Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Spartu čeká Panathinaikos, Slavia poputuje do Finska nebo Moldavska

Nyon (Švýcarsko) - Fotbalisté Sparty Praha se ve 3. předkole Ligy mistrů utkají s řeckým Panathinaikosem Atény, tedy se soupeřem, se kterým ve stejné fázi soutěže loni vypadli. Papírově výrazně lehčího soupeře bude mít mistrovská Slavia, která změří síly buď s finským Interem Turku, nebo moldavským Šeriffem Tiraspol. Rozhodlo o tom dnešní losování v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu.

Sparta na Panathinaikos narazí již potřetí od roku 2002. Při předchozích dvou setkáních vždy odešla se sklopenou hlavou. V osmifinálové skupině Ligy mistrů v roce 2002 přišla po porážkách 0:2 a 1:2 o šanci na postup do čtvrtfinále. Recept na řecký celek nenašla ani před rokem, kdy v předkole prohrála doma 1:2 a v Aténách pak 0:1, takže nepostoupila do hlavní soutěže.

Panathinaikos se navíc od loňska výrazně posílil. V červnu přivedl řeckého reprezentanta Kostase Katsuranise z Benfiky, Argentince Sebastiana Leta z Liverpoolu a především francouzského obávaného střelce Djibrila Cissého.

Losování se v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu zúčastnili i sparťanský personální ředitel Jakub Otava a sportovní ředitel i trenér Jozef Chovanec, kteří okamžitě po verdiktu začali shánět nové informace o soupeři. "Bylo skoro jedno, s kým se potkáme, na výběr jsme neměli. Zvláštní je to v tom, že se střetneme se starým známým. To však neznamená, že o soupeři všechno víme. Okamžitě se snažíme získat informace o jeho posledních zápasech," řekl Otava.

Jozef Chovanec:

"Možná to je trochu pikantní v tom, že jde znovu o Panathinaikos, který poměrně dobře známe. Ale to neznamená, že nemusíme shánět nové informace - loni se soupeř dostal daleko v Lize mistrů a letos se podle mých zpráv ještě posílil. Favorit nebudeme, ale budeme bojovat," uvedl letenský kouč.

Lídr týmu Patrik Berger nebere dvojzápas s řeckým velkoklubem jako odvetu za loňské vyřazení. "Hned druhý den (po vyřazení) jsem se tím přestal zaobírat. Ale samozřejmě tehdejší duely evokují vzpomínku a já si pamatuji, že to byl hratelný soupeř. Rozhodující ale bude, abychom zvládli domácí zápas a neinkasovali dvakrát jako loni, protože pak se to složitě dohání," uvedl záložník.

Do Prahy by mohl znovu po roce zavítat i Šeriff Tiraspol

Loni se Tiraspol ve 2. předkole utkal se Spartou, která vyhrála doma 2:0 a v Moldavsku 1:0. K tomu, aby letos mohl moldavský šampion hrát se Slavií, musí nejprve vyřadit Inter Turku. K postupu má blíže, neboť v prvním utkání ve Finsku vyhrál Šeriff 1:0 brankou Suvorova z penalty.

Fotbalovou Slavii Praha dnešní nyonský los třetího předkola Ligy mistrů potěšil. "Tiraspol hrál loni se Spartou, takže je to relativně známý soupeř. Tyto týmy jsou nevyzpytatelné, ale my chceme postoupit, a proto musíme vyhrát s každým," řekl ředitel Slavie Petr Doležal. Dopředu už počítá spíše s tím, že Slavia pojede do Moldavska. "V prvním zápase Tiraspol vyhrál na hřišti soupeře 1:0, což jej do odvety favorizuje. A naše výhoda je i v tom, že oba potencionální soupeře můžeme vidět ve vzájemném souboji," dodal Doležal. Byl rád, že se Slavii vyhnul rakouský mistr Salcburk, do kterého letos právě ze Slavie přestoupil Dušan Švento.

Také trenér Jarolím favorizuje Tiraspol. "Ještě ale není rozhodnuto. Každopádně se musíme maximálně připravit a získat co nejvíce informací. Je jasné, že není na místě cokoliv podcenit," řekl slávistický kouč.

V rámci 3. předkola může dojít i na český souboj

Salcburku s Karlem Pitákem a Patrikem Ježkem určil los v případě postupu přes irské Bohemians za soupeře vítěze duelu mezi Pjunikem Jerevan a Dinamem Záhřeb, za který nastupuje Miroslav Slepička. Tomáš Hübschman se s vítězem Poháru UEFA Šachťarem Doněck zase utká s rumunským Temešvárem, do jehož kádru patří Lukáš Magera.

Trojice Čechů v Anderlechtu Brusel Jan Polák, Daniel Zítka a Ondřej Mazuch zavítá do tureckého Sivassporu. Celtic Glasgow, který v předkole nevyužije kvůli zranění služeb Milana Mišůna, svede souboj s Dynamem Moskva. Těžký soupeř čeká v případě postupu na Slovan Bratislava vedený českým koučem Dušanem Uhrinem starším. Ten své svěřence, mezi které patří i český gólman David Bičík či obránce Radek Dosoudil, povede do duelu s řeckým mistrem Olympiakosem Pireus.

Los fotbalové Ligy mistrů - 3. předkolo:

Mistrovská část:

Inter Turku/Šeriff Tiraspol - Slavia Praha, FC Salcburk/Bohemian FC (Ir.) - Pjunik Jerevan /Dinamo Záhřeb, Slovan Bratislava/Zrinjski Mostar (Bosna) - Olympiakos Pireus, FC Curych - WIT Tbilisi/Maribor, APOEL Nikósie/EB Streymur (Faer. ostr.) - FC Rhyl (Wales)/Partizan Bělehrad, Hafnarfjördur (Isl.)/Aktobe (Kaz.) - Maccabi Haifa/Glentoran Belfast, FC Kodaň/FK Mogren (Č. Hora) - Stabaek/Tirana, Wisla Krakov/Levadia (Est.) - Kalmar FF (Švéd.)/Debrecín, Ventspils (Lot.)/Dudelange (Luc.) - BATE Borisov/Makedonija Skopje, Ekranas Panavežys (Lit.)/FK Baku - Levski Sofia/St. Julia (And.).

Nemistrovská část:

Sparta Praha - Panathinaikos Atény, Šachtar Doněck - FC Temešvár (Rum.), Sporting Lisabon - Twente Enschede, Celtic Glasgow - Dynamo Moskva, Anderlecht Brusel - Sivasspor (Tur.).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články