Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Spartu čeká bratrovražedný boj o Ligu mistrů

Praha - Pražská Sparta má před sebou dvě klíčové bitvy, které rozhodnou o tom, zda Letenští dosáhnou na stamiliony z Ligy mistrů. Dnes rozehrají poslední předkolo proti Žilině a český, nebo slovenský šampion se bude radovat za týden po středeční odvetě. Sparta se mezi dvaatřicet vyvolených dostala naposledy před pěti lety, pro Žilinu by to byla premiéra. Sparta je sice favoritem, ale nejde do duelu s lehkým srdcem, postrádat bude hned tři potrestané klíčové hráče; Libor Sionko, Marek Matějovský a Bony Wilfried dmes na vyprodané Letné usednou jen mezi diváky. Zápas začíná ve 20:45. Přímý přenos vysílá ČT4 a web SportŽivě.cz.

Český mistr má sice nejširší kádr v domácí soutěži, ale každý z trojice absentujících bude citelně chybět. Otázkou je, kým je trenér Jozef Chovanec nahradí. Na místě Matějovského ve středu hřiště by mohl hrát Vachoušek, na postu pravého záložníka místo Sionka může alternovat Igor Žofčák. Největší otazník visí nad hrotovým útočníkem, zda bude místo Bonyho Wilfrieda hrát domácí mladíček Petr Třešňák či Léonard Kweuke, který hrával slovenskou ligu za Dunajskou Stredu, nebo Miloš Lačný, jenž by byl proti krajanům mimořádně motivován.

Jisté je, že domácí kouč vsadí na osvědčené rozestavení i způsob hry, protože v pohárové matematice bývá klíčovým úkolem doma neinkasovat. Právě předchozí předkolo s Poznaní to potvrdilo - po sparťanské domácí výhře 1:0 musel soupeř před vlastními diváky dohánět manko a úkol nezvládl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta se chystá na utkání s Žilinou

Proti Žilině nastoupí sparťané znovu po půl roce

Sparta se utkala se Žilinou v únorové generálce na jarní část ligové sezony. Hrálo se na Slovensku bez branek, ale na obou stranách tehdy byl dostatek šancí. Dá se očekávat, že dvě utkání v nadcházejících osmi dnech budou podobná. Rozhodnou maličkosti, tvrdili po losu Chovanec i jeho svěřenci.

Boj někdejší soupeřů z federální ligy má zvláštní náboj i v tom, že na obou stranách hřiště budou hráči z obou zemí. Sparťanský generální manažer a trenér Chovanec se narodil na Slovensku, v letenském kádru působí vedle Žofčáka a Lačného také Juraj Kucka. Trenérem Žiliny je napro

ti tomu někdejší sparťanský záložník Pavel Hapal. Útočník Emil Rilke má na Spartu zase velmi dobré vzpomínky, vždyť tři ze šesti svých gólů v české lize vstřelil právě do její sítě. Podobně je na tom i Martin Vyskočil, který se radoval proti pražskému klubu ze stejného počtu zásahů, což je čtvrtina jeho gólů vůbec. V kádru je i jejich krajan Ondřej Šourek.

Žilinští se snaží od losu dostat do pozice favorita českého soupeře, ale rádi by se poprvé dostali do nejprestižnější klubové soutěže. Ligová generálka jim však příliš nevyšla, jejich střelecký stroj se po osmi brankách z předchozích dvou zápasů zadrhl. Remízu 1:1 s Ružomberkem navíc Žilina zachránila až na poslední chvíli.

Česko-slovenské derby se může těšit na bouřlivou atmosféru. Sparťanští fandové vzali předprodej útokem. "V tuto chvíli volné vstupenky nemáme. Buď jsou prodané, nebo zarezervované. I proto apelujeme na diváky, aby si zamluvené lístky pokud možno co nejdříve vyzvedli, a pokud by včas věděli, že rezervaci nebudou akceptovat, tak ji zrušili," řekl letenský mluvčí Ondřej Kasík. V sektoru pro slovenské diváky má být tisícovka fandů soupeře.

Zápas budou řídit Angličané, jako hlavní Martin Atkinson, který řídil Spartě před třemi lety utkání v Leverkusenu, v němž prohrála 0:1. Národní tým na něj má lepší vzpomínky, protože Atkinson vedl před dvěma lety vítězný kvalifikační zápas se Slovinskem (1:0).

Předpokládané sestavy:

Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Žofčák, Kucka, Vachoušek, Kadlec - Lačný (Třešňák).

Žilina: Dúbravka - Guldan, Piaček, Pečalka, Mráz - Rilke, Bello, Jež, Zošák, Majtán - Oravec.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články