Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spokojený Bílek: Pelta mi o žádné změně nic neříkal

Olomouc - Jakékoliv spekulace o odchodu Michala Bílka jsou alespoň na zimní přestávku zažehnány. Ačkoliv odvolání kouče by v této době bylo zvláštní, mediální tlak na reprezentačního trenéra existoval. Výborný výkon proti Slovensku (3:0) však přesunul pozornost k samotnému fotbalu. A s tím byl trenér národního týmu ve středu večer velice spokojený.

Michal Bílek
zdroj: Vít Šimánek

"Začátek jsme zvládli velmi dobře, Davidovy branky nám pomohly. Celý zápas jsme dobře kombinovali, naopak soupeře jsme nepustili do větší šance. Zápas se nám prostě povedl po všech stránkách," řekl Bílek. "Ale zároveň to také nepřeceňujeme. Pořád šlo o přípravný zápas. I když jsme rádi za výsledek," dodal.

Dvě rychle inkasované branky a neustálé nebezpečí znamenal pro slovenskou defenzivu nejlepší střelec domácí soutěže David Lafata. Hráč, který v 71 startech od začátku předloňské sezony vstřelil 54 gólů, výkonem hodně atakoval stále ne úplně vyřešenou pozici reprezentačního hrotového útočníka, kde hrává Tomáš Pekhart. "Kvalifikace je o něčem jiném," říká však Bílek. "A kdyby třeba David v kvalifikaci hrál, tak se teď zase řeší, proč nedostával šanci Pekhart. Nikdo neví, jak by to vypadalo," postavil se za norimberského útočníka Bílek.

Ten slova chvály adresoval i devíti hráčům, kteří si připsali premiérové starty v národním týmu. Bílka upoutali hlavně záložníci Bořek Dočkal, autor třetí branky, a Ladislav Krejčí. "Ale všichni to zvládli výborně. První zápas v reprezentaci pro nikoho není jednoduchý, ale kluci se s tím popasovali. Všichni byli výborní a řekli si o to, abychom o nich hodně uvažovali před dalším zápasem. Náš kádr se po dnešku každopádně rozšířil o další adepty. Nutné ale je, aby noví hráči dnešní výkon opakovali," řekl.

Reprezentace se znovu sejde v únoru před přípravným duelem v Turecku. Podle Bílka Češi dokonale naplnili taktické plány. "Nabádali jsme hráče, aby z krajů hřiště od Dočkala a Krejčího posílali víc míčů do vápna, zakončovali střelami ze střední vzdálenosti. To se nám dařilo. Navíc jsme uhlídali nebezpečné slovenské hráče Hamšíka, Stocha a Saparu," řekl kouč.

Spekulace o svém možném konci na lavičce ho prý před utkáním neovlivňovaly. Výsledek zápasu nevnímá tak, že by si měl upevnit svoji pozici. "Žádný kámen ze srdce mi nespadl, protože jsem pod tlakem před každým zápasem. Ale zápas se Slovenskem mi neublíží, to je jednoznačné," řekl Bílek s úsměvem. Zaskočilo ho, jak čile se mluvilo o jeho možném odvolání. "Teď mi přišlo, že atmosféra v médiích před utkáním se Slovenskem byla zbytečná. Čekal bych, že se hráči dočkají větší podpory. Bylo to jen o tom, jestli jde o můj poslední zápas. To ani hráčům není příjemné," uvedl Bílek.

Trenér Bílek o tlaku z vedení:

Michal Bílek"Když jsem s panem Peltou mluvil před týdnem, nenaznačil mi, že by o nějaké změně uvažoval. Spíš jde o dohady médií. Je pravda, že si spolu sedneme. Ale k tomu by došlo bez ohledu na dnešní výsledek."

A i Tomáš Sivok potvrzuje, že dnešní zápas pro něj nebyl jen přátelský. "Bral jsem to i tak, že dnes hraju za trenéra. A myslím, že podobně na tom byli i další kluci, co tu jsou déle," řekl Sivok. "Za výhru jsem rád kvůli trenérovi, protože to, co se tu všechno seběhlo od posledního srazu, nebylo úplně fér. Ale taková je česká společnost," narážel i na petici za Bílkovo odvolání, pod kterou se podepsalo 23 tisíc lidí.

V souvislosti s tím ho mrzelo, když skupinka fanoušků začala pokřikovat "Bílek ven" i za stavu 2:0 ve chvíli, kdy český tým předváděl vydařený výkon. "To mě překvapilo, zvlášť v momentě, když se nám dařilo. Ať si o tom každý udělá obrázek sám. Naštěstí to ale bylo jen krátce, pak je přehlušily mexické vlny a potlesk," řekl Sivok.

Když se však trenér Bílek ohlédne za letošním kalendářním rokem, nemá se prý za co stydět. "Můžeme být spokojení. Na Euru jsme vyhráli skupinu a ve čtvrtfinále s Portugalskem jsme odehráli dobrý zápas. A kvalifikace o světový šampionát je i přes poslední remízu s Bulharskem také pořád rozehrána dobře a jsme ve hře o druhé místo. Na letošku mě nejvíc mrzí to, že jsme po Euru přišli o čtyři důležité ofenzivní hráče," připomněl Bílek absenci kapitána Tomáše Rosického a záložníků Václava Pilaře, Petra Jiráčka, Daniela Koláře a také definitivní odchod útočníka Milana Baroše z národního týmu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články