Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sparta vyhrála v Jablonci a osamostatnila se na čele

Jablonec – V přímém souboji o první místo se střetli Jablonec se Spartou. Domácí Severočeši se sice po většinu zápasu zdáli být lepším týmem, ale tři body si nakonec odvážejí Sparťané. Jablonec prohrával od 33. minuty, kdy se po standardní situaci prosadil Jarošík. Jablonečtí v závěru dostali Spartu pod tlak a pět minut před koncem se dočkali vyrovnání. Jenže v 90. minutě se z brejku prosadil Sparťan Přikryl. Sparta se tak osamostatnila na čele a na trojici pronásledovatelů má tříbodový náskok.

Brankář Sparty Tomáš Vaclík
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Poslední vzájemný souboj na severu Čech skončil sparťanským vítězstvím 4:2, tentokrát to na podobnou přestřelku od začátku nevypadalo. Oba do té doby zápasu neporažené celky nechtěly udělat chybu, a téměř vyprodaná jablonecká Střelnice tak dlouhé minuty vyhlížela výraznou šanci.

Jablonec častěji držel míč, stejně jako soupeř ale často kazil přihrávky. Hosté dlouho čekali na svou šanci, první náznak přišel po půlhodině. Nejprve pálil v lehkém záklonu nad branku Kadeřábek, pak protáhl Valeše Albánec Balaj, který nastoupil v útočné dvojici spolu s Kweukem.

Beneš Jablonec nespasil

Ve 33. minutě už Sparta slavila vedení díky povedené standardní situaci. Po Matějovského centru z přímého kopu zapomněli domácí zadáci na stopera Jarošíka a ten z voleje protlačil míč do sítě, byť si jablonecký gólman na míč u tyče ještě na balón sáhl. Jablonec dostal dobrou možnost srovnat stav v 50. minutě, nejlepší střelec minulé sezony Lafata ale z nadějné pozice těsně za vápnem umístil přímý kop půl metru nad brankovou konstrukci. Spartě svědčilo, když Jablonec ve snaze vyrovnat otevřel hru. Přikryl si zpracoval dlouhý míč přes volný střed hřiště, posadil na zem obránce, ale Valeš nepříliš razantní střelu kryl.

Jabloneckou hru po hodině výrazně oživil střídající Čížek. Minutu po příchodu na trávník se hnal ze strany na branku, hosté ale jeho průnik dokázali srazit na roh. V 70. minutě už Čížek sparťanského brankáře zaměstnal, Vaclík jeho štiplavou ránu jen vyboxoval před sebe. Jablonec v závěru hosty zatlačil, nepouštěl je na svou polovinu a nakonec se dočkal vyrovnání, když Vaclíka prostřelil Beneš.

Pak se ale domácí hnali příliš bláznivě za vítězným gólem, otevřeli hru a nečekaně udeřilo na opačné straně. Přikryl se po Kweukeho přiťuknutí uvolnil v pokutovém území a vystřeli přesně k protější tyči. Prvním gólem v této ligové sezoně tak zvrátil vývoj utkání zpět na sparťanskou stranu a uťal jablonecké naděje.

Vítězslav Lavička, trenér Sparty: "V prvním poločase byla z naší strany vidět aktivita. Podařilo se nám dát gól ze standardní situace, což nám dodalo větší sebevědomí do dalšího průběhu. Druhý poločas domácí vystupňovali tlak, dobře vystřídali. Zákonitě jsme inkasovali vyrovnávací branku. Pokud dáte gól při tomhle průběhu v poslední minutě, svědčí to i o dobrém charakteru hráčů, že to nezabalili."

Václava Kotal, trenér Jablonce: "Od začátku bylo vidět, že obě mužstva nechtějí udělat chybu. My jsme bohužel nezvládli standardku Sparty a umožnili jí dostat se do rozpoložení, které potřebovala. Ve druhém poločase jsme museli jít do většího rizika, bohužel jsme vyrovnali pozdě na to, abychom to mohli zlomit. A naopak tak brzo, že jsme ještě dostali gól."

Baumit Jablonec - Sparta Praha 1:2 (0:1)Branky: 86. Beneš - 33. Jarošík, 90. Přikryl. Rozhodčí: L. Kovařík - Nádvorník, Pospíšil. ŽK: Lafata - Matějovský, Pamič, Vaclík. Diváci: 5 958.

Jablonec: Valeš - Eliáš, Beneš, Novák, Jablonský - Loučka (75. Třešňák) - Zoubele (63. Kovařík), Piták (58. Čížek), Vaněk, Kopic - Lafata. Trenér: Kotal.

Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek (90. Zápotočný), Pavelka, Matějovský (61. Hušbauer), Přikryl - Balaj (67. Kadlec), Kweuke. Trenér: Lavička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články