Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sparťané už mají kostru týmu, teď neberou nic než titul

Letenský klub je stále historicky nejúspěšnějším českým týmem, v posledních letech však zdaleka nevládne tak suverénně, jak byl zvyklý. Z uplynulých pěti sezon získal jen jediný titul. Do nového ročníku povede Spartu nový trenér - Vítězslav Lavička. Vedení klubu se zatím v poměru k uplynulým sezonám v přestupovém období drží celkem zpátky.

Sparta loni na jaře dosti neslavně zahodila titul poté, co v zimní přestávce provedla poněkud horkokrevné změny. Teď jde do letních přestupů s mnohem větší rozvahou - na přímý přestup přišli pouze krajní obránce Pablo Gil z béčka Realu Madrid, talentovaný albánský mladíček Bala a konečně na post dvojky Sparťané přivedli zkušeného Čecha z Plzně.

Osa kádru by měla zůstat stejná, teď už jen půjde o konsolidaci a souhru čtvrtého nejmladšího týmu v lize. Ten byl po zimním uragánu, kdy z týmu odešly legendy Blažek s Řepkou a přišlo osm nových posil, pod velkým tlakem. S ním se nakonec Sparťané nedokázali vyrovnat, a i kvůli neustálým změnám v sestavě a pokusu o radikální změnu stylu hry o titul přišli.

Chris Boothroyd: "Druhé místo pro Spartu není nikdy dost, zvlášť poté, co skončila druhá jak v posledním ročníku ligy, tak v poháru. Příchodů bylo relativně málo, zatímco přestavba týmu stále pokračuje. Starší hráči jsou buď propušťováni, či posíláni na hostování. Výbornou zprávou pro Spartu je to, že Krejčí podepsal novou smlouvu, a tím odradil pozornost Mönchengladbachu, alespoň prozatím. Sparta má pravděpodobně nejsilnější soupisku, ale to vám také vždy nezaručí úspěchy. Boj o titul bude hodně těsný."Tip na umístění: 2.

Sparta tak přesunula dosavadního GSM Hřebíka na pozici sportovního ředitele a na post trenéra týmu angažovala trpělivého a pečlivého Lavičku. Na papíře to tak zatím pro Spartu vypadá velmi slibně. "Jsme rádi, že se podařilo udržet kostru týmu včetně Ladislava Krejčího. Myslím, že rozložení mužstva je v pořádku, co se týče zkušeností a věku je to vyrovnané a vyvážené," míní Lavičkův asistent Svoboda.

Sparťané chtějí pod Lavičkou pokračovat ve vylepšování herního projevu, velký důraz kladou na domácí zápasy, ve kterých v minulé sezoně poztráceli spoustu bodů. "Naše vize je produkovat ofenzivní fotbal, aby z toho měl fanoušek dobrý pocit. Domácí zápasy chceme samozřejmě zvládat s tříbodovým ziskem," uvedl Svoboda.

Přestupy

Příchody:
Ondřej Švejdík (Dukla, z hostování), Marek Čech (Plzeň), Jakub Podaný (Olomouc ZH), David Pavelka (Slovácko ZH), Pablo Gil (Real Madrid), Jiří Skalák (Ružomberok ZH).

Odchody:
Erich Brabec (Senica), Ondřej Kušnír (Liberec), Milan Švenger, Martin Frýdek (oba Senica na hostování), Martin Juhar (Slavia), Libor Sionko, Miroslav Slepička, Luboš Hušek (hledají si angažmá), Daniel Zítka (konec kariéry), Martin Abena (Dunajská Streda ZH).

Letenský klub to však při svém útoku na titul nebude mít jednoduché - dýchat na záda bude znovu Plzeň a samozřejmě loňský mistr z Liberce. Sparta se bude spoléhat na start do sezony, který bude zvláště pro mladý kádr naprosto klíčový. Pokud se týmu povede vstoupit do podzimní části podle jeho představ, bude se mu pak už jen těžko hledat konkurence.

"Samozřejmě, že cíle ve Spartě jsou ty nejvyšší. Abychom mohli dotáhnout cíl, kterým je mistrovský titul, je důležité dobře vstoupit do ligového ročníku. Dalším prvotním cílem je postup do základní skupiny Evropské ligy," potvrdil Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta před sezonou
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články