Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta začne ligu v Hradci, derby se Slavií bude v 9. kole

Praha - Na úvod nového ročníku první fotbalové ligy se mistrovská Sparta Praha představí na půdě královéhradeckého nováčka a se stejným soupeřem se utká v závěrečném 30. kole. Derby se Slavií Praha se bude hrát v devátém kole v Edenu, odveta na Letné v 23. kole. Vyplynulo to z losu nejvyšší domácí soutěže, který byl zveřejněn na dnešním ligovém shromáždění.

Hracím dnem 1. kola Gambrinus ligy je sobota 17. července, pro letošek se bude končit 16. kolem 13. listopadu. Start domácí sezony ale obstará už 8. července premiérový český Superpohár, v němž se střetnou Sparta a Plzeň jakožto vítěz Ondrášovka cupu.

Losování se uskutečnilo v rámci tradičního slavnostního zasedání před novou sezonou, na kterém byl oficiálně vyhodnocen minulý ročník. Trofeje získali i vicemistr z Jablonce a třetí Ostrava, pohár za vítězství v druhé lize si odvezl Hradec Králové. Vyhlášeni byli také šampioni dorosteneckých soutěží - ve starší kategorii dominovala podruhé za sebou Sparta, v kategorii mladších hráčů Sigma Olomouc.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová liga je rozlosována


Losování se již poněkolikáté uskutečnilo podle takzvaných Frončekových tabulek, které dokážou zohlednit, aby si domácími zápasy nekonkurovala mužstva z jednotlivých regionů, ale třeba také nevhodné klimatické podmínky na začátku jarní sezony. Jarní pořadí zápasů tak proto nijak nekopíruje podzimní los a Sparta například ligu zakončí znovu s východočeským nováčkem. Druhý nováček z Ústí nad Labem začíná doma proti Mladé Boleslavi, což v tomto případě bude na teplických Stínadlech. Tam totiž bude v nastávajícím ročníku ústecký klub hrát domácí zápasy.

Jasno už mají kluby o termínech zápasů, které v příští sezoně bude z první ligy vysílat Česká televize. "V sobotu i v pondělí se bude hrát od 18:00 a v jednání jsou stále i další dva přenosy na komerčních stanicích. Ty se budou hrát v pátek od 18:00 a v neděli od 17:00," řekl šéf sportovního úseku svazu Ivo Lubas.

Šéfem fotbalové ligy za zmizelého Kříže bude Svoboda ze Sparty

Dočasným šéfem pro první a druhou fotbalovou ligu za zmizelého Miroslava Kříže bude funkcionář Sparty a předseda Pražského fotbalového svazu Dušan Svoboda. Kříž nevykonává funkci od 22. května, kdy za záhadných okolností zmizel. Náplň činnosti třetího místopředsedy ČMFS si mohou rozdělit další místopředsedové Jindřich Rajchl a Dalibor Kučera. K pozici třetího místopředsedy však současně náleží funkce předsedy ligového shromáždění a bez něj by bylo těžké řešit některé věci. Svoboda bude proto Kříže zastupovat do té doby, než se funkcionář na svůj post vrátí, případně do únorové valné hromady.

Ligové shromáždění chce větší rozehranost juniorů

Jednalo se také například o tom, že od sezony 2011/12 možná vznikne samostatná soutěž určená pro juniorské celky klubů obou profesionálních soutěží a také možnosti vytvoření farem, tedy spolupracujících klubů z nižších soutěží. "Obě změny by měly sloužit k rozehrání hráčů. V případě samostatné soutěže juniorek mladým hráčům do 21 let, v případě starších hráčů po zranění by bylo možné vyřešit rozehrání jejich střídavými starty ve farmářských klubech," vysvětlil záměr Svoboda, podle kterého by šlo o úplnou fotbalovou novinku, protože projekt farem nemá zřejmě žádná jiná země v rámci UEFA.

Ztrátu mladých talentů by zase mohlo omezit opatření o střídavém startu. Fotbalisté do 17 let by mohli startovat ve vyšší soutěži i na kratší období. Bude tak možné odstranit případy, že mladý hráč odešel na dlouhodobé hostování, z kterého se po čase chtěl předčasně vrátit, ale tu možnost podle přestupního řádu neměl.

Novinkou platnou od konce nadcházejícího ročníku bude, že se nebudou převádět disciplinární tresty za čtvrtou, osmou či dvanáctou žlutou kartu do nové sezony. "Kluby si odsouhlasily, že se v tomto případě bude platit pouze pokuta, na jejíž výši se domluví později. Opatření vstoupí v platnost počátkem sezony 2011/12," uvedl Lubas.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články