Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta v prvním čtvrtfinále remizovala v Boleslavi

Mladá Boleslav - Remízou 1:1 vstoupili do čtvrtfinále Poháru České pošty fotbalisté Mladé Boleslavi a Sparty. Obhájce loňského vítězství z Boleslavi šel do vedení v 17. minutě po trefě Janíčka, hosté srovnali za čtyři minuty zásluhou Přikryla. Boleslav musí v odvětě alespoň jednou skórovat, pokud chce pomýšlet na postup mezi nejlepší čtyři týmy soutěže. Fotbalisté Českých Budějovic remizovali s Jabloncem bez branek. Více šancí mělo domácí Dynamo, Řezníček trefil v druhé půli tyč hostující branky. Olomouce zvítězila nad Ostravou doma 2:1. Sigma vedla po gólech Tomečka a Jirouše z penalty, za hosty však snížil Fantiš a dal tak Baníku naději do odvety. Fotbalisté Liberce remizovali v Teplicích 1:1 a do odvety čtvrtfinále domácího poháru si zajistili solidní výchozí pozici.

Utkání FK Mladá Boleslav - AC Sparta Praha
zdroj: ČTK

Mladá Boleslav si po osmifinálovém vyřazení mistrovské Plzně rázně vyšlápla i na Spartu. Boleslav jako by dál žila z říjnových vzpomínek, kdy na Letné vyhrála o tři branky: už ve třetí minutě nebezpečně hlavičkoval Štohanzl, brankář Vaclík pak dobře vyběhl proti Zahustelovi a krátký byl až na Janíčkovu ránu v 17. minutě. Vaclík tak po dvou vychytaných čistých kontech poprvé v mistrovském utkání za Spartu inkasoval.

Spartě mohlo být mnohem hůř: domácí se totiž hodně zlobili chvíli po první vstřelené brance, že sudí nevyloučil stopera Jakuba Brabce za stažení unikajícího Mareše a místo toho nechal pokračovat hru. Pražany vrátil do hry zkrat domácího brankáře Šedy: v lize pouze náhradník jedničky Millera neudržel lehkou střelu a dorážející Přikryl, který se v lize prosadil i v minulých zápasech se Žižkovem a Ostravou, vyrovnal.

Je nám líto, video expirovalo.
FK Mladá Boleslav - AC Sparta Praha

Hosté viditelně toužili po tom, aby si popáté za sebou odvezli výhru. Když Vaclík na začátku druhé půle skvěle zakročil proti pokusu Kúdely, mohl ligového lídra poslat do vedení Krejčí, který křížnou střelou těsně minul. Atraktivní duel s hektickými momenty před oběma brankami nakonec vítěze neměl. Boleslav v pohárové soutěži neprohrála už pojedenácté za sebou, ale remíza ji příliš těšit nemohla.

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 1:1 (1:1) Branky: 17. Janíček - 21. Přikryl. Rozhodčí: Bílek - Ubias, Pilný. ŽK: Janíček, Brunclík, Dimitrovski - Hušbauer, Grajciar, Matějovský. Diváci: 3786. Boleslav: Šeda - Kysela, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Janíček (71. Brunclík), Kúdela, Štohanzl (65. Fillo) - Zahustel, Kulič, Mareš (61. Chramosta). Trenér: Koubek. Sparta: Vaclík - Vidlička (90. Kadeřábek), Brabec, Jarošík, Pamič - Hušbauer - Přikryl, Grajciar (54. Kweuke), Matějovský, Krejčí - Kerič (81. Sionko). Trenér: Hašek.

Oba týmy se potkaly necelé tři týdny po ligové remíze 1:1 a také pohárový souboj od úvodu směřoval k nerozhodnému výsledku. Jablonec, pro který je domácí pohár po jarním klopýtání v lize poslední reálnou šancí, jak proniknout do příštího ročníku evropských pohárů, působil fotbalověji, ale k velkým šancím se nedostával.

Delače, jenž v domácí brance nahradil jedničku Daňka, tak zaměstnal pouze Jarolímův pokus z 34. minuty. V ospalé první půli nakonec mohli jít do vedení hráči Českých Budějovic, Otepka ale chvíli před pauzou v gólové šanci pouze napálil Špita.



Po návratu z kabin tempo hry vzrostlo. Dvakrát zahrozil hostující kanonýr Lafata, v šestém utkání po sobě proti bývalému klubu ale skórovat nedokázal. Nejlepšího ligového střelce nejprve vychytal Delač a pak mu zhatil radost z gólu ofsajd. 

Baumit měl sice opticky více ze hry, rozhodnout však mohli v závěru Jihočeši. Útočník Řezníček ale všechny své šance promarnil. Nejprve napálil tyč, pak mu sudí trefu kvůli předchozímu Klesově faulu neuznal a jedenáct minut před koncem ho v úniku vychytal Špit.

Dynamo České Budějovice - Baumit Jablonec 0:0 Rozhodčí: K. Hrubeš - Mencl, T. Kovařík. ŽK: Řepka, Javorek, Lengyel, Otepka - Lafata, Loučka, Piták. Diváci: 743. Č. Budějovice: Delač - Riegel, Řepka, Lengyel, Novák - Klesa, Otepka, Rýdel, Javorek, Sandro - Řezníček. Trenér: Cipro. Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, J. Kovařík - Kopic (63. Vošahlík), Loučka, Piták, Jarolím (88. Vaněk), Třešňák (72. Haurdič) - Lafata. Trenér: Komňacký.

První zajímavá situace ihned skončila brankou. Hála z Olomouce našel centrem přesně hlavu Tomečka a ten se štěstím překonal brankáře Krbečka. Záložník mohl skórovat i ve 29. minutě, když si pohrál se Zawadou a jen těsně minul branku hostí.

Druhý poločas začal pokutovým kopem. Rozhodčí Adámik posoudil hodně přísně souboj Velnera s Podaným a odpískal penaltu. Tu proměnil s přehledem Jirouš a Sigma vedla 2:0. V 57. minutě vyzkoušel Krbečkovu pozornost Rossi. Pálil tvrdě, ale přímo do náruče hostujícího brankáře.

Utkání SK Sigma Olomouc - FC Baník Ostrava
zdroj: ČTk

Přišel však nenadálý úder z druhé strany. Po pravém křídle utekl střídající Poliaček a Fantiš hlavou snížil na 2:1. V 72. minutě mohl odpovědět domácí Jirouš, ale průnik z úhlu mu včas překazil Krbeček. A tak mohla Ostrava dokonce srovnat, ale rána Fantiše o centimetry minula olomouckou tyčku.

Sigma Olomouc - Baník Ostrava 2:1 (1:0) Branky: 21. Tomeček, 52. Jirouš z pen. - 64. Fantiš. Rozhodčí: Adámek - Blažej, Zeman. ŽK: Velner (Ostrava). Diváci: 3811. Olomouc: Zlámal - Hála, Dreksa, Škerle, Janotka - Tomeček (63. Varadi), Nepožitek, Heinz (75. Ordoš), Rossi, Podaný - Jirouš (81. Navrátil). Trenér: Uličný. Ostrav: Krbeček - Zawada, Frydrych, Vomáčka, Velner - Greguš, Vašenda, Limanovský (63. Poliaček) - Šenkeřík (71. Magera), Kraut (82. Vrťo), Fantiš. Trenér: Malura.

Liberec hrál v úvodu hodně nápaditý fotbal a za dalších sedm minut to ukázal Štajner - chytrostí si udělal místo uprostřed hřiště a pak poslal kolmicí do sóla rozběhnutého Hadaščoka, jenže vybíhající brankář Grigar ho vychytal.

Teplice pak postupně převzaly iniciativu, ale opravdu nebezpečné začaly být až v samém závěru poločasu. Dolejšův centr po rychlé kombinaci si nejdřív srazil těsně vedle branky Nezmar a po následním rohu se domácí už dokonce radovali, jenže naplano. Mezi brankovou čarou a dorážejícím Vondráškem totiž byl jen jeden bránící hráč, a tak pomezní rozhodčí odmával ofsajd.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáže z úvodních čtvrtfinále pohárových zápasů

Zajímavý fotbal od branky k brance se hrál i dál. Hned po pauze hlavičkoval po rohu těsně nad teplický Vondrášek, za deset minut po brejku pálil z vápna jen do Grigara Bosančič. Góly na sebe nechaly čekat až do závěru. V 73. minutě Liberec ještě ustál centr, jenže míč si našel za vápnem úplně volný Jindráček a vrátil ho přesně k tyči.

Dlouho se z vedení ale Teplice neradovaly - Liberec se dostal k přízemnímu centru z levé strany, který do branky tečoval Šural. Gólové čekání Liberce v tu dobu trvalo 880 minut. Teplice se pak sice ještě tlačily dopředu, ale vedení už si podruhé nevysloužily.

Teplice - Slovan Liberec 1:1 (0:0) Branky: 73. Jindráček - 75. Šural. Rozhodčí: Proske - Santarius, Tacina. ŽK: Ježdík - Janů. Diváci: 2013. Teplice: Grigar - Vondrášek, Lukáš, Rosa, Ježdík - Dolejš, Siva, Vachoušek, Čajič, Volek (76. Zoubele) - Jindráček (89. Smejkal). Trenér: Rada. Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Nezmar, Kelič, Breznaník - Rilke, Štajner, Janů, Bosančič - Hadaščok (61. Rabušic), Šural (86. Liška). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články