Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Sparta ztratila body v Příbrami, Teplice porazily Brno

Teplice – Bezbrankovou remízou na půdě poslední Příbrami zakončili fotbalisté Sparty podzimní část ligy. Pražané tak propásli šanci alespoň dočasně jít na první místo tabulky. Teď ztrácejí jeden bod na vedoucí Jablonec a v pondělí se jim ještě víc může vzdálit Plzeň. Pokud Západočeši vyhrají dohrávku s Jihlavou, na Spartu budou mít tříbodový náskok. Příbram přezimuje na úplném chvostu tabulky. Hráči Teplic opět potvrdili, že se jim v poslední době na domácím stadionu poměrně daří, když v rámci 16. kola dokázali porazit Brno 2:0, a zimní přestávku tak stráví mimo sestupové příčky. Brno si sice vytvořilo hned několik vyložených šancí, ale zápas po přestávce rozhodly dva úniky domácího Mahmutoviče - poprvé nahrál Chovancovi, podruhé se trefil sám. Brno přezimuje ve středu tabulky. 

Utkání Příbram - Sparta
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Sparta ani v Příbrami nedokázala vyřešit problém, který ji v podzimní sezoně provází po pohárových zápasech. Ani dnes nedokázala navázat na výkon, kterým se prezentovala ve čtvrtečním duelu Evropské ligy s Lyonem, po němž získala jistotu postupu do jarních bojů. První poločas jen stěží snesl prvoligové parametry, Příbram i Sparta se utápěly v nepřesnostech a v nezáživném představení bliklo jen několik málo zajímavých momentů.

Dlouho navíc byla nebezpečnější Příbram. Hosté, poprvé v sezoně hrající bez zraněného stopera Jarošíka, špatně kryli především standardní situace: už ve dvanácté minutě hlavičkoval do břevna domácí obránce Hájovský a pak v dobré pozici mířil mimo tyče Krbeček.

Příbramský kouč Karol Marko: "Je rozdíl mezi dnešní remízou 0:0 a minulým domácím zápasem s Hradcem, který se nám nepovedl. Dnes hráči pochopili, jak se prát o úspěšný výsledek a jak bojovat o záchranu. Rvali se, plnili taktické pokyny. Zápas se Spartou je pro ně návodem, jak se popasovat s příštími zápasy."

Trenér Sparty Vítězslav Lavička: "Po remíze s Lyonem jsme ve čtvrtek všichni byli v euforii a spokojení, dnes je pro nás remíza z Příbrami málo. Chtěli a potřebovali jsme víc než bod. Abychom byli víc spokojení v lize, potřebujeme také víc bodů zvenku. Je to handicap, který nás sráží."

Nakonec mohla rozhodnout Příbram: záložník Danoski už v nastaveném čase obehrál dva sparťanské zadáky, když už domácí fanoušci málem slavili gól, blýskl se skvělým zákrokem brankář Vaclík. Příbram tak dál čeká na to, až se Spartou doma získá historicky druhé vítězství.

1. FK Příbram - Sparta Praha 0:0

Rozhodčí: Jech - Mencl, Blažej. ŽK: Danoski, Mišůn, Hájovský (všichni Příbram).

Příbram: Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško - Šlapák (72. P. Pilík), Krbeček, T. Pilík (90. Divíšek), Danoski - Wágner, Střihavka. Trenér: Marko.

Sparta: Vaclík - Vidlička (72. Skalák), Zápotočný, Švejdík, Pamič (79. Balaj) - Holek - Přikryl, Hušbauer, Matějovský, Krejčí (17. Kadeřábek) - Kweuke. Trenér: Lavička.

Teplice opustily sestupové příčky

Brnu sice chvíli trvalo, než se na severu Čech rozkoukalo, ale pak začalo domácím nepříjemně zatápět. Mohla za to především dobře kombinující a pohyblivá záloha, která rozjížděla rychlé akce. Jednu takovou dokázala obrana Teplic ve 24. minutě odvrátit, ale míč se dostal přímo před branku k Fallovi a gólu zabránila zřejmě jen noha obránce Podaného, který stál tou dobou na malém vápně.

Zdeněk Ščasný:

Teplice se sice snažily tlačit dopředu, ale moc se tam neprosazovaly a hrozily spíš jen po standardních situacích. Ve 27. minutě mělo Brno hodně problémů s táhlým nákopem na zadní tyč, který přešel do nepřehledného závaru. Ještě nepříjemnější byl Jarolímův roh ve 34. minutě, na nějž si naskočil mladý stoper Lüftner, a Brno uchránil od gólu jen výborný zákrok brankáře Doležala.

Petr Čuhel:

Dvacetiletý Senegalec Fall byl i u druhé velké šance Brna těsně před pauzou. Po chybě domácích se dostal na levé straně k míči a mohl jít úplně sám do vápna, jenže místo toho ještě posunul míč kolmo dopředu na Škodu, který sice míč do sítě dostal, ale to už pomezní rozhodčí mával ofsajd.

Zlomový moment přišel po hodině hry. Brněnský levý bek Pašek se zapomněl na útočném výletu a do vzniklého okénka si naběhl Mahmutovič. Ze strany našel na zadní tyči úplně osamoceného Chovance a Teplice šly do vedení. Brno pak sice na pár minut zatlačilo, ale žádnou šanci si nevypracovalo a za chvíli mu bylo ještě hůř. Mahmutovič nastartoval za dalším pasem a špičkou kopačky ho dokázal zvednout přes vyběhnutého brankáře Doležala do sítě.

FK Teplice - Zbrojovka Brno 2:0 (0:0)

Branky: 61. Chovanec, 67. Mahmutovič. Rozhodčí: Paták - Moláček, Košec. ŽK: Jarolím, Ljevakovič, Jursa - Škoda, Fall, Pašek, Pernica. Diváci: 3 318.

Sestavy:
Teplice: Grigar - Vondrášek, Lüftner (86. Lukáš), Rosa, Podaný - Jursa, Ljevakovič - Kerič (46. Vachoušek), Jarolím, Chovanec - Mahmutovič (80. Jindráček). Trenér: Ščasný.

Brno: Doležal - Kaufman, Brabec, Pernica, Pašek - Glaser (69. Šíma), Zavadil, Fall, Lutonský (87. Hyčka) - Přerovský, Škoda (78. Stehlík). Trenér: Čuhel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy