Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sparta v derby překvapení nepřipustila, Slavia si z Letné odvezla "trojku"

Praha – Fotbalisté Sparty udělali další důležitý krok v cestě za titulem. V ostře sledovaném 281. derby pražských "S" potvrdili roli favorita a Slavii porazili bez větších potíží 3:0. O branky se podělili Lafata, Hušbauer a Dočkal. Letenští si tak upevnili vedení v soutěži, kde mají před druhou Plzní náskok již jedenáct bodů. Viktoria má však zápas k dobru. Slavia zůstává čtrnáctá.

Sparťanský kapitán Lafata slaví gól v síti Slavie
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

Oba celky vstupovaly do zápasu v naprosto odlišné situaci. Zatímco Sparta nastupovala jako jasný lídr a v plné sestavě, slávisté do něj šli v pozici týmu bojujícího o udržení v soutěži a s kádrem zdecimovaným řadou zranění.

A podle toho také vypadal obraz hry. Sparta svého soupeře téměř nepouštěla přes půlící čáru a po většinu času držela míč na svých kopačkách. Jenže zatažená Slavia domácí i přes jejich tlak téměř k ničemu nepouštěla a veškeré útočné snahy končily na obranném valu sešívaných.

Šance si domácí začali vytvářet až po dvacáté minutě. Nejprve z hranice vápna vyzkoušeli svoje štěstí Hušbauer s Váchou a Černý v brance Slavie musel dvakrát zasahovat. O chvíli později se po přesném centru Kadeřábka, který dělal sešívaným velké problémy, zjevil úplně osamocený ve vápně znovu Hušbauer, ale centr levačkou dobře netrefil.

Tlak Sparty vygradoval v devětadvacáté minutě a bylo z toho vedení. Hušbauer posunul na levém křídle míč na Krejčího, jenž krásnou přihrávkou našel před odkrytou brankou osamoceného Lafatu a nejlepší střelec ligy ve skluzu rozradostnil zaplněné letenské ochozy.

Vedoucí tým tabulky vstřelená branka neukolébala a i nadále byl na hřišti lepším. Slavia se však s přibývajícím časem začala alespoň trochu osmělovat. Hosté poprvé vážněji zahrozili deset minut před poločasem, kdy ze standardky vypálil Juhar, jehož skákavý pokus Vaclík neudržel. Míč se dostal k Nitrianskému, ale ten zamířil mimo. V nastaveném čase ještě zahrozil Krejčí, který se úplně osamocený zjevil za obranou. Dokonce si přehodil i Černého, jenže ztratil rychlost a již nestihl vystřelit.

Na průběhu zápasu nic nezměnila ani přestávka a příchod Necida na hřiště. Naopak v dvaapadesáté minutě Letná propukla v radost podruhé. Sparťané rozehráli roh nakrátko, Dočkal našel na vápně přesným pasem Hušbauera a jeho tečovaný pokus skončil v bráně Černého, který šel úplně na druhou stranu.

Dvoubrankové vedení domácí uklidnilo a k atakům se dostala i Slavia. Ty však brzdily časté nepřesnosti. Znovu tak zahrozili Letenští. Hušbauer přesným pasem ve vápně uvolnil Lafatu a tomu ve skórování zabránil pouze včasným výběhem Černý.

Co se nepovedlo nejlepšímu střelci ligy, to napravil nejlepší nahrávač soutěže Dočkal. I tomu přihrál ve vápně přesně Hušbauer a sparťanská "devítka" se tváří v tvář slávistickému brankáři nemýlila.

Domácí si v závěru výsledek pohlídali, a ovládli tak i druhé derby v sezoně.

Sparta Praha - Slavia Praha 3:0 (1:0)

Branky: 29. Lafata, 53. Hušbauer, 77. Dočkal. Rozhodčí: Jílek - Kordula, Kotík. ŽK: Matějovský - Boudjemaa, Čonka. Diváci: 19.089.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Vácha, Matějovský (72. Mareček) - Dočkal, Hušbauer, Krejčí (81. Přikryl) - Lafata (87. Juliš). Trenér: Lavička.

Slavia: Černý - Dostál, Škoda, Gecov, Neves - Hrubý, Zmrhal - Nitrianský (80. Eschemann), Boudjemaa (80. Smejkal), Čonka (46. Necid) - Juhar. Trenér: Pastoor.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Slavia nás trochu zaskočila způsobem hry i rozestavením, kdy vyztužila kraje defenzivními hráči. Museli jsme proto hrát trpělivě, což se nám ze začátku moc nedařilo, ale pak už jsme se do šancí dostávali. Po přestávce Slavia začala hrát víc aktivně, ale druhý gól s nimi dost zacloumal."

Alex Pastoor (trenér Slavie): "Kde začít... Nehráli jsme dost dobře, abychom mohli pomýšlet na výsledek. Ale musíme také uznat, že Sparta hrála opravdu dobře. Od hráčů jsem čekal větší agresivitu, že budou bojovat o přežití. Podle mě tam byl faul na Necida, byla to jasná penalta. Ale rozhodčí to buď neviděl, nebo prostě nepísknul. Naše situace je kritická, ale to platí už dva tři měsíce, možná od začátku sezony. Pokud to hráči nebo někteří lidé v klubu nevidí, tak v něm nemají co dělat."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články