Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sparta vyhrála v Liberci 3:1 a opět vede ligu

Praha - Fotbalisté Sparty zvítězili v přímém souboji o první místo v lize na hřišti Liberce 3:1 a po týdnu se vrátili do čela tabulky. Letenští oplatili soupeři podzimní porážku 0:3, po dvou zápasech opět naplno bodovali a šest kol před koncem soutěže mají na svého soupeře jednobodový náskok. V dresu Pražanů se dvěma góly blýskl záložník Ladislav Krejčí. Příbram potvrdila minulou výhru na Spartě a doma porazila Jablonec 4:3. Za hosty se dvakrát prosadil David Lafata, který 23. gólem v sezóně stanovil nový rekord české ligy.

Sparta hned v samém úvodu ukázala, jak moc chce zlomit sérii jarních neúspěchů. Letenští vytáhli poměrně vysoko napadání a dobrou čtvrthodinu nepouštěli Liberec k jeho typické kombinační hře. Slovan se nastartoval akcí z osmnácté minuty. Rabušic přešel přes Přikryla, Holek následný centr tečoval tak nešťastně, že míč propadl až na malé vápno a Pražany proti Rilkemu zachránil až Vaclík. Hlavička Gebre Selassieho z dvacáté minuty mířila vedle a sparťané ustáli i únik Rabušice, jemuž v rohu šestnáctky odvážně padl pod nohy Vaclík.

Když už se zdálo, že se Slovan nadechuje k náporu, udeřila náhle Sparta. Hušbauer ve 32. minutě na vlastní polovině rychle rozehrál přímý kop a vytvořil tím klíčové přečíslení. Krejčího centr pak Fleišman odvrátil jen k Hušbauerovi a ten přízemní střelou k tyči otevřel skóre. Zkraje druhé půle mohla Sparta náskok dvakrát pojistit. Nejprve ve 47. minutě po chybě v liberecké rozehrávce postupoval sám na Bičíka Kweuke, ale stoprocentní šancí pohrdl podobně jako možnostmi před týdnem proti Příbrami. Pak jen těsně minul tyč Pamič.

Liberec se snažil o vyrovnání, ale hosté v dalších minutách drželi druhou nejlepší ofenzivu ligy na uzdě a v 73. minutě pojistili své vedení. Bičík proti přesně zahranému přímému kopu v podání Krejčího neměl šanci. Slovan se nevzdal a hned za dvě minuty snížil hlavičkou střídající Šural. Jenže jakékoliv drama před vyprodaným stadionem odmítl deset minut před koncem Krejčí, který po chybě v liberecké rozehrávce sám před Bičíkem chladnokrevně zavěsil.

Sparťanský trenér Martin Hašek si pochvaloval, že jeho tým po dlouhé době odehrál zápas bez větších zaváhání a s plnou koncentrací. "Semkli jsme se, mužstvo projevilo velkou vůli. Teď je třeba, abychom takhle dobře odehráli i další zápasy, pokud chceme uspět v lize i poháru. Ale až s odstupem se ukáže, jestli byl zápas v Liberci klíčovým okamžikem sezony. Každopádně jsme šťastní, jak jsme zápas zvládli," řekl Hašek. Slova chvály měl i pro devatenáctiletého záložníka Krejčího, autora dvou sparťanských branek. "Je to obrovský talent, ne náhodou nám už rozhodl několik zápasů. Je to prostě reálný obraz jeho výkonnosti," řekl Hašek.

Slovan Liberec - Sparta Praha 1:3 (0:1)

Branky: 75. Šural - 73. a 80. Krejčí, 32. Hušbauer. Rozhodčí: Příhoda - Jiřík, Pospíšil. ŽK: Rilke, Nezmar, Fleišman, Gebre Selassie - E. Brabec, Sionko. Diváci: 10 000.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Nezmar, Fleišman (90. Hadaščok) - Rilke (54. Šural), Bosančič, Vácha, Breznaník (85. Musiol) - Štajner - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Sparta: Vaclík - Přikryl, E. Brabec, Jarošík, Pamič - Holek - Sionko (83. Kerič), Hušbauer, Matějovský, Krejčí (90. Juhar) - Kweuke. Trenér: Hašek.

Je nám líto, video expirovalo.
FC Slovan Liberec - AC Sparta Praha

Lafata má střelecký rekord, Jablonec ale přestřelku prohrál

Oba celky se u Litavky prezentovaly velmi pohledným fotbalem s mnoha kombinačními akcemi na jeden dotek. Už v 5. minutě napřáhl z dálky Kopic a jeho táhlou střelu musel robinzonádou vyrážet domácí brankář Hruška. O dvě minuty později ale udeřilo na druhé straně. Příbram zakombinovala, Pleško našel centrem hlavu Mareše, který mířil jen do tyče, ale u odraženého míče byl první Krbeček a dorážkou otevřel skóre. Jenže z vedení se Příbram dlouho neradovala. Krátce nato si prodloužený centr z pravé strany zpracoval Kopic do protipohybu obránce a střelou k tyči srovnal.

Šance nadále střídala šanci. Jablonecký Vošahlík zcela sám na malém vápně hlavičkoval mimo a zahájil tak trápení Severočechů se zakončením. Po něm totiž v podobné pozici netrefil hlavou branku dvakrát ani nejlepší ligový střelec Lafata a Jablonec nevyužil ani dva velmi nadějné brejky. To už ale vedla znovu Příbram. Ve 20. minutě jí totiž parádně vyšel signál při rohovém kopu. Po rozehrávce nakrátko poslal Tomáš Pilík střílený centr na zadní tyč, kde stál osamocený Šlapák a neměl problém potvrdit svou střeleckou formu.

Radost fotbalistů Příbrami
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Příbrami vyšel skvěle i vstup do druhé půle. Jablonec zapomněl na levé straně na Pleška, ke kterému se dostal míč a nejzkušenější příbramský hráč zařídil dvoubrankové vedení. Jenže Jablonec se nevzdal. Ve vápně netakticky fauloval střídající stoper Andrejevič a rozhodčí Kovařík nařídil pokutový kop. K němu si stoupl Lafata a potvrdil roli krále kanonýrů. Hned vzápětí mohla Příbram znovu udeřit, tentokráte ale Pleška gólman Špit vychytal. V 61. minutě však kapituloval počtvrté. Příbram zaútočila ve větším počtu hráčů, míč se dostal až k Tomáši Pilíkovi a ten přízemní střelou propálil Špita.

Jablonec už stihl jen snížit, když se znovu prosadil Lafata a překonal tak 23. gólem sezony rekord, který dosud drželi Radek Drulák a Vratislav Lokvenc. Závěr utkání byl ve znamení červených karet domácího Pleška a jabloneckého Nováka. Přesto si Jablonec vytvořil šanci na vyrovnání, v ní ale Eliáše vychytal Hruška.

1. FK Příbram - Baumit Jablonec 4:3 (2:1)

Branky: 7. Krbeček, 20. Šlapák, 46. Pleško, 61. T. Pilík - 53. z pen. a 72. Lafata, 9. Kopic. Rozhodčí: Kovařík - Kordula, Nádvorník. ŽK: Mišůn, Divíšek - Pavlík. ČK: 84. Pleško - 88. Novák. Diváci: 2 168.

Příbram: Hruška - Štochl, Hejda (46. Andrejevič), Mišůn, Divíšek - Mareš (79. P. Pilík), Koukal, T. Pilík, Pleško - Šlapák (90. Papšys), Krbeček. Trenér: Vavruška.

Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Novák - Vošahlík (83. Jablonský), Jarolím (55. Piták), Loučka, Vaněk, Kopic (55. Třešňák) - Lafata. Trenér: Komňacký.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články