Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sparta zajíždí do izraelského "pekla", Plzeň a Liberec se představí doma

Beer Ševa/Plzeň/Liberec – Evropská liga ve čtvrtek uzavře první polovinu utkání základních skupin, což pro české fanoušky znamená opět trojnásobnou porci prestižních duelů. Zraněními pronásledovaná Sparta nastoupí v izraelské Beer Ševě proti tamějšímu Hapoelu, Viktoria Plzeň bude o první vítězství usilovat proti rumunské Astře. Slovan Liberec změří síly s Fiorentinou a zakončí tím sérii domácích soubojů českých týmů proti italským. Přímý přenos zápasu Viktoria Plzeň – Astra Giurgiu sledujte od 21:05 na ČT sport a našem webu.

Fotbalisty pražské Sparty čekají během čtyř dnů dva veledůležité duely, které mohou hrát v závěrečném bilancování podzimní části sezony stěžejní roli. Ve čtvrtek se představí na půdě izraelského šampiona, jenž má po dvou utkáních Evropské ligy o bod více a nadcházející vzájemná střetnutí lze označit za klíčová v boji o postup do vyřazovací části. V neděli se pak letenský tým střetne s obhájci domácího titulu - Viktorií Plzeň.

"Bude to hodně o práci a charakteru kluků, kteří do zápasu půjdou. Budou to muset zvládnout, ale já jim věřím," řekl trenér David Holoubek, který si uvědomuje důležitost nadcházejících klání. "Oba duely jsou pro nás významné. Chceme být úspěšní v Evropě, Sparta si to zaslouží. A chceme uspět i v Plzni," dodal.

Přípravu mu však komplikuje rozsáhlá marodka, na níž jsou mimo jiné opory Frýdek, Šural, Vácha, Costa nebo Rosický. "Do Izraele odletí stejný tým, jaký byl k dispozici v neděli proti Jihlavě. Nikdo neubyl, nikdo nepřibyl," prohlásil Holoubek. "Rotovat se nebude, v tom jsme hodně čitelní. Ale zase máme mladé, šikovné hráče. Tím třeba překvapíme," pokračoval.

Pokud chce Sparta v Izraeli uspět, musí ve čtvrtek zlomit prozatím nedobytnou tvrz svého soupeře. Hapoel totiž na novém stadionu Tumer, kde působí už přes rok, ještě nikdy neprohrál. "Čekám vysokou individuální kvalitu a rozestavení na tři útočníky. Budou hrát hodně ofenzivně," zakončil Holoubek.

Předpokládané sestavy:

Beer Ševa: Goreš - Korhut, Bitton, Cedek, Vítor - Melikson, Ogu, Brown, Buzaglo - Nwakaeme, Sahar.

Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, Holek, M. Kadlec - Juliš, Mareček, Dočkal, Holzer - Lafata, V. Kadlec.

Plzeň hodlá po dvou remízách poprvé bodovat naplno

Nedělní soupeř pražského celku, Viktoria Plzeň, bude doma proti Astře Giurgiu usilovat o první vítězství v letošní sezoně Evropské ligy. Po úvodní cenné remíze s italským AS Řím (1:1) se Západočeši rozešli smírně i s Austrií Vídeň (0:0). Do třetice tudíž chtějí vyhrát a poskočit na příčky zaručující postup do vyřazovacích bojů. Rumunský soupeř oba předchozí duely prohrál, což šance českých šampionů nepochybně zvyšuje.

"Jde o velmi důležitý zápas, může hodně napovědět o šancích na postup ze skupiny. Proto věříme, že nás přijdou podpořit fanoušci a že bude vyprodáno," prohlásil kapitán Roman Hubník, který však vinou zranění do utkání nezasáhne, což na tiskové konferenci potvrdil trenér Roman Pivarník.

Viktoria se zároveň pokusí vylepšit bilanci českých klubů proti rumunským. Z posledních osmi zápasů s nimi totiž uhrály jen dva body. Astra je úřadujícím mistrem balkánské země, ovšem v nové sezoně za svými loňskými výkony výrazně zaostává. Po dvanácti kolech je s pouhými třemi výhrami až na dvanácté příčce tamější ligy a nedaří se jí ani v Evropské lize, kde podlehla jak Austrii Vídeň (doma 2:3), tak AS Řím (venku 0:4).

Cestu za kýženým vítězstvím komplikuje mužstvu trenéra Pivarníka zdravotní stav defenzivní vozby. Z ligového utkání na půdě Slovácka si totiž odnesla zranění dvojice Hubník-Řezník. Prvně jmenovaný hrát nebude určitě a vzhledem k tomu, že dlouhodobé problémy nedovolí start ani Baránkovi, bude mít plzeňský kouč k dispozici jediného klasického stopera, Lukáše Hejdu. 

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Kozáčik – Řezník, Hejda, Matějů, Limberský - Petržela, Kace, Hořava, Zeman - Poznar, Krmenčík.

Astra: Lung - Sapunaru, Alves, Fabrício, Maranhao - Lovin, Seto - Ionita, Budescu, Teixeira - Niculae.

Liberec musí k uchování postupových šancí bodovat

Na nedávné úspěchy Plzně či Sparty proti favorizovaným celkům z Apeninského poloostrova se pokusí navázat liberecký Slovan. Po dvou utkáních Evropské ligy, v jejichž závěrech inkasoval a ztratil důležité body, nastoupí na domácím stadionu U Nisy proti Fiorentině, vedoucímu týmu tabulky. K udržení reálné postupové šance nesmí s italským favoritem prohrát.

"Bude to klíčové utkání," řekl rezolutně trenér Jindřich Trpišovský a dodal. "Minimálně dva ze čtyř zbylých duelů musíme vyhrát. Ztrácet čtyři kola před koncem na postupové místo tři body je složité, ale pořád doufám, že budeme do posledního kola v Soluni hrát o postup. Věřím, že nám v dalších zápasech třeba fotbalové štěstí půjde naproti."

Jeho svěřence čeká nejtěžší soupeř ve skupině. Fiorentina po bezbrankové remíze na hřišti Paoku porazila přesvědčivě 5:1 Karabach, vede tabulku a kráčí za očekávaným postupem. V posledních týdnech však "Fialky" nemají nikterak oslnivou formu. Čtyři ligová kola nepoznaly chuť vítězství, což momentálně znamená až čtrnáctou příčku. O víkendu remizovaly s Atalantou Bergamo 0:0, stejně jako Liberec na Julisce.

"Je dobře, že jsme odehráli zrovna utkání s Duklou. I když hrajeme proti Fiorentině doma, myslím, že se ten zápas bude odbývat v podobném rytmu. Italové jsou silní na balonu, snaží se hrát po zemi, o průnikové přihrávky a míče za obranu," zakončil Trpišovský, který může počítat s téměř kompletním kádrem. Na marodce zůstává jen kapitán Pokorný.

Předpokládané sestavy:

Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Karafiát, Bartošák - Breite, Sýkora - Bartl, Ševčík, Vůch - Komličenko.

Fiorentina: Tatarusanu - Tomovič, Rodríguez, Astori - Salcedo, Sánchez, Valero, Badelj, Olivera - Babacar, Kalinič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články