Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta selhala, Žilinští zůstávají obezřetní

Praha - Sparťanští fotbalisté v prvním utkání kvalifikace o Ligu mistrů se Žilinou propadli a po porážce 0:2 i jejich trenér Jozef Chovanec uznal, že k výhře měli hodně daleko. Vítězství slovenského mistra bylo podle něj zasloužené, sparťanští náhradníci nedokázali nahradit tradiční opory. Za domácí prohrou sice stály do jisté míry rozsáhlé vynucené změny v základní sestavě, ale pouze to česko-slovenské derby Spartě neprohrálo. Tentokrát totiž selhaly i obvyklé opory a především tradiční silná zbraň, kterou je defenziva. Slovenský tým i po výhře nechce předčasně slavit.

Podle letenského kouče výsledek poznamenaly nepochopitelné zkraty a fatální chyby, které se nemohou na takové úrovni stávat. Přesto před odvetou na Slovensku neskládá zbraně. "Pokud se dopustíme takových triviálních chyb na takové úrovni, nemůžeme uspět. Přirovnal bych dnešní výkon k selhání, které jsme předvedli loni doma proti Kodani," konstatoval sebekriticky letenský kouč. Nelíbila se mu ani souhra v ofenzivní fázi. "Bez střeleckých pokusů záložníků si nelze vytvářet šance a třeba Kucka s Vachouškem několikrát měli možnost pálit, ale místo toho hledali nákopy spoluhráče," zlobil se kouč.

Soupeř domácí tým předčil, ale podle Chovance nebyl výsledek odpovídající ukázkou poměru sil. "Musíme si uvědomit, že nám chybělo sedm hráčů základní sestavy, a to se někde muselo projevit. K dlouhodobým marodům a potrestaným se přidali i Kadlec, jehož trápí natažený sval, a se zlomenou rukou Kladrubský," vypočítal Chovanec sparťanské ztráty, za které nedokázal najít optimální náhradu. Přesto neskládá před odvetou zbraně. "Výsledek je sice komfortnější pro soupeře, ale pokusíme se ještě zvrátit postupové počty," vyhlásil odhodlaně.

Problém nebyl jen v absencích

Tři hráče má trenér Chovanec na lavičce dlouhodobě (Kušnír, Vacek, Hušek), k nim přibyli tři hříšníci z Poznaně (Wilfried, Matějovský, Sionko) a navrch nemohli hrát ani Kladrubský s Kadlecem, kteří utržili zranění v pátek v Příbrami. Ještě první poločas proti Žilině naznačil, že i bez nich není nemožné slovenského soka přemoci. Střed hřiště ovládl domácí tým, a i když bylo zřejmé, že nemá takovou útočnou sílu jako obvykle, vypracoval si jednu stroprocentní a dvě slibné možnosti. Jenže po pauze přišel kolaps, který nezaskočil jen fanoušky, ale jak se ukázalo, i samotné hráče.

Zápas odehrály v útlumu i obvyklé opory jako Brabec, Pamič, Kucka či Žofčák. Diváci už během utkání a při jeho střídání mohutně pískali na Lačného a přes statečný výkon se kritice nevyhnul za zahozenou šanci i Kweuke. Naopak právě on i jeho krajan Abianda naznačili, že by mohli být do budoucna přínosem pro rudé barvy, zatímco jindy vychvalovaní středopolaři ukázali, že bez tria Sionko, Kadlec, Wilfried je sparťanská ofenziva naprosto bezzubá.

Hapal: Na oslavy není čas

Český trenér žilinského týmu Pavel Hapal mohl pociťovat satisfakci za někdejší náhlý odchod ze Sparty, ale nebral výhru jako svoji odvetu vůči českému klubu. "Tehdy jsem sice fanoušky naštval, ale dnes už jsem na to nemyslel. Naopak jsem si užíval krásnou atmosféru i zaslouženou výhru, která nám udělala velkou radost," prohlásil trenér. Teď se prý bude hlavně snažit, aby jeho svěřenci nepropadli euforii. "Na oslavy nemáme čas, stát se může všechno," varoval Hapal.

V prvním poločase s výkonem spokojený nebyl. "Byli jsme pasivní, ale na druhou stranu Sparta neměla žádnou šanci," řekl kouč, čímž opomněl vyloženou příležitost Kweukeho, který mohl za nerozhodného stavu osud utkání změnit. Při vlastním vedení pak Žilina hrála přesně to, co jí vyhovuje. "Otevírala se nám defenziva, najednou jsme hráli mnohem aktivněji. Ale to nic nemění na tom, že Sparta bude nebezpečná i v odvetě. Postup ještě v rukou nemáme," uzavřel hodnocení Hapal.

Žilině se povedl malý zázrak, píší média

Fotbalistům Žiliny se podle slovenských médií povedl v Praze malý zázrak. Slovenské mužstvo zvolilo správné zbraně, podmanilo si Letnou útočnou hrou a šokovalo domácí fanoušky. Tisk také varoval, aby se Žilinští nenechali před domácí odvetou nadějným výsledkem ukolébat, protože v Praze Spartě chyběly některé opory.

Server Profutbal.sk:

"Letná ztichla. Historie se opakuje (výhra Slovenska na Letné 2:1 v kvalifikaci na MS). Tehdy se slovenská reprezentace také výrazně přiblížila ke splnění snu. Slovensko má nové hrdiny, kteří se opět rodí na Letné."

"Slovenský fotbalový mistr se své první velké šance na průnik do hlavní fáze Ligy mistrů chopil pevněji, než se čekalo. Mužstvo trenéra Pavla Hapala podalo vynikající a obětavý výkon, díky kterému si pod Dubeň odvezlo mimořádně slibný výsledek a je již jednou nohou ve výstavní skříni evropských klubů," napsal internetový portál Aktuálne.sk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články