Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Sparta v Moskvě dvakrát prohrávala, domů si ale veze cennou remízu

Moskva – Prohrávali jednou a rychle dokázali odpověď. Prohrávali podruhé a znovu odpověděli. Fotbalisté Sparty v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů s CSKA Moskva ukázali, že nepříznivý výsledek je jen tak nezlomí a z Ruska si vezou cennou remízu 2:2, díky níž by jim v odvetě k postupu mohl stačit rovněž nerozhodný výsledek. Za Pražany se prosadil Kehinde Fatai a Ladislav Krejčí.

Slavící fotbalisté Sparty
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Mikhail Japaridze

Čtyři góly, spoustu šancí a pohledný fotbal nahoru dolů. Tak vypadal víceméně celý zápas mezi CSKA a Spartou. Začátek přitom spíše nasvědčoval, že na stadionu Chimki bude k vidění opatrná hra s minimem příležitostí. Oba týmy se totiž v úvodu snažily překonávat obrany především dlouhými nakopávanými míči, což však k ničemu nevedlo.

První dramatičtější moment přišel až ve čtrnácté minutě, ale hned znamenal branku. Alan Dzagojev si narazil míč na hranici vápna se Zoranem Tošičem a vřítil se do šestnáctky. Balón si sice špatně zpracoval, přesto se s velkou dávkou štěstí dostal ke střele a zamířil přesně k tyči.

Vedení ruskému celku ale vydrželo pouze několik desítek vteřin a i při Spartě stála štěstěna. Krejčí na hranici vápna sklepl míč pro Costu, jenž se dostal do sestavy na úkor Markuse Steinhöfera. Ten si chtěl narazit s dalším novicem v základní sestavě Fataiem. Míč se ale několikrát odrazil a nakonec skončil u sparťanského útočníka, jenž i díky teči Sergeje Ignaševiče srovnal.

Hra se po gólech hodně otevřela a diváci mohli sledovat atraktivní, rychlý fotbal nahoru dolů. Z něho resultovaly i šance na obou stranách. Tu největší však Sparta naservírovala domácím sama. Nejprve udělal chybu v rozehrávce Matěj Hybš, poté zbytečně ve vápně fauloval Mario Holek a sudí nařídil pokutový kop. Naštěstí pro Pražany Bibrase Natcha vychytal výborným zákrokem David Bičík.

I Pražané ale do poločasu mohli strhnout vedení na svoji stranu. Nejprve se do dobré pozice dostal na vápně Bořek Dočkal, jehož pokus skončil v rukavicích gólmana Igora Akinfejeva, a ruský reprezentant své spoluhráče podržel i při souboji tváří v tvář s Fataiem.

Další branka tak přišla až po změně stran a radovat se v třiapadesáté minutě mohli domácí. Po velké chybě v rozehrávce Lukáše Váchy sice Sparta přežila nájezd Ahmeda Musy a střelu Romana Eremenka, jenže míč se ještě dostal k Tošičovi, který propálil vše, co mu stálo v cestě.

Vácha svoje zaváhání ale o chvíli později napravil. Po rohovém kopu zavezl míč do vápna a přesným centrem našel úplně osamoceného Krejčího, který pro něj netradičně hlavou nedal Akinfejevovi šanci.

S přibývajícím časem si mírnou herní převahu vytvořili domácí, ale gólové příležitosti si ještě dokázaly vytvořit oba týmy. Za Pražany byl blízko brance Holek, jenž v dobré pozici zamířil těsně vedle, za ruský celek se zase v tutovce zjevil Dzagojev, který ale dvakrát promáchl.

Další gól tak nepadl a před odvetou je tak díky dvěma vstřeleným gólům na půdě soupeře v lepší pozici Sparta. K postupu by jí mohl stačit i výsledek 0:0 či 1:1.

CSKA Moskva - Sparta Praha 2:2 (1:1)

Branky: 14. Dzagojev, 53. Tošič - 16. Fatai, 56. L. Krejčí. Rozhodčí: Estrada - Martínez, Martín (všichni Šp.). ŽK: Tošič, Wernbloom, Strandberg - Holek, L. Krejčí, Fatai, Matějovský.

CSKA: Akinfejev - Fernandes, A. Berezuckij, Ignaševič, Nababkin (46. Šennikov) - Tošič (86. Strandberg), Wernbloom, Eremenko, Natcho, Dzagojev (72. Milanov) - Musa. Trenér: Sluckij.

Sparta: Bičík - Mareček, Holek, Hybš - Frýdek, Matějovský, Vácha, Dočkal (90.+1 J. Brabec), Costa - Fatai (56. Konaté), L. Krejčí (84. M. Paixao). Trenér: Ščasný.

Leonid Sluckij (trenér CSKA Moskva): "Neměli jsme štěstí, sice jsme dali rychlý gól, ale nedokázali jsme vedení udržet. Pak jsme zahodili penaltu, a i když jsme se opět dostali do vedení, nevyužili jsme převahu a znovu dovolili soupeři vyrovnat. Měli jsme na výhru, ale bohužel se nám to nepodařilo."

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Na jednu stranu jsem spokojen, protože jsme uhráli celkem slušný výsledek, ale na druhou jsme zase soupeři nabídli šance po zbytečných individuálních chybách. Kdyby si CSKA vypracovalo příležitosti fotbalově, tak s tím člověk nic neudělá, ale my jsme udělali hloupé chyby. Penaltový zákrok jsem neviděl, ale mohli jsme tam míč odkopnout, neudělali jsme to a ten skluz pak vypadal, že šlo o zbytečný zákrok. Co se týče odvety, tak nechci dělat žádné prognózy, protože jednou už jsem zažil, že jsme v předkole vyhráli v Kyjevě a pak doma vypadli na penalty. Takže jestli chceme postoupit, musíme opět podat mimořádný výkon."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články