Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Špit po 100. nule potěšila obětavost spoluhráčů: Bylo to dojemné

Jablonec nad Nisou – Osm měsíců. Přesně tak dlouho musel jablonecký brankář Michal Špit čekat na to, aby si na své konto připsal jubilejní 100. nulu v nejvyšších fotbalových soutěžích. Povedlo se mu to až v duelu Severočechů s Jihlavou, který jeho tým ovládl 3:0, a Špit se tak stal osmnáctým českým gólmanem, který na tuto metu dosáhl.

Brankář Jablonce Michal Špit
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Devětatřicetiletý Špit na jubilejní nulu čekal od 4. kola této sezony, kdy vychytal ostravské střelce a přispěl k výhře 4:0 na Bazalech. "Čekal jsem na to hodně dlouho, chytal jsem hodně zápasů, ale ten pověstný krůček chyběl. Dneska bych dokonce vyměnil nulu za tři body, ale nakonec se podařilo obojí," řekl Špit.

Zkušeného brankáře dojali nejen bouřlivé ovace fanoušků, ale i spoluhráči, kteří v závěru dělali všechno pro to, aby nulu konečně udržel. "Hlavně závěr zápasu byl dojemný. Čtyři, pět hráčů zůstávalo vzadu a obětovalo se v můj prospěch. Všichni na tom mají velký podíl," řekl Špit.

Jeho slova potvrdil i trenér Jablonce Roman Skuhravý. "Zápas nás stál hodně sil, protože jsme do poslední chvíle hráli o Špitovu nulu. Byla pro nás velmi důležitá, byl to pro nás obrovský cíl, protože za služby, které pro Jablonec odvedl, si ji Michal zasloužil," prohlásil.

Do Klubu ligových brankářů Špitovi pomohlo hlavně současné angažmá v Jablonci, kde od roku 2004 udržel čisté konto v 85 zápasech. Dvanáct nul si připsal v Příbrami a tři v pražské Spartě. Na 100 čistých kont potřeboval 293 duelů. Dodnes si pamatuje na první čisté konto. "Bylo to v utkání v Příbrami, za kterou jsem tehdy chytal, proti Českým Budějovicím," uvedl.

Špit je jedním ze tří gólmanů v klubu "stovkařů", kteří ještě chytají. Tabulce vévodí reprezentační jednička Petr Čech, aktivním brankářem je také jihlavský Jaromír Blažek. Právě s jednačtyřicetiletým veteránem o přestávce dnešního zápasu prohodil pár slov. "Povídali jsme si o tom, kde nás co bolí a píchá, o nule nepadlo ani slovo," řekl Špit.

Před Špitem naposledy rozšířil řady Klubu ligových brankářů v září 2008 Antonín Kinský. Nejblíže ke vstupu z aktivních gólmanů mají Jaroslav Drobný z Hamburku a slávista Radek Černý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články