Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Spíš poslouchám, než že bych tým vedl. Na ostatní neřvu, svěřil se Jankto

Je jednou z hlavních opor české reprezentace. Třiadvacetiletý Jakub Jankto se ale sám za lídra týmu nepovažuje. A to i přesto, že poslední čtyři kvalifikační zápasy odehrál v základní sestavě a připsal si gól a tři asistence. Jankto svou roli vidí jinak.

Jakub Jankto
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Jako lídr týmu se necítí. "Takhle se to říct nedá. Snažím se odevzdat maximum pro mužstvo. Jsem tam od toho, abych předvedl maximální výkon. Pokud se mi podaří dát gól nebo asistenci, tak to jsou plusové body pro mě stejně jako pro celek," řekl.

"Odmala mi všichni říkají, abych víc mluvil, abych to víc koordinoval. Nejsem takový hráč, který by řval na ostatní nebo mluvil. Za zápas řeknu tři slova, 'záda', 'sám' a to je všechno. Spíš poslouchám, než abych něco říkal," uvedl slávistický odchovanec.

V útoku národnímu týmu výrazně přispívá. "Je to tím, že hraju trochu vepředu, v klubu hraju středního záložníka, tam se nedostávám tolik do finální fáze. Tady jsem více v akcích, finálních fázích," prohlásil Jankto.

Vyhovuje mu spolupráce s Patrikem Schickem. "Hrajeme spolu odmalička. Hráli jsme spolu v pražských výběrech, reprezentaci. Známe se od šesti let. Víme, co od sebe čekat a jak se ten druhý pohne, do jakého náběhu půjde nebo jestli to naopak chce do nohy," konstatoval.

Velkou roli hraje také kouč Jaroslav Šilhavý. "Je to trenér, který vám chce pomoct, je přísný, co se týče tréninků. Je tam velká disciplína, ale také to může odlehčit. Mluví s vámi, je v pohodě. Je to skvělý trenér," konstatoval někdejší hráč Udine.

V březnu Češi podlehli Anglii ve Wembley 0:5. "Poučení tam bude dost. Do 25. minuty jsme hráli dobře v obranném bloku, v útočné fázi jsme toho moc nepředvedli. Ale jak jsme koukali třeba na zápas Kosova v Anglii, tak Kosovani hráli velmi agresivně, odvážně, dali tři góly, ale pět jich dostali a dalších pět jich mohli dostat," připomněl Jankto.

"Je to o tom, jakou taktiku zvolíte a s jakým stylem do toho zápasu půjdete. Doma se budeme snažit být agresivnější a efektivnější, ale záleží na soupeři, co vám dovolí. Nastoupíme proti hráčům, kteří toho mají odehráno strašně moc," uvedl Jankto.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články