Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta vyrazí do Poznaně s těsným náskokem

Praha - Fotbalisté pražské Sparty vyrazí k odvetě 3. předkola Ligy mistrů do Poznaně s těsným jednobrankovým náskokem. V prvním duelu dnes čeští mistři zvítězili 1:0, když jejich nápor v závěru korunoval brankou v 76. minutě obránce Erich Brabec. Odveta je na programu příští středu na polské půdě. Postupující celek bude dělit už jen jeden dvojzápas od základní skupiny Ligy mistrů, kde Sparta startovala naposledy před pěti lety. Polští fanoušci vyprovokovali domácí příznivce k hlasitému povzbuzování, a tak utkání mělo od první minuty skvělou atmosféru. Očekával se domácí nápor, ale místo toho se hnali do ofenzivy více hráči Poznaně a měli i první šance, při nichž vynikl gólman Blažek. Nejprve zlikvidoval na brankové čáře hlavičku Arboledy a vzápětí tvrdý přízemní pokus Drygase.

Sparťané se rozjížděli jen pozvolna, jako by na nich ležely nepříliš povedené úvodní ligové zápasy v Hradci Králové a se Slováckem. Bek Kladrubský se jako první pokusil technickou střelou vylekat brankáře Kotorowského, ale mířil mimo. Po dvaceti minutách začali být domácí nebezpečnější, v záloze zavelel k ofenzivě hbitý Sionko a strhával k většímu pohybu i spoluhráče.

Sledujte záznam utkání AC Sparta Praha - Lech Poznaň

Domácí předvedli v krátkém čase několik vydařených rychlých kombinací, kterým však chyběla přesnější finální přihrávka, případně lepší koncovka. Platilo to o Kadlecově pokusu z dvaceti metrů i jeho další akci, když jen těsně nestačil tečovat střílený centr z pravé strany. Mladý útočník tak nezažil gólovou radost jako v sobotním ligovém utkání se Slováckem, kdy v nastaveném čase rozhodl o těsné výhře Letenských.

Otevřený způsob boje praktikovala Poznaň i po pauze. Domácí museli co chvíli hasit požár před Blažkem a podobně to vypadalo i na druhé straně, kde zlobili Kadlec se Sionkem. Spartě přesto chyběla kvalita v útočné fázi, především střední záložník Matějovský byl prakticky mimo hru a Sparta postrádala přesnost i moment překvapení.

Šestinásobní polští šampioni, jejichž obranu dirigoval bezchybný Kolumbijec Arboleda, lehce odvraceli výpady domácích, až dvacet minut před koncem je postrašila střela Wilfrieda zpoza pokutového území. Mnohem víc hostům zatrnulo v 72. minutě: Sparťané poprvé zahráli dobře standardní situaci a slovenský reprezentant Kucka po rohu orazítkoval tyč. Pár okamžiků po něm vypálil nad Wilfried.


Sparťané s obléháním branky uspěli až do třetice. Úspěch slavili díky důrazu v pokutovém území, Sionkův pokus se odrazil od valu bránících hráčů před stopera Brabce a ten zblízka levačkou zatočil míč ke vzdálenější tyči. A v pravý čas mohl bývalý kapitán Slavie oslavit svůj první gól ve sparťanském dresu po zimním příchodu z Turecka.



Náskok rozjeté Sparty mohl zdvojnásobit Matějovský, který svůj trestný kop deset minut před koncem vystřelil nad břevno. Další rychlou akci zakončil tvrdým pokusem Wilfried a dorážející Sionko. Domácí závěr jasně ovládli a soupeři naopak viditelně docházely síly. Kdyby v úplném finiši dravý Sionko zakončil přesněji svůj rychlý výpad, mohli jet Pražané do Polska v ještě lepší náladě. I tak není jejich výchozí situace špatná.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články