Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Spartě stačily k potvrzení postupu dva trestňáky

Praha - Dva přesné trestné kopy už před poločasovou přestávkou rozhodly o poklidné výhře sparťanských fotbalistů v odvetě druhého předkola Ligy mistrů nad Metalurgem Liepaja. Po pauze český mistr už další góly nepřidal a výhrou 2:0 potvrdil výsledek 3:0 z prvního utkání. Může se tak začít připravovat na další fázi soutěže, kde se střetne s fotbalisty týmu Lech Poznaň. Polský šampion v dnešní domácí odvetě druhého předkola ztratil náskok 1:0 z prvního duelu na hřišti Interu Baku a postup si zajistil až v dramatickém penaltovém rozstřelu, který rozhodla jedenáctá série. Úvodní zápas s Lechem čeká sparťany za týden na Letné.

Hosté přijeli do Prahy s evidentním cílem vsadit vše na defenzivu, aby na Letné příliš neinkasovali. Trenér Abramczik významně přeházel hráče na jednotlivých postech a například zkušeného Tamošauskase poslal do středu obrany. Sparťanská sestava doznala čtyř změn oproti sobotnímu nevydařenému duelu s Hradcem Králové, volno dostali například Sionko s Wilfriedem, který se neobjevil ani mezi náhradníky.

Sledujte záznam utkání AC Sparta Praha - Metalurg Liepaja

Lotyšskému celku ale nebyla ani sázka na defenzivu nic platná, protože Sparta rozhodla po dvou přesně zahraných trestných kopech, při nichž nechali sparťanští střelci vzpomenout na podobné trefy Antonína Panenky.


Poprvé se po faulu na Lačného postavil ve 12. minutě před trestné území Matějovský a míč zatočil přesně do rohu po pravé ruce gólmana Spoleho. Lačný byl obětí nedovolených zákroku opakovaně a nakonec nedohrál kvůli zranění ani poločas. Vystřídal ho mladíček Zeman, který svůj první kontakt s míčem proměnil v podobný gól ze standardní situace, jen do opačného rohu branky.

To nevydržel Abramczik, který v poločase gólmana Spoleho vyměnil a místo něj poslal mezi tyče náhradníka Steinborse. Zápas už ale byl rozhodnutý a příliš pohledných akcí už se na hřišti nekonalo.

Sparta hrála ve velkém teplu zjevně úsporně, nehnala se do soubojů a pod dojmem jistoty postupu šetřila síly na nadcházející dvě utkání během příštích šesti dnů. V závěru se ještě dravým průnikem prosadil až před branku Zeman, před nímž zbyl už jen obránce, ale akci zakončil nepovedenou střelou či přihrávkou.



Ojediněle fanoušci sice dávali najevo nespokojenost pískotem, že nepřichází očekávaná ofenzivní smršť, ale i tak se sparťané dočkali nakonec ovací. Postupový úkol totiž bez potíží splnili.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články