Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Sparta veze z Mariboru výhru 2:0 a postup má na dosah

Maribor (Slovinsko) - Fotbalisté Sparty zvítězili v prvním utkání 4. předkola Evropské ligy na půdě Mariboru 2:0 a před domácí odvetou mají velmi nadějnou pozici. O výhru se dnes zasloužil brankami ve 29. a 87. minutě Bony Wilfried a také výborný výkon v defenzivě včetně náhradního gólmana Kozáčika. Odveta se hraje ve čtvrtek 27. srpna na Letné. Sparta nastoupila nezvykle v bílých dresech bez loga svého hlavního sponzora Fortuny na prsou. Důvodem je slovinský zákon, na jehož základě nemůže mít žádná sázková společnost reklamu na stadionech. Ještě před výkopem hosté poděkovali vhozením podepsaných čepic svým fanouškům, kterých se do Slovinska sjelo na 350 a vytvořili Pražanům v domácím žhavém kotli skvělou podporu. Další informace najdete také na fotbalživě.cz.

Sparta začala, jak se na hostující tým očekává. Zatažena v bloku na středu hřiště vyčkávala na rychlé brejky, které jí ale dlouho nevycházely. V taktickém boji měli přece jen trochu navrch díky aktivitě domácí, kteří se snažili o střely zpoza šestnáctky, ale vesměs nepřesně. 

Klíčová pro vývoj utkání byla 29. minuta, v níž se nejprve mohl radovat Maribor. Po chybě před šestnáctkou využil volnějšího prostoru a Tavaresova dělovka nadělala Kozáčikovi hodně práce. Jenže následoval bleskurychlý brejk a zákon moderního fotbalu v podobě branky na druhé straně. Wilfried po dlouhém pasu ze středu hřiště obešel stopery, probil se i přes brankáře Raniloviče a do opuštěné branky skóroval.


To byla voda na sparťanský mlýn. Wilfried rázem ožil a zcela naplňoval slova o největší sparťanské hrozbě, o níž mluvil trenér domácích Milanič. Maribor ještě před půlí přidal na obrátkách a především rána Pavloviče z trestného kopu neskončila gólem jen díky zákroku Kozáčika. Dělovka Tavarese mířila jako řada dalších domácích pokusů daleko mimo. 

Maribor s přibývajícími minutami ztrácel přesnost, i když aktivita a nadšení mu nechyběly. Brzy znervózněli jeho fanoušci a v 51. minutě se po opakované snaze projít přes sparťanskou defenzivu ozval první hromový pískot nespokojených diváků. Sparta dál spoléhala na kompaktní defenzivu, ale málo využívala agilního Wilfrieda, který vyhrával všechny hlavičkové souboje. V 55. minutě měli hosté další šanci - Kadlec se probil do šestnáctky, přešel dva hráče, ale jeho koncovka už nebyla tak přesná. 

Maribor podporován hlučným kotlem sice dál hnal "fialky" do zteče, ale v závěru zápasu už domácím zjevně ubývalo sil. Sparta naopak několika střídáními ožila a tři minuty před koncem další individuální akce Wilfrieda znamenala zpečetění výhry a velkou naději pro odvetu. Český vicemistr je již jednou nohou v Evropské lize.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články