Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sparta se ospale dokolébala k výhře v Olomouci

Olomouc - Sparta po matném výkonu porazila olomouckou Sigmu 2:0 a snížila svou ztrátu na vedoucí Plzeň na šest bodů. O výhře favorita rozhodly branky Lukášů Marečka a Juliše. Olomouc nehrála v utkání druhé housle, zrazovalo ji ale zakončení - když už branku hráči v modrém ohrozili, zachránil Spartu nedovoleně rukou Lukáš Vácha. Rozhodčí ale incident přešel. Olomouc tak dále zůstává s odstupem na sestupové patnácté příčce. Utkání jsme sledovali v textovém on-line přenosu.

Josef Šural
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Sparta i necelé tři dny po bitvě s Laziem vyběhla na Andrův stadion v totožném složení jako proti Italům s výjimkou vykartovaného Costy, místo nějž do základu naskočil Šural. Osmadvacetibodový rozdíl na hřišti nebyl nikde vidět. Hostující náznak o úvodní tlak Sigma potlačila a po vyrovnané půlhodině si naopak sama připravila první čistou gólovou šanci. Navrátil sice ve 30. minutě pokazil finální přihrávku na neobsazeného Ordoše, ten však zachránil situaci přesným centrem na Mahmutoviče a jeho gólovou hlavičku vyboxoval Bičík zřejmě i s pomocí Váchovy ruky nad břevno. Sudí Paták však nechal zahrávat jen roh a neposoudil situaci jako penaltovou. Vácha tak unikl i červené kartě.

Sparta se prvním poločasem spíše protrápila a Lafata vpředu čekal na průnikovou příhru ke gólovému zakončení. Přišla až v nastavení a spíše po náhodné situaci: Lafata však zůstal za domácí obranu a jeho volej stejně jako Šuralovu dorážku zlikvidoval Buchta.

Otevřený boj o body si předposlední tým soutěže komplikoval vlastními chybami. Radakovič po několika sekundách druhé půle trestuhodně nechal projít Šurala, ale jeho pokus o obstřel Buchta vystihl. Hosty tak spasila až šťastná teč Marečka, který uhýbal Váchově ráně zpoza šestnáctky, ale mimoděk zadní částí stehen dal míči opačný směr, než kterým se vrhl gólman Buchta. Ani gól se nepromítl do rozložení sil na trávníku a Sigma byla před nejvyšší domácí návštěvou sezony stále blízko bodovému zisku. Po brejku ho mohl vyrovnávací trefou zhmotnit Ordoš, jeho lobovanou ránu však Bičík vyrazil.

Olomouc v závěru vyslala do boje na hrot vytáhlé Chorého s Malcem, ale sázka na nakopávané míče byla lichá. Těsně před koncem naopak u postranní čáry vybojoval balon Krejčí a po jeho přihrávce střídající Juliš zpečetil triumf Sparty, která je tak na Hané nepokořena už 18 let.

Sigma Olomouc - Sparta Praha 0:2 (0:0)

Branka: 57. Mareček, 90. Juliš. Rozhodčí: M. Paták - Wilczek, Ratajová. ŽK: Ordoš - Frýdek. Diváci: 8019.

Olomouc: Buchta - Zahradníček, Šindelář, Radakovič, Vepřek - Plšek, Falta - P. Ševčík (88. Chorý), Ordoš, Navrátil (81. Malec) - Mahmutovič (58. Petr). Trenér: Jílek.

Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Frýdek - Vácha, Mareček - Dočkal (89. Mazuch), Šural, Krejčí (90. Konate) - Lafata (71. Juliš). Trenér: Ščasný.

Václav Jílek (trenér Olomouce): "Nemůžeme být spokojeni po takovém zápasu. Chtěli jsme bodový zisk, naše spokojenost díky výkonu je jen částečná, ale dává nám určitou naději do dalších zápasů. Čekali jsme, že u Sparty tam možná nebude lehkost po čtvrtečním utkání s Laziem, a to se potvrdilo. Byli jsme sami aktivní, nepouštěli jsme Spartu do šancí. Škoda, že nemáme takovou finální fázi, mohli jsme jít klidně do vedení. Ale Sparta ty situace dokáže zakončit, my ještě hledáme jiné řešení. Máme devět kol a bijeme na poplach. To byl ale výkon, který nás může ještě udržet ve hře. Jestli nezvládneme další dvě kola se Zlínem a Ostravou, tak se nemáme o čem bavit."

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Jsem spokojený, že jsme vyhráli. Ne úplně celý zápas ale probíhal, jak bychom si představovali. Věděli jsme, že Olomouc bude hrát jako o život. Máme strašně náročný program a bylo to na pohybu znát. Chyběla nám trošku dynamika, první metr. Celkem slušně jsme odehráli první poločas a měli jsme velmi dobrý začátek druhého poločasu. Byly tam šance Šurala, Lafaty a pak i gól. Po brance jsme se zatáhli a nedokázali jsme udržet balon. I Olomouc měla dvě velké šance, ale celkově jsme na šance vyhráli a naše vítězství je zasloužené."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články