Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Společnost, která měla distribuovat lístky na EURO 2004, je v likvidaci

Praha - Fotbalový svaz musí řešit další problém. Poté, co po dlouhých spekulacích byl předsedou svazu zvolen Ivan Hašek, který nakonec zastává i post reprezentačního trenéra, se zdálo, že se o fotbale bude mluvit jen skrz výkony fotbalistů. Nicméně krátce před začátkem fotbalové ligy se policie rozhodla řešit podezřelé okolnosti kolem distribuce vstupenek na utkání české reprezentace během fotbalového mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku. Vstupenky neprodával sám svaz, distribucí se zabývala společnost Fotbal Trading, která je podle obchodního rejstříku z rozhodnutí valné hromady z 19. února 2009 v likvidaci.

Mezi zakladatele patří Chvalovský, Malý je stále v dozorčí radě 

Společnost Fotbal Trading založil fotbalový svaz v květnu 1992 jako akciovou společnost. Předmětem jejího podnikání byla koupě za účelem dalšího prodeje a obstaravatelské služby ve sportu. Mezi původní členy představenstva patřili bývalí šéfové svazu František Chvalovský a Jan Obst, který ve společnosti stále figuruje jako člen dozorčí rady. Generálním ředitelem byl v polovině 90. let bývalý šéf disciplinární komise Alexander Karolyi.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Zuzany Tvarůžkové a Luboše Rosího

Právě v této společnosti donedávna zastávali klíčové pozice Pavel Mokrý, někdejší člen výkonného výboru Václav Chvála a bývalý náměstek ministra školství Ladislav Malý. Pavel Mokrý a Ladislav Malý podle obchodního rejstříku figurovali ve vedení společnosti v letech 2003 až 2006. Václav Chvála je od roku 2003 stále členem představenstva.

Společnost Fotbal Trading měla prodat vstupenky na mistrovství Evropy za 49,1 milionu korun. Problém podle policie je ale v tom, že je nezdanila. Peníze prý vyvedla do další dceřiné společnosti STES. Podle MF Dnes v účetnictví firmy Fotbal Trading chybějí účty za prodej vstupenek a dokonce existuje i podezření, že firma prodávala některé vstupenky bokem.

V účetnictví chybí doklady, s lístky se možná kšeftovalo 

Akciová společnost STES, jejímž jediným akcionářem je Českomoravský fotbalový svaz, byla založena v srpnu 1993. V jejím vedení působil necelé tři roky i bývalý místopředseda svazu Vlastimil Košťál (do ledna 2009). Se společností Fotbal Trading ji dnes spojuje jediné jméno Marcela Petráska, který je od roku 2006 členem představenstva obou společností.

Současný šéf firmy Fotbal Trading Jaroslav Rezák podle MF Dnes na jaře letošního roku upozornil, že vedení fotbalového svazu zasahuje do účetnictví firmy: "Nenechám se tlačit do nesmyslných účetních operací, které po mně chce vedení fotbalového svazu v čele s předsedou Mokrým," tlumočil obsah dopisu Rezák. Všichni podezřelí byli významnými postavami společnosti Fotbal Trading do roku 2006, kdy do ní nastoupil právě Rezák. Ten se podle MF Dnes snažil změnit účetnictví firmy, v němž do té doby vládl chaos. Problém tkví v tom, že tento nepořádek mohl zakrýt i manipulaci s lístky, což znamená, že existuje podezření, že vedení svazu s lístky kšeftovalo.

Na EURO 2004 v Portugalsku měl svaz pro české fanoušky v průměru 7500 lístků na zápas. Jejich cena byla od 900 do 3 000 korun. Ale zájemců bylo třikrát víc než lístků. Třetinu lístků si svaz ponechal pro sebe. K fanouškům se tak legální cestou nemohlo dostat více než 3 tisíce lístků na zápas. Co se dělo s ostatními vstupenkami, to nyní šetří policie.

Podezřelí

Pavel Mokrý

Bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) a nynější ředitel 1. FC Brno. V čele ČMFS stál od října 2005 do letošního června. Nicméně veškerou moc ve svazu měli místopředsedové Vlastimil Košťál a Jaroslav Vacek.

Václav Chvála

Dlouholetý předseda Pražského fotbalového svazu, který byl rovněž dlouholetým členem výkonného výboru svazu. Na funkci rezignoval před červnovou valnou hromadou. Poté, co usiloval o rozpuštění české komise rozhodčích, byl přepaden a zmlácen.

Ladislav Malý

Bývalý člen výkonného výboru ČMFS za Františka Chvalovského. Působil též v politice a měl na starost stavbu Sazka Areny. Dnes působí v kladenském ligovém klubu a v Českém olympijském výboru.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články