Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sparta vyhrála na jaře i počtvrté, liberecký Kozák v závěru neproměnil penaltu

O prvním ligovém vítězství Sparty na hřišti Liberce po šesti zápasech rozhodl v 56. minutě hlavičkou Costa Nhamoinesu. V 81. minutě mohl z penalty vyrovnat Libor Kozák, ale brankáře Florina Nitu nepřekonal. Letenští vyhráli i čtvrté jarní kolo a na třetím místě tabulky odskočili čtvrté Ostravě na šest bodů. Liberec je sedmý.

Utkání Liberec - Sparta
zdroj: ČTK autor: Vít Černý

Do sparťanské sestavy se místo potrestaného Štetiny vrátil stoper Plechatý a poprvé na jaře hrál od začátku nejlepší letenský střelec zimní přípravy útočník Drchal. Za Liberec poprvé po návratu ze Slavie nastoupil záložník Sýkora.

Slovan začal aktivněji, vysoko napadal a skoro celou první půli byl nebezpečnější. V 11. minutě se domácí dožadovali penalty za údajnou Costovu ruku ve vápně, sudí Franěk však po konzultaci s videorozhodčím pokutový kop nenařídil.

V 21. minutě mířil Potočný na zadní tyči jen do boční sítě a chvíli nato sparťanský brankář Nita vyškrábl povedenou střelu bývalého letenského hráče Karafiáta z přímého kopu.

Pět minut před přestávkou musel ze hřiště kvůli zranění domácí stoper Kačaraba a v den svých 24. narozenin se dostal na trávník Koscelník.

Po pauze Sparta znatelně přidala a v 56. minutě otevřela skóre. Na Dočkalův centr z přímého kopu si naskočil Costa a hlavičkou s pomocí tyče překonal Nguyena. Zimbabwský obránce se v lize trefil po třech letech.

"Byla to nacvičená akce z tréninku. Čekání na gól bylo dlouhé. Mám radost, že máme tři body. A že dám gól, to je plus. Nejsem hráč, který by dával góly furt," řekl Costa.

"Určitě se to dalo ubránit, standardky jsou vždy bránitelné. Já se míče také dotkl. Nějak to mezi námi prošlo a skončilo to až v síti. Gól ze standardky mě osobně štve ještě víc než neproměněná penalta," řekl Kozák.

V 69. minutě se domácí opět dožadovali penalty, ale videorozhodčí hru rukou neodhalil. Pokutového kopu se Liberec dočkal až deset minut před koncem poté, co Franěk po zhlédnutí videa odpískal držení Kozáka hostujícím Zahustelem.

Sám faulovaný ale střelou k tyči trefil brankáře Nitu a nenavázal na dvě branky z předchozích dvou jarních domácích zápasů po zimním příchodu do Liberce. V další šanci pak Kozáka zastavil ofsajd.

"Na penaltu jsem si věřil. Byl jsem faulovaný a chtěl jsem to celé dokončit. Měl jsem chuť dát gól, vůbec bych nic nevracel zpátky. Penalta je vždy špatně kopnutá, když není gól. Takže určitě jsem to měl řešit lépe. Měl jsem to kopnout na druhou stranu," řekl Kozák.

Slovan Liberec - Sparta Praha 0:1 (0:0)

Branka: 56. Costa. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Vitner - Královec (video). ŽK: Kozák, Potočný - Sáček, Costa, Zahustel. Diváci: 9546.

Liberec: Nguyen - Mikula, Kačaraba (40. Koscelník), Karafiát, Hybš - Potočný, Breite (70. Musa), Oscar, Pešek - Sýkora (60. Nešický) - Kozák. Trenér: Hornyák.

Sparta: Nita - Zahustel, Plechatý, Costa, Hanousek - Sáček, Frýdek - Hložek, Dočkal (90. Hašek), Karlsson (64. Čivič) - Drchal (71. Tetteh). Trenér: Ščasný.

Zsolt Hornyák (trenér Liberce): "Ztratili jsme všechny body po velmi kvalitním výkonu hlavně v prvním poločase. První poločas byl rozdílový v náš prospěch, donutili jsme je bránit, odkopávat míče. Dlouho jsem neviděl hrát Spartu tak defenzivně a v některých chvilkách až zoufale. Na konci jsme dokonce viděli tahání času a zdržování. O to víc mě mrzí, že jsme neproměnili pokutový kop, který jsem už možná ani nečekal, že by mohl být. Kozák hrál velmi dobrý zápas a věřil si. Na penaltu byl určený on a Roman Potočný. Suverénně si to vzal. Buď ji dáš, nebo kopneš zle. Gólman to vystihl. Ale nejvíc mě mrzí, že jsme inkasovali po naší chybě, to nás stálo výsledek. Měli jsme špatnou rozehrávku a ze standardky jsme vzápětí inkasovali. Před zápasem jsme si říkali, že těžký zápas bude rozhodovat možná jeden moment, jedna standardní situace. A tím nás i soupeř potrestal. Držení míče bylo v náš prospěch, soupeře jsme absolutně do ničeho nepustili. Co se týče herní stránky, jsem maximálně spokojený. Sparta nepodala ideální výkon. Výsledek je dost krutý, štěstí nehrálo pro nás. V těžkých zápasech rozhodují detaily a my jsme se dopustili jedné chybičky."

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Pokud spočítám střely na branku od obou mužstev, musím říct, že je to šťastné vítězství. Nicméně i taková se někdy narodí a počítají. Tohle vítězství se nerodilo lehce, protože hlavně v první půli jsme se nedokázali vyrovnat s obrovským nasazením, agresivitou a napadáním Liberce. Přesně to, na co jsme se chystali, jsme nezvládali. Přispěly k tomu trochu dva faktory - že jsme tady sedm let nevyhráli a složité hřiště. Jediné plus snad bylo, že jsme první poločas přežili. Ve druhé půli jsme se více vyrovnali v agresivitě a nasazení. Přišly dva důležité momenty. Standardní situace fantasticky rozehraná a branka a na druhé straně chycená penalta. To byl naprosto klíčový moment zápasu. Takhle bych si představoval výkony brankářů. Když chcete hrát nahoře, brankář vám v té sezoně nějaký počet bodů musí přinést. Dá se říct, že on ty body dnes zachránil. Spokojenost s tím, že jsme po sedmi letech tady vyhráli, že mužstvo pokračuje v nějaké sérii, že jsme navázali na první tři kola. Na druhou stranu jsme si dobře vědomi, že máme na čem pracovat. Vůbec se nedívám, kde je Plzeň a Slavia. Mezi nimi se oprávněně odehrává souboj, my jsme podzim nezvládli. Chceme si hlídat třetí místo, je důležité, že soupeři, kteří jsou s námi v boji o třetí místo, ztratili. A chceme pokud možno vyhrát pohár, prostě jakoukoliv cestou do Evropy."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články