Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sparta senzaci nedopustila a v poháru je ve čtvrtfinále, postoupila i Plzeň

Praha – Největší favorité na vítězství jsou ve čtvrtfinále. Jak fotbalisté Plzně, tak i Sparty odvety MOL Cupu zvládli a slaví postup. Viktoria s Brnem navázala na výhru 2:1 a na jihu Moravy zvítězila, a to v poměru 1:0. Letenští museli proti Pardubicím dohánět manko po prohře 0:1 a před vlastními fanoušky triumfovali 3:1. Nejvíce se natrápil Liberec, který po domácím výsledku 1:0 prohrál odvetu 0:1 a rozhodnout musely penalty, v nichž Slovan zvítězil 7:6.

Lukáš Hejda z Plzně (v bílém) bojuje o míč s brněnským Jakubem Řezníčkem
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Plzeň nastoupila s hodně pozměněnou sestavou, šanci dostali i méně vytěžovaní hráči jako Vůch a v útoku hrála dvojice Holenda, Mahmutovič. Do šancí se ale příliš nedostávali, a když už ji Mahmutovič měl, netrefil míč. Brno proto dlouho živilo naději na překvapení, jenže Řezníček nevyužil hned v úvodu samostatný únik.

Klid hostům dal až v 62. minutě střídající stoper Baránek, který se trefil k tyči a potvrdil střeleckou formu, neboť v pondělí rozhodl i ligový duel s Jabloncem. Brno ještě zabojovalo, ale plzeňská obrana už ho do šance nepustila.

Sparta na Letné smazala ztrátu z úvodního zápasu už v 11. minutě, kdy se po Dočkalově přímém kopu prosadil Costa. Ještě do přestávky přidal dva góly kapitán Lafata a vypadalo to, že je rozhodnuto. Jenže v závěru zdramatizoval duel Kim Te-won. Pardubicím v tu chvíli stačila k postupu jediná branka, domácí však senzaci nedovolili. Pražané prošli do čtvrtfinále popáté za sebou a stále živí naději na zisk sedmé trofeje v historii.

"Zápas měl mít úplně jiný vývoj, měli jsme přidat čtvrtou branku," řekl trenér Sparty Zdeněk Ščasný. "Soupeř měl v každém poločase jednu střelu na branku, ve druhém z toho byl gól a hodně velké nervy, protože kdybychom inkasovali podruhé, tak bychom byli venku. Ale tyhle pohárové zápasy takové jsou a nejdůležitější je postup," přidal.

Liberec v pondělí prohrál ve Zlíně ligový zápas 0:2 a nenapravil to ani v poháru, kde bránil výhru 1:0 z prvního utkání. Zlín si vytvořil tlak a dvanáct minut před koncem Poznar zúročil spolupráci se Železníkem a zařídil penaltový rozstřel. Ten mohl ještě odvrátit hostující Mudra, který ale trefil jen břevno, na druhé straně zas Bartošák vykopával míč z brankové čáry.

Rozhodnout musely penalty, při kterých ve druhé sérii selhal liberecký Shala, ale i domácí hrdina Poznar. Ostatní střelci byli úspěšní, až v osmé sérii překopl branku zlínský Malý a Liberec tak slavil vydřený postup.

"Jsem rád, že jsme alespoň část zápasu podali lepší výkon než v pondělí. Ve druhé půlce byl Zlín od 65. minuty lepším a vyšel z toho gól Poznara. Mohli jsme srovnat, ale trefili jsme břevno. Jsme spokojení za postup, ale byly tam velké rezervy. Měli jsme sportovní štěstí," připustil trenér Liberce Jindřich Trpišovský.

"Měli jsme i příležitosti ke druhé brance, ale nedali jsme. Vítězství nad Libercem je i tak hodně cenné. Postup jsme si prohráli už v prvním utkání, kde jsme měli spoustu šancí. Nemáme se za co stydět. Penalty jsou loterie," netruchlil zlínský trenér Bohumil Páník.

Již dříve si místo ve čtvrtfinále zajistily Dukla Praha, Mladá Boleslav, Jablonec, Olomouc a druholigový Hradec Králové. Los se uskuteční 7. prosince.

Odvetné utkání osmifinále MOL Cupu, fotbalového Poháru FAČR:

Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň 0:1 (0:0) Branka: 62. Baránek. Rozhodčí: Jech - Urban, Peřina. ŽK: Škoda, Zoubele - Petržela, Mahmutovič, Kučera. První zápas 1:2, postoupila Plzeň.

Brno: Martin Doležal II. - Jakub Šural, P. Buchta, Košťál, Keresteš - R. Buchta, Lacko (58. Zavadil) - Brigant (60. Vávra), Michal Škoda, Lutonský - Řezníček (66. Zoubele). Trenér: Kotal.

Plzeň: Bolek - Rajtoral, Hejda (46. Baránek), Procházka, Matějů - Petržela (71. Kovařík), Hrošovský (46. Hořava), Kučera, Vůch - Holenda, Mahmutovič. Trenér: K. Krejčí.

Sparta Praha - FK Pardubice 3:1 (3:0) Branky: 24. a 44. Lafata, 11. Costa - 76. Kim Te-won. Rozhodčí: Lerch - Štěrba, Kotalík. ŽK: Matějovský - Jeřábek. Diváci: 2528. První zápas 0:1, postoupila Sparta.

Sestava Sparty: Miller - Mareček, Brabec (60. Holek), Costa, Hybš - Dočkal, Jiráček, Matějovský - Juliš, Lafata (58. Fatai), Breznaník (66. Steinhöfer). Trenér: Ščasný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články