Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Spor o pravou \"bohemku\" se vyjasňuje, ale dál létají žaloby

Praha - Úřad průmyslového vlastnictví rozhodl, tradiční logo s klokanem a název Bohemians Praha může využívat jen fotbalový klub Bohemians 1905. Jeho zástupci o tom dnes informovali s tím, že prvoligový celek FK Bohemians Praha, dříve známý pod názvem Střížkov, se do startu příštího ročníku nejvyšší soutěže musí loga a jména Bohemians vzdát, jinak se prý vystaví hrozbě porušování zákona. Druhá strana to ale odmítá a hodlá se bránit soudní cestou.

Po čtyřech letech tak dostal nový rozměr nepřehledný spor o to, který klub může využívat logo s klokanem a název Bohemians. "Jsme rádi, že jsme uspěli, veřejnost bude mít konečně jasno v tom, která Bohemka je ta pravá. O rozhodnutí úřadu jsme už informovali i fotbalový svaz s tím, že na losovacím aktu před novým soutěžním ročníkem v červnu má být do ligy vpuštěn pouze jediný klub pod názvem Bohemians, a to náš. Cokoliv jiného by bylo nezákonné," řekl ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl. Proti rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví se už prý podle klubu nelze odvolat.

Šéf profesionálního fotbalu v rámci ČMFS Ivo Lubas už prý snahu Bohemians 1905 zaregistroval, ale zatím nechtěl předjímat, zda v příští sezoně bude pod názvem Bohemians vystupovat opravdu pouze jediný klub. "Zatím je to
předčasné, střílel bych od boku. Nejprve se musíme s celou věcí důkladně seznámit i s pomocí právníků, až pak budeme moci něco rozhodnout. Určitě to ale musí být vyřešené do červnového losovacího aktivu," uvedl Lubas.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Viktora Tamaya

Spor nekončí, TJ Bohemians se brání žalobou

Prvoligový celek FK Bohemians Praha se ale žádného ze symbolů nechce vzdát. "Tělovýchovná jednota podala žalobu na Úřad pro průmyslové vlastnictví a věříme, že se prokáže, že právo je na straně tělovýchovné jednoty. Protože jsme jejím členem, nemusíme podnikat žádná další opatření. Nadále se budeme jmenovat Bohemians Praha a užívat příslušné logo," uvedl sportovní ředitel FK Bohemians Praha Josef Jícha. Celý spor vznikl před čtyřmi roky, kdy byl vršovický klub na pokraji krachu a skončil v konkurzu. Právě tehdy si logo a název klubu pronajal tým FK Bohemians Praha.

Fotbalisté Bohemians 1905 si minulý týden vybojovali postup do nejvyšší soutěže a hrozí, že by první ligu hrály dva kluby s názvem Bohemians.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články