví, kdy ani jasné důkazy nehrály roli, trvat dalších deset let a mohlo by to skončit i zánikem Bohemky jako takové, včetně té 1905."

Z prohlášení Bohemians Praha 1905: "Klub rozhodnutí FAČR vítá a do uzavření konečných smluv a souvisejících úkonů nebude zaujímat podrobnější stanoviska. Lze však konstatovat, že situace z posledních týdnů směřuje k ukončení této dlouholeté kauzy."

Tentokrát FAČR našla společnou řeč s Vejsadou a Bohemians Praha 1905. Konkrétní suma zveřejněna nebude, jedná se však o částku v řádech milionů. "Jde o částku, která pokryje mé náklady za osm let řešení kauzy. Nebudu z toho mít zisk," řekl Vejsada deníku Sport.

Asociace na vyrovnání prodělá

FAČR, která se v minulosti rovněž podílela svými rozhodnutími na vzniku sporu, prý bude na dohodě tratit. "Každá ze stran musí přinést do situace svou část viny. Na řešení nějakou částku proděláme," připustil Řepka.

Vyřešení sporu rovněž uvolní finanční prostředky, které zadržuje Schalke 04 za přestup Jana Morávka z Bohemians 1905. Jde o zhruba 50 milionů korun, které německý klub v roce 2009 pozdržel, jelikož kvůli soudnímu sporu nevěděl, komu má částku uhradit. Peníze by měly pomoci zaplatit zbývající závazky z konkurzu, které Bohemians Praha 1905 převezme, a dořešit osm let trvající soudní spor.

Zbývá dořešit Střížkov

Jedinou stranou, která ve sporu zůstává nevyřešena, je tak střížkovský celek FK Bohemians Praha, hrající druhou ligu, který do vyrovnání zahrnut není. Nadále tak poběží spor o to, zda může používat jméno Bohemians. "Pro nás bylo klíčové vyřešit spor kolem konkurzu. To je alfa a omega celé kauzy. Pro fanoušky Bohemians Praha 1905 by mělo být nejdůležitější, že jejich tým díky tomuto bude mít rozvázané ruce a může dál fungovat," dodal Řepka.

Je nám líto, video expirovalo.
Spor tří "Bohemek" spěje ke konci

Jak se to má se třemi kluby téhož jména

FC BOHEMIANS PRAHA

Akciová společnost, na kterou byl v roce 2005 kvůli dluhům uvalen konkurz. Majitel Michal Vejsada v roce 2009 klub přihlásil do nejnižší soutěže, aby mohl u arbitrážní komise ČMFS nárokovat údajné pohledávky ve výši až 20 milionů korun. Vejsada si rovněž nárokoval právo na všechny hráče registrované v klubu ještě před uvalením konkurzu (například talenty Jana Morávka nebo Václava Kadlece). Loni výkonný výbor FAČR ukončil FC Bohemians členství ve svazu kvůli insolvenci.

FK BOHEMIANS PRAHA

Klub s původním názvem FC Střížkov, jehož majitel Karel Kapr si v době finančních problémů původní "Bohemky" pronajal od TJ Bohemians logo a ochrannou známku. Kvůli nerespektování rozhodnutí ČMFS o nepoužívání jména Bohemians byl tým v srpnu 2005 vyloučen z ČFL, o pár dnů později svaz na základě předběžného opatření civilního soudu svůj verdikt zrušil, ale zároveň se proti soudnímu rozhodnutí odvolal. V roce 2007 postoupili FK Bohemians Praha do druhé a o rok později až do první ligy, z níž po dvou sezonách i kvůli bodovému odečtu za nenastoupení k utkání proti Bohemians 1905 a nedodání důkazů k údajné korupční aféře sestoupili. Kvůli nezaplacení šestimilionové pokuty pak hráli ČFL, momentálně působí v druhé nejvyšší soutěži. Mezitím soud opět nařídil střížkovskému klubu, aby se přejmenoval, FK Bohemians Praha ale podali žalobu pro zmatečnost.

BOHEMIANS PRAHA 1905

Klub založila v roce 2005 akciová společnost AFK Vršovice, která díky mohutné podpoře fanoušků původní "Bohemky" odkoupila od správce konkurzní podstaty právo k soutěži. Výkonný výbor ČMFS uznal v létě 2005 Bohemians 1905 za nástupce zkrachovalého celku a přijal ho do nového ročníku ČFL. O rok později získal klub od Xaverova licenci pro druhou ligu, z níž hned postoupil do nejvyšší soutěže. V letech 2008 a 2012 Bohemians 1905 sestoupili do druhé ligy, před touto sezonou se dokázali vrátit mezi elitu. Kvůli sporu s Vejsadou soud v dubnu 2009 zakázal Bohemians 1905 prodávat hráče bez konkurzního správce. V prosinci 2011 vrchní soud rozhodl, že název Bohemians smí využívat jen vršovický klub, který se letos přejmenoval na Bohemians Praha 1905.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články