Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Spartu čeká v Evropské lize slavný Liverpool

Nyon - Sparťanští fotbalisté se v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy utkají se slavným Liverpoolem. Rozhodlo o tom dnešní losování ve švýcarském Nyonu, které rozdělilo jednotlivé kluby do 16 dvojic. První zápas proti vítězi Ligy mistrů z roku 2005 sehrají Pražané 17. února doma na Letné, odveta je na programu o týden později na Anfield Road. V případě postupu by Sparta narazila na lepšího z dvojice Lech Poznaň - Braga. Polský celek letos letenští hráči vyřadili ve třetím předkole Ligy mistrů.

Liverpool byl nejatraktivnějším soupeřem v osudí a jeho bývalý hráč Ronnie Whelan ho přihrál Spartě. S osmnáctinásobným mistrem Anglie, jemuž se však v této sezoně příliš nedaří, se Sparta ještě nikdy v historii nepotkala. Z českých celků narazil na jeden z nejslavnějším klubů světa pouze Slovan Liberec, který s "Reds" vypadl v sezoně 2000/01 ve druhém kole Poháru UEFA po prohrách 0:1 venku a 2:3 doma.

Jinak má Sparta s anglickými soupeři poměrně bohaté i čerstvé zkušenosti, ale ve vzájemných soubojích se jí dlouhodobě nevede. Ze čtrnácti duelů vyhráli letenští hráči jen dvakrát, naposledy přitom před dlouhými sedmadvaceti lety v Poháru UEFA proti Watfordu. Z posledních osmi měření sil navíc vstřelili Pražané anglickým protivníkům jediný gól.



Od roku 2000 sparťané narazili na celky z Premier League výhradně v Lize mistrů. Dvakrát se utkali s Chelsea a Manchesterem United a hned šestkrát hráli s Arsenalem. Tým záložníka Tomáše Rosického byl také jejich dosud posledním anglickým soupeřem - v sezoně 2005/06 i o dva roky později prohráli shodně 0:2 a 0:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články