Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sparta udržele odstup v čele, Bohemians zaváhali v Příbrami

Liberec/Olomouc – Fotbalisté Slovanu Liberec si ve 13. kole Gambrinus ligy s chutí zastříleli proti Českým Budějovicím a vyhráli 4:0 díky skvělé produktivitě útočníka Breznaníka. Severočeši vytvořili tlak na vedoucí Spartu, ke které se v tu chvíli přiblížili na tři body. Ve večerním utkání však Sparta svůj náskok znovu dotáhla na šest bodů díky výhře 1:0 v Olomouci gólem Kadlece. Hanáci si za celý zápas přes územní převahu nevypracovali vyloženou příležitost a Sparta vyhrála na hřištích soupeřů podesáté v řadě. Bohemians 1905 si vybrali černý den v obraně a prohráli 0:3 v Příbrami. Na vítězství čekají už čtyři zápasy. Příbram potvrdila, že patří k nejofenzivnějším týmům v lize a skórovala ve dvanáctém z dosavadních třinácti kol. V tabulce se dotáhla o bod právě za Bohemians.

Utkání Olomouc - Sparta
zdroj: ČTK autor: Vladislav Galgonek

Liberec letos hraje lépe venku, ale tentokrát na nejisté výkony z posledních domácích zápasů zapomněl. České Budějovice držely favorita na uzdě jen v úvodu, pak doplatil na hrubé individuální chyby při bránění. První se ve 25. minutě dopustil Brazilec Sandro. Na kraji pokutového území se nechal přetlačit Breznaníkem a slovenský záložník potvrdil, že zažívá skvělé střelecké období. Slovan srazil Jihočechy do kolen ještě do přestávky dalšími dvěma góly a v obou měl znovu prsty Breznaník. Ve 38. minutě zacentroval do vápna, Štajner hlavičkou přiťukl do volného prostoru a nabíhající Gebre Selassie chladnokrevně zakončil k tyči.

O čtyři minuty později poslal Breznaník z levé strany další pas do vápna a gól pro změnu slavil hlavičkující Nezmar. Po hodině hry navíc hostující brankář Křížek vykopl Breznaníkovu střelu, ale v 66. minutě už jen bezmocně koukal, jak si ho obhodil Štajner a do prázdné branky přidal čtvrtou trefu. Liberec tak v posledních čtyřech zápasech nastřílel čtrnáct branek.

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 4:0 (3:0)

Branky: 25. Breznaník, 38. Gebre Selassie, 42. Nezmar, 66. Štajner. Rozhodčí: Adámek - Slavík, J. Paták. ŽK: Petráň (ČB). Diváci: 3988.

Sparťané na Andrově stadionu prodloužili neporanitelnost, která proti Olomoucitrvá už 13 let. Vedoucí tým tabulky měl od prvního hvizdu utkání ve své moci. Sparta byla aktivnější ve středu hřiště, agresivnější v soubojích a především vzadu si hru příliš nekomplikovala. Taktický plán hostů využít váhavější rozehrávku Sigmy i pomalejších stoperů vyšel už ve 13. minutě. Matějovský po zisku míče našel přesným pasem na středu hřiště Kadlece, který obešel stopera Kučeru a obstřelil vybíhajícího gólmana Zlámala. Hanáci se začali tlačit do ofenzivy až po půlhodině, ale výsledkem byly jen dva rohy a především trestný kop ze 43. minuty, který Heinz zatočil těsně vedle branky.

Větší bojovnost byla na výkonu Sigmě znát až po poločase a hned byli domácí více na sparťanské polovině, ale přibylo jen vyhraných osobních soubojů. Olomouc měla stálou územní převahu, jenže její akce končily vesměs třicet metrů od branky. Hosté přestáli i nervózní závěr, v kterém neudržel nervy především Heinz. Nejprve viděl žlutou kartu za kritiku rozhodčího a při střídání Sionka navíc do někdejšího reprezentačního spoluhráče strčil, potrestán však nebyl. Olomouc za celý zápas nevystřelila mezi tyče.

Je nám líto, video expirovalo.
SK Sigma Olomouc - AC Sparta Praha

Sigma Olomouc - Sparta Praha 0:1 (0:1)

Branka: 13. Kadlec. Rozhodčí: Jech - Kordula, Pospíšil. ŽK: Hořava, Heinz - Hušek, Švenger, Sionko. Diváci: 8094.

O výhru Příbrami nad Bohemians 1905 se góly zasloužili Zdeněk Koukal a Daniel Tarczal, kteří dnes shodně nastoupili k jubilejnímu 100. ligovému utkání, a v závěru Matěj Štochl. Příbram potvrdila, že patří k nejofenzivnějším týmům v lize a skórovala ve dvanáctém z dosavadních třinácti kol.

Příbramští si jen za první půli vytvořili šest velkých šancí a do poločasu se přeci jen dočkali. Ve 37. minutě odcentroval Tarczal, Žižka při odkopu minul míč a Koukal nabídnutou šanci využil střelou z otočky, na kterou brankář Sňozík nestačil. Pro Koukala to byla již čtvrtá trefa z posledních tří zápasů a s pěti zásahy se dotáhl na nejlepšího střelce týmu Wágnera. Právě Wágner mohl vzápětí také skórovat, ale sám před brankářem napálil jen vybíhajícího Sňozíka.

Hned po změně stran mohl vyrovnat Nešpor, ale z úhlu Hrušku neprostřelil. A tak znovu udeřili domácí. Obrana Bohemians znovu zaváhala a dovolila Příbrami zahrát autové vhazování tak, že se Tarczal rovnou ocitl tváří tvář Sňozíkovi, kterého prostřelil podruhé. Pražané sice měli velkou diváckou podporu, ovšem i přes zvýšenou aktivitu se alespoň na snížení nezmohli. Naopak Příbram několikrát zahrozila z brejku a deset minut před koncem zvýšil na konečných 3:0 pěknou střelou do šibenice Štochl.

Pavel Medynský
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

1. FK Příbram - Bohemians 1905 3:0 (1:0)

Branky: 37. Koukal, 48. Tarczal, 80. Štochl. Rozhodčí: Ardeleánu - Pelikán, Marek. ŽK: Cseh (Bohemians). Diváci: 3326.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články